Læs også:

Close
kultur nøddeknækkeren det kongelige teater (Foto: Det Kongelige Teater)

JULENEWS: Rekordmange har set Nøddeknækkeren på Kgl Xtra

Nyheder  | 

Rekordmange har set Nøddeknækkeren på Kgl Xtra · Leif var første dansker, der blev vaccineret · Bred politisk opbakning til 5G-udbygning · George Clooney tilbage · Klimabevidste danskere ville i år have flere danske råvarer på julebordet · Dagens billeder: Lysshow på Blenheim Palace · Julefjol: Skal – skal ikke – jo jeg gør det 😇

Julen er over os. Så vi har skruet lidt ned for nyheder – men helt snydes skal du ikke. Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Rekordmange har set Nøddeknækkeren på Kgl Xtra

Kun ti dage efter premieren har over 62.000 afspillet den klassiske juleballet George Balanchines Nøddeknækkeren® på Kgl Xtra – og endnu flere kan nå det endnu.

Siden George Balanchines Nøddeknækkeren® fik premiere på Kgl Xtra den 12. december er forestillingen blevet streamet over 62.000 gange. Det er det højeste antal afspilninger af en forestilling på Det Kongelige Teaters online platform Kgl Xtra.

Endnu flere publikummer kan nå at se eller gense den klassiske juleballet, som kan streames helt gratis frem til den 31. december 2020.

Nøddeknækkeren handler om pigen Marie, som juleaften får den mest fantastiske nøddeknækker i julegave, og ved midnat tager den hende med på en magisk rejse til det fortryllede slaraffenland. Eventyret blev oprindeligt skrevet af den tyske forfatter E.T.A. Hoffmann i 1816, og i 1892 komponerede Pjotr Tjajkovskij sin ikoniske musik til fortællingen.

Nøddeknækkeren er verden over blandt ballettens største klassikere, og i George Balanchines mesterlige version er der skruet helt op for trylleriet og eventyret. Forestillingen har endda også fået en rolle i årets tv-julekalender på DR, ‘Julefeber’, hvor balletbørnene danser de karakteristiske roller.

George Balanchines Nøddeknækkeren® fik helt eksklusivt premiere på Kgl Xtra den 12. december. Siden onlinepremieren er der i alt afspillet 1.384.985 minutter af forestillingen, hvilket svarer til 14.132 hele forestillinger eller 11 fulde sale på Gamle Scene.

Se George Balanchines Nøddeknækkeren® HER.

kultur nøddeknækkeren det kongelige teater (Foto: Det Kongelige Teater)
Rekordmange har set Nøddeknækkeren – og du kan også stadig nå at se den … (Foto: Henrik Stenberg)

Læs også: Kulturguide 

Leif var første dansker, der blev vaccineret

De første danskere fik vaccine-stikket søndag, og den første dansker, der modtog den første indsprøjtning med vaccinen mod covid-19, blev 79-årige Leif Hessielberg på Ældrecenter Øst i Odense. Herefter gik turen til flere andre ældre på plejecentre i de hårdest ramte kommuner samt udvalgte medarbejder i sundhedssektoren.

Læs også: Øksnehallen bliver vaccinecenter i København

Bred politisk opbakning til 5G-udbygning

Der sikres nu mulighed for at supplere udrulningen af 5G-nettene med endnu hurtigere 5G-forbindelser. Et bredt flertal er blevet enige om at udbyde nye frekvensbånd til mobilselskaberne, der muliggør udrulning af endnu hurtigere 5G-net.

I 2025 vil mindst 75 pct. af Danmarks befolkning have adgang til nye, hurtige 5G-mobilnet. Det er resultatet af en bred politisk enighed på Christiansborg om at udbyde nye frekvenser til mobilselskaberne. Bag denne enighed står partierne Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.

Danskerne skal kunne sætte deres lid til, at der er stabile, hurtige og sikre mobilnet med den nyeste teknologi til deres rådighed. Derfor er jeg glad for, at der er bred enighed om, at vi nu stiller de frekvenser, der sikrer de meget hurtige 5G-bredbåndsforbindelser, til rådighed for mobilselskaberne, forklarer klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Det forventes, at frekvenserne, der efter planen skulle have været udbudt i 2020, nu bliver udbudt i marts 2021. Flere mobilselskaber har allerede påbegyndt udrulningen af 5G, som er tilgængelig i store dele af landet. For at få glæde af de hurtige hastigheder og nye tjenester på 5G-nettet, skal man som forbruger anskaffe en mobiltelefon, der er beregnet til 5G.

Der er også politisk enighed om at forbedre mobildækningen ved den kommende frekvensauktion. Selvom Danmark har god mobildækning, er der stadig lokale områder, hvor dækningen ikke er tilstrækkelig. Når mobilselskaberne får rådighed over de nye frekvenser, bliver de samtidig forpligtet til at dække 122 mindre, lokale områder rundt i hele landet med minimum 30/3 Mbit. Se oversigtskort over de 122 områder via dette link på kefm.dk

Mona Juul, Det Konservative Folkeparti udtaler også:

Vi ved, at mobilselskaberne er klar og på trapperne med 5G. Det, at frekvenserne nu kommer ud så hurtigt som muligt og uden for mange unødige krav, gør, at alle danskere og danske virksomheder lige så hurtigt kan få gavn af de nye, intelligente og superhurtige mobilnet. Det kommer til at have afgørende betydning for fremtidens spændende og nødvendige automatiseringer.

Fakta

  • 5G er femte generations mobilnet.
  • 5G vil give ekstremt pålidelig kommunikation, gøre det muligt at håndtere endnu flere samtidige brugere og enheder og give datahastigheder, der er op til 100 gange hurtigere end i de nuværende 4G-net.
  • Præcisionen og pålideligheden bliver med 5G så god, at vi kan bruge den mobile teknologi til helt nye formål, for eksempel førerløse biler, droner og autonom styring i industrien.
  • 5G forventes særligt at kunne medføre en lang række effektiviseringsgevinster ved erhvervsmæssig anvendelse i forskellige sektorer. Det kan være i forhold til automatisering inden for landbrug, industri, energi, sundhed og transport samt i store dele af den offentlige sektor.
  • 5G kræver nye telefoner hos brugerne.
5G netværk mobil internet (Foto: Unsplash)
Der er bred politisk opbakning til 5G-udbygning. (Foto: Unsplash)

Læs også: Millionbevilling skal sætte turbo på 5G i dansk erhvervsliv

George Clooney tilbage

Efter over fire års pause er George Clooney atter tilbage på lærredet – både som instruktør men også hovedrolleindehaver i filmen ‘The Midnight Sky’, der netop nu kan ses på Netflix.

The Midnight Sky er en Science fiction-film fra 2020, instrueret af George Clooney. Filmen er baseret på romanen Good Morning, Midnight af Lily Brooks-Dalton.

Clooney har brugt den seneste tid på at være sammen med sin kone advokaten Amal og deres 3-årige tvillinger Ella og Alexander i Los Angeles. Men nu ses han også igen på de sociale medier og også med denne mest nuttede Sankt Bernhardshund.

 

Læs også: Clooney donerer 100.000 dollars til menneskerettigheder

Klimabevidste danskere ville i år have flere danske råvarer på julebordet

Julemiddagen anno 2020 blev i højere grad tilberedt af danske råvarer. I en analyse som Norstat har lavet for Landbrug & Fødevarer svarede 43 procent af danskerne, at de ville købe flere danskproducerede fødevarer denne jul. Dette er en signifikant stigning i forhold til julen 2019.

Danskerne tænkte nemlig mere over klima og bæredygtighed i forbindelse med juleforberedelserne i år end sidste år. En analyse som Norstat har lavet for Landbrug & Fødevarer viser, at sammenlignet med sidste år, er der flere i 2020, som siger, at de tænker over klima og bæredygtighed i forbindelse med deres juleforberedelser.

Det er især initiativer som at smide mindre mad ud og købe flere danskproducerede fødevarer – og juletræer, som danskerne er villige til at gøre mere af, af hensyn til klima og bæredygtighed

Sammenlignet med sidste år, så er det især andelen af danskere, som vil købe dansk producerede fødevarer, som er steget. Denne andel er steget signifikant fra 34 procent i 2019 til 43 procent i 2020.

At flere forbrugerne putter danske varer i indkøbskurven kan have noget med Covid-19 at gøre, mener analysechef i Landbrug & Fødevarer, Per Vesterbæk.

Den nuværende situation med Covid-19 spiller en vigtig rolle for, at danskerne gerne har ville købe mere dansk denne jul. Det skyldes flere forskellige ting. Forbrugerne vil gerne større det lokale i en udfordrende økonomisk tid. Der er tryghed i de lokale varer, som man ved hvor kommer fra. Ligeledes er kort transportafstand en fordel, når vi tænker på klima og bæredygtighed. Det har vi også set i andre undersøgelser, forklarer han

I analysen er der også blevet spurgt om, hvad de vil gøre mindre af for at tage hensyn til klimaet. Her svarer 27 procent, at de vil købe færre udenlandske varer.

I det hele taget fylder hensynet til bæredygtighed og klima meget i juletiden hos danskerne.

De interviewede blev spurgt om, i hvilken grad tanker om klima og bæredygtighed har haft indflydelse på deres forberedelse af julen i år.

Andelen af de, som svarer ”i høj grad” og ”i nogen grad” er steget signifikant fra år 2019 til år 2020.

De danskere, som gav udtryk for, at klima og bæredygtighed havde en indflydelse på deres juleforberedelser, var overrepræsenteret blandt kvinder, mens der var flere mænd der slet ikke tænkte på klima og bæredygtighed i forbindelse med julen.

julemiddag, jul, hygge, mad (Foto: Unsplash)
Danskerne købte i år flere danske råvarer til jul. (Foto: Unsplash)

Læs også: Regeringen styrker global klimaindsats markant

Dagens billeder: Lysshow på Blenheim Palace

Julefjol: Skal – skal ikke – jo jeg gør det 😇

· Mere fra samme kategori ·