Læs også:

Close
flæskesteg Foto: MY DAILY SPACE)

Opskrift: Sådan laver du den perfekte flæskesteg med sprød svær

Mad  | 

Flæskesteg med sprød svær – kan godt være en udfordring for mange – men det behøver slet ikke være så svært. Følg denne opskrift og de gode råd, så er du garanteret en flæskesteg med sprød svær

Flæskesteg er på menuen hos mange danskere enten juleaften eller til julefrokosten, men det store spørgsmål er altid, hvordan man får lavet flæskesteg med sprød svær. Der er faktisk nogle simple råd, du kan følge for at hjælpe processen godt på vej.

flæskesteg, mad (Foto: PR)
Flæskesteg med sprød svær. (Foto: PR)

Opskrift på flæskesteg med sprød svær

Til 4 personer 

Det skal du bruge

1 kilo svinekam

2 spsk. god groft salt

2 dl. vand

6 laurbærblade (kan undlades)

1 bageplade

1 rist

Eller et ildfastfad med tilhørende rist

Sådan gør du

1) Når du køber en svinekam, er den ofte forskåret fra slagteren eller supermarkedet, men første tip er, at du skal tjekke, om stegen er ridset godt nok igennem. Sværen skal være ridset ned til kødet, men ikke ned i kødet. Pas på med ikke at skære ned i kødet, så er det nemlig sværere at få sprøde svær, da kødsaften vil trække op og gøre sværene bløde. Men for at få bedre plads til saltet og få sværene til at boble op og blive sprøde, skal du være omhyggelig med at gøre plads.

2) Herefter skal du gnide den grove salt ned mellem sværene. Det gør en stor forskel i forhold til at få de perfekte svær, at saltet er gnedet godt ned mellem hver rille. Hvis du har lyst giver det en rigtig god smag at putte nogle laurbærblade ned mellem nogle af rillerne.

flæskesteg, (Foto: MY DAILY SPACE)
Flæskestegen er klar til at komme i ovnen. (Foto: MY DAILY SPACE)

Tip: Kog sværen og få flæskesteg med sprød svær

Nogle bruger det tip at koge sværen. Når stegen er klar til at komme i ovnen og er gnedet med salt, så lægges stegen med sværen nedad et ovnfast fad med så meget vand – eventuelt med krydderurter og grøntsager i – at det dækker sværen. Fadet sættes i den 90 grader varme ovn i en halv time.

Derefter vendes den og steges med sværen opad, indtil stegen er færdigstegt.

Fortsættelse på den oprindelig opskrift

3) Læg derefter flæskestegen på en rist med en bageplade under. Risten bruges til at hæve flæskestegen, så den ikke kommer i kontakt med væden. Saften der opsamles under, skal gemmes og bruges til sovsen. Forsøg at læg flæskestegen så vandret som muligt, så den får lige meget over det hele. Brug eventuelt et stykke kartoffel eller sammenkrøllet folie under stegen for at få den til at ligge mere lige.

4) Hæld vandet i bradepanden og sæt stegen ind i midten i en kold ovn (den er god nok). Tænd så ovnen på 200 grader (almindelig og varmluft ovn) og steg i cirka 1 1/2 time – stegetiden er længere, jo større stegen er. Brug et stegetermometer til at holde øje med temperaturen og dermed opnå saftigt kød. Stegetermometerets spids skal sidde i midten af stegen, når temperaturen måles.

5) Når stegen har en temperatur på 55 grader, så tjek om sværen er sprød, hvis den er det, forsæt da stegningen til kernetemperaturen er 65 grader. Hvid sværen ikke er sprød endnu, kan du skrue op til 250-300 grader (grill), indtil kernetemperaturen er 65 grader. For at få de boble svær, skal du skrue ovnen op på mellem 225-250 grader.

flæskesteg Foto: MY DAILY SPACE)
SÅ er der serveret flæskesteg med sprød svær! (Foto: MY DAILY SPACE)

Tip: Brug grillen

Hvis dine svær ikke er sprøde, når flæskestegen er færdig – måske er de stadig seje i den ene side – så kan det være fordi, at stegen ikke har stået lige. Er skaden sket, kan du få held med at give den en tur under grillelementet i ovnen, men pas på – den får lynhurtig for meget.

6) Tag stegen ud og lade den hvile, uden at dække den til – ellers skabes kondens, der kan gøre sværene bløde. Lad den hvile i 15-20 minutter. Når den har en temperatur på 70 grader er stegen gennemstegt og klar til at blive skåret ud og serveres med brun sovs, kartofler og rødkål.

flæskesteg, mad, bord, jul Foto: MY DAILY SPACE)
Et rigtigt julebord med flæskesteg, rødkål og sovs. (Foto: MY DAILY SPACE)

Tip: Sprøde svær dagen efter

Flæskesvær bevarer bedst deres sprødhed i køleskabet, hvis du skærer dem af stegen med så lidt fedt som muligt. Pak sværene ind i bagepapir og luk med en elastik. Så er sværene stadig sprøde dagen efter. Er par skiver flæskesteg gør sig rigtig godt i en burger eller sandwich dagen efter med rødkål, syltede agurker, mayonnaise og et par skiver æbler.

flæskestegsburger Foto: Visual Hunt)
En flæskestegssandwich er et hit dagen efter. (Foto: Visual Hunt)

Kilder: Arla.dk, Karolines Køkken og nem-aftensmad.dk

Læs også: 

Opskrift: Rød spidskålssalat med skovbær og chokolade

· Mere fra samme kategori ·