Læs også:

Close
emballage take away plastik (Foto: PR Plastic Change)

NEWS: Farlige kemikalier, der forbindes med fødevareemballage, fundet i mennesker

Nyheder  | 

Farlige kemikalier, der forbindes med fødevareemballage, fundet i mennesker · Yves Rocher har plantet 100 millioner træer · Nye restriktioner i 38 kommuner · 2020 kommer formentlig til at sætte varmerekord · Dagens billede: Vi savner at rejse

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Farlige kemikalier, der forbindes med fødevareemballage, fundet i mennesker

Farlige kemikalier, der forbindes med fødevareemballage, er fundet i mennesker. Det viser ny europæisk forskning, der nu kræver handling.

Store mængder af farlige kemikalier, der forbindes med fødevareemballage, er blevet fundet i menneskekroppen. Det viser et nyt studie offentliggjort af Zero Waste Europe i dag, som blandt andet den danske konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, har deltaget i. I alt blev 28 forskellige kemikalier analyseret, og man fandt i gennemsnit 20,5 kemikalier i hver urinprøve (Den urinprøve med færrest kemikalier indeholdt 18 forskellige typer af kemikalier, mens den med flest indeholdt hele 23). Studiet tilskynder øget politisk handling for at beskytte både sundhed og miljø.

Formålet med studiet er at se, om der er kemikalier som for eksempel ftalater og fenoler i testpersonernes urin. Ftalater og fenoler bruges ofte i engangsemballage af plastik godkendt til fødevarebrug, selvom mange forskere forbinder dem med kræft, hjerte-kar-sygdomme, reproduktionsproblemer og nedsat immunforsvar.

Studiet blev gennemført af Zero Waste Europe sammen med fem medlemsorganisationer og havde i alt 52 testpersoner fra seks forskellige lande. Testpersonerne inkluderer blandt andet politikkere, kunstnere, kokke, journalister og andre offentlige figurer – Og herunder altså også EU’s konkurrencekommissær og tidligere dansk minister Margrethe Vestager.

I forbindelse med Vestagers deltagelse i studiet udtalte hun:

– Vi skal alle sammen kunne stole på, hvad, vi spiser, er sikkert. Det handler om alt fra at have gode og sikre fødevarer, der er til at betale, og som vi kan spore, hvor kommer fra – til at sikre, at fødevareemballagen er fri for farlige kemikalier, som kan være skadelige for vores helbred. Adgang til sund og sikker mad bør ikke være et privilegie for de få. Det er en nødvendighed for alle.

I marts 2020 udgav en gruppe af anerkendte forskere en konsensuserklæring om, at den fortsatte brug af visse kemikalier i fødevareemballage udgør en sundhedsrisiko, hvilket fik mere end 230 NGO’er over hele verden til at skrive under på, at de var bekymrede for udviklingen, heriblandt Plastic Change.

emballage take away plastik (Foto: PR Plastic Change)
Farlige kemikalier er fundet i plastikemballage. (Foto: PR Plastic Change)

Læs også: Orme kan måske hjælpe med plastikaffaldsproblematikken

Yves Rocher har plantet 100 millioner træer

100 millioner træer har de plantet! Det kan man man vist kalde en hyldest til en grønnere verden fra kosmetikmærket Yves Rocher.

Hver gang man køber en I LOVE MY PLANET koncentreret shower gel eller shampoo fra Yves Rocher, så planter Stiftelsen Yves Rocher et træ. Og det er nu blevet til 100 millioner træer.

Med dybe rødder i planteriget er Yves Rocher stærkt engageret i at give tilbage til naturen. Stiftelsen Yves Rocher har siden 1991 arbejdet for at skabe et positivt aftryk på jorden. Stiftelsens rolle er, at fremme den biologiske mangfoldighed, hvilket sker indenfor fire forskellige projektområder: Støtte kvinders arbejde med at skabe aktive fællesskaber, arbejde for bevaring af forskellige plantearter, som alle er unikke og vigtige, støtte fotografer, der hjælper os med at se verden som den er, samt at plante træer – både lokalt og ude i verden.

”Uden træer er vi intet. Vi burde alle være besat af planteriget.”
– Jacques Rocher, Stiftelsen Yves Rocher

Når det kommer til at plante træer, så lanceredes initiativet Plant for the Planet i 2007. Takket være indsatsen fra engagerede kunder, træavlere, træplantere og NGO’er i 35 lande verden over, når Stiftelsen Yves Rocher i slutningen af 2020, 13 år efter initiativet blev iværksat, sit mål om at have plantet 100 millioner træer.

Du kan læse mere om Plant for the Planet her.

Du kan købe I LOVE MY PLANET shower gel her.

Københavnsk restaurantkæde planter 30.000 træer i Tanzania frø plante
100 millioner træer har Yves Rocher plantet. (Foto: Pexels)

Læs også: Der er god plads til alle i naturen 

Nye restriktioner i 38 kommuner

38 kommuner, som tæller blandt andet København, Aarhus, Odense samt en lang række kommuner i hovedstaden og på Sjælland, lukkes delvist ned:

  • Skoleelever fra 5. klasse og opefter sendes hjem og skal undervises digitalt.
  • Børn i vuggestuer og daginstitutioner samt sårbare børn og unge kan fortsætte pasning.
  • Barer, caféer og restauranter skal holde lukket. Der må serveres takeaway.
  • Svømmehaller, fitnesscentre og så videre skal holde lukket.
  • Indendørs teatre, spillesteder, biografer og så videre skal holde lukket.
  • Offentlige arbejdspladser skal sende medarbejdere hjem, der ikke opfylder kritiske funktioner.

Det oplyste Mette Frederiksen på gårsdagens pressemøde.

De ny restriktioner gælder fra onsdag den 9. december gælder til 3. januar 2021.

De landsdækkende restriktioner, der allerede gælder i dag, forlænges til 28. februar 2021.

Mette Frederiksen oplyste, at man kan se den allernærmeste familie juleaften, dog ikke med mere end højst 10 personer.

Sundhedsminister Magnus Heunicke opfordrede til, at man er maksimum 10 personer sammen nytårsaften.

Det seneste døgn har der været 2.046 nysmittede.

bar drink fest (Foto: Unsplash)
Nye restriktioner blev i går meldt ud af regeringen. (Foto: Unsplash)

Læs også: Mens vi venter på almindelig verden

2020 kommer formentlig til at sætte varmerekord

The World Meteorological Organization’s årlige klimarapport siger, at året 2020 er på vej mod at blive et af de tre varmeste år efter 2016 og 2019. Den gennemsnitlige globale temperatur forventes at blive 1,2 grad celcius over det pre-industrielle niveau.

Året har været usædvanlig varmt også på trods af den kølende effekt fra ‘La Niña’, der primært har en indvirkning i Stillehavet og som udviklede sig i august og blev styrket i oktober, er den er normalt forbundet med havets overfladetemperaturer forårsaget af ændringer i vind, lufttryk og regn. Mens La Niña er begrænset til Stillehavet er den dog med til at afkøle hele planetens temperaturer, som et naturligt klimaanlæg for Jorden. Men dens indvirkning er desværre mere end opvejet af varme fanget i atmosfæren af ​​drivhusgasser, forklarer WHO til CNN.

tørke varme varmerekord klima (Foto: Unsplash)
2o2o sætter formentlig varmerekord. (Foto: Unsplash)

Læs også: Regeringen styrker global klimaindsats markant 

Dagens billede: Vi savner at rejse

rejse vand ferie (Foto: Unsplash)
Hvem gad ikke godt være her lige nu … (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·