Læs også:

Close
julemiddag, jul, hygge, mad (Foto: Unsplash)

Too Good To Go: Fire gode tips til mindre madspild i julen

Mad  | 

Julen er en skøn tid, hvor venner og familie mødes til samvær og kvalitetstid – tit og ofte med julemad som et vigtigt samlingspunkt. Det ville næsten være utænkeligt med en jul uden de skønne og velkendte retter, der hvert år serveres hele julemåneden. Men på madspildsfronten er december måned desværre den største synder i årets løb

Vi har fået fire gode tips fra Too Good To Go til at gå julen i møde med fokus på mindre madspild. Hvert år smider danskerne mad ud for 1,4 milliarder kroner i december måned, hvilket udgør 10 procent af det samlede årlige madspild. (Kilde: Landbrug og Fødevarer).

Vil så gerne hygge om vores gæster i julen, og ingen må gå sultne hjem. Derfor er det heller ikke så sært, at vi handler rigeligt med mad, så der er nok til alle – til både julefrokoster, julemiddage og komsammen’er i december og juledagene. Og der er bestemt ikke noget galt med at ville sine nærmeste det bedste. Men hvis man skriver sig et par huskeregler bag øret, kan madspildet mindskes kraftigt i julemåneden.

julemiddag, jul, hygge, mad (Foto: Unsplash)
Juletiden er lig med hygge og god mad. (Foto: Unsplash)

Fire gode tips til mindre madspild i julen

1) Planlæg julens måltider

Uanset om man egenhændigt står for menuen til en julefrokost, eller om man skal til sammenskudsversionen. Er det vigtigt at huske på, at der kun skal være mad til det antal person, som deltager. Der skal altså ikke skal laves frikadeller til, at alle skal blive mætte i frikadeller. For der er også sild, flæskesteg og en masse andet godt.

Man kan som en tommelfingerregel gå efter 600-800 gr. mad pr. person inklusiv brød. Altså skal du ikke tage mere end 600-800 gr. mad med til sammenskudsmiddagen. Og hvis du står for julefrokosten alene, er det bare om at gange op og fordele antal gram ud over de valgte retter.

Når der så skal købes ind, så skriv på forhånd en udførlig indkøbsseddel og sørg for at holde dig til den, når du står i supermarkedet. Man kan så nemt blive fristet i denne tid. Så undgår du at købe ind til flere, end du har planlagt.

meatballs, frikadeller, mad (Foto: Unsplash)
Tænk over hvor meget mad du laver. (Foto: Unsplash)

 2) Lad ikke maden stå for længe på julebordet

Sørg for at komme resterne på køl eller i fryseren i god tid, så de ikke bliver dårlige. Eller lad retterne komme på bordet i etaper, sådan at et par enkelte retter ad gangen serveres og efterfølgende tages fra bordet igen. På den måde undgår du, at silden står og sveder på bordet, indtil risalamanden er spist som det sidste.

En julefrokost kan jo som bekendt nemt tage 4-5 timer. Resterne kan sagtens bruges de efterfølgende dage til en frokost eller aftensmad.

æg, kogte æg Foto: Unsplash)
Tag kun de retter ind der skal spises og lad resten stå på køl. (Foto: Unsplash)

3) Bevar dine normale madspildsrutiner

Tænk over hvad du skal i ugens løb. Hvis seks ud af syv dage byder på julearrangementer, så sørg for at fryse resterne fra den ene hjemmeaften ned – i stedet for at stille det i køleskabet, indtil de bliver glemt og dårlige.

I juledagene kan det være en sjov idé at tænke i kreative baner, når det kommer til resterne fra julebordet. Måske anderesterne skal bruges som fyld i wraps eller en lækker ramensuppe? Eller risalamanden kan bruges i dejen til søde boller? Hvem ved, om man finder på opskrifter, der bliver til nye og hyggelige juletraditioner.

ramensuppe, suppe Foto: Unsplash)
Brug for eksempel anderesterne i en ramensuppe. (Foto: Unsplash)

4) Ekstra julegaver til gæsterne

Hvis der efter julefrokosten eller julemiddagen er så mange rester, at du ved, at du ikke får dem spist, inden de bliver dårlige, så pak resterne til dine gæster. På den måde er der flere om at dele den dejlige mad, så ingenting går til spilde i sidste ende. Det er både en løsning, der er god for bekæmpelse af madspild – og en hyggelig gestus til gæsterne, som de bliver rigtig glade for.

Man kan altså sagtens nyde julens dejlige måltider, selvom man tænker en ekstra gang over, hvordan man undgår, at en stor del ender i skraldespanden.

doggy bag, brown bag Foto: Unsplash)
Giv dine gæster en doggybag med hjem og mindsk madspildet. (Foto: Unsplash)

Kilde: Too Good To Go. 

Læs også: 

Veganermad: Juleburger

juleburger burger vegan mock duck(Foto: David Bering)

· Mere fra samme kategori ·