Læs også:

Close
coca cola, flaske, skrald, (Foto: Unsplash)

NEWS: Coca-Cola Company, PepsiCo og Nestlé er verdens mest plastforurenende producenter

Nyheder  | 

Coca-Cola Company, PepsiCo og Nestlé er verdens mest plastforurenende producenter · Skuespiller står frem som transkønnet · Ny analyse: Kommende energiø i Nordsøen vil kunne levere grøn strøm til alle skibe og fly i Danmark · Farven på din hoveddør fortæller, hvor meget dit hus er værd · Svensk mand var indespærret i 28 år · Dagens billede: En spiselig Rudolf i Tivoli · Fredagsfjol: Det er det samme hvert år😋

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Coca-Cola Company, PepsiCo og Nestlé er verdens mest plastforurenende producenter

For tredje år i træk er der blevet gennemført et globalt producent tjek af hvilke producenter, der står bag det plastikaffald, der ender i naturen. I 2020 er der lavet 575 producenttjek i 55 lande på seks kontinenter, hvor der er indsamlet 346.494 stykker plastik.

Undersøgelsen, der er en årlig civil oprydningsbegivenhed, som involverer optælling og registrering af varemærker på plastikaffald fundet i lokalsamfund i hele verden, har til formål at stille producenterne til ansvar for deres produkt- og emallagedesign.

De frivillige, der har deltaget i registreringen af plastikaffald indsamlet i naturen er koordineret igennem den globale bevægelse ‘Break Free From Plastic’, som den danske miljøorganisation Plastic Change er med i, har registreret over 5.000 varemærker i dette års globale producent tjek. Analyserne afslører, at de 10 mest plastforurenende producenter i verden i 2020 er:

The Coca-Cola Company, PepsiCo, Nestlé, Unilever, Mondelez International, Mars, Inc. Procter & Gamble, Philip Morris International, Colgate-Palmolive og Perfetti Van Melle.

Det danske producenttjek, som Plastic Change har gennemført ved hjælp af 120 frivillige, 18 steder i Danmark har også Mondelez International helt i toppen af listen. Men også producenter som Coca Cola og Unilever er producenter af det plastikaffald, vi har fundet i den danske undersøgelse af producenter.

– Plastikforurening er ikke kun et forbrugeransvar, der handler om at ramme skraldespanden med i høj grad også et producentansvar, hvor producenterne påtager ansvar et større ansvar for den plastikforurening deres produkter skaber ved at reducere og re-tænke design af produkter og emballager, udtaler Anne Aittomaki strategisk direktør i Plastic Change.

coca cola, flaske, skrald, (Foto: Unsplash)
Producenterne skal også have fokus på plastikforurening. (Foto: Unsplash)

Læs også: Kvinder går mere op i miljøet, end mænd gør

Skuespiller står frem som transkønnet

Skuespilleren, der tidligere hed Ellen Page, og som blandt andet er kendt for sin rolle i teenage-filmen ‘Juno’ står nu frem og fortæller, at han nu hedder Elliot Page. I 2014 sprang han ud som lesbisk i en tale på valentinsdag, og nu står han frem som en transkønnet mand.

Skuespilleren skrev opslaget på sin Twitter-profil og har siden også fået meget støtte fra andre kendisser på sin Instagram-profil.

Han udtaler blandt andet, at han elsker, at han er trans og holder fast i sig selv og omfavner, hvem han i virkeligheden er. Han håber, han kan være en hjælp, støtte og inspiration til andre, der kæmper med chikane, misbrug og selvhad på grund af deres seksualitet.

 

Læs også: Maria skiftede køn: Jeg ser ikke mig selv som transkønnet – jeg er 100 procent kvinde

Ny analyse: Kommende energiø i Nordsøen vil kunne levere grøn strøm til alle skibe og fly i Danmark

Havvind fra en fuldt udbygget energiø i Nordsøen kan ved hjælp af Power-to X-teknologi producere nok grønt brændstof til at forsyne alle skibe og fly, der tanker i Danmark, viser en ny analyse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Den grønne omstilling er særligt udfordret i luft- og skibsfart og i den tunge industri, hvor el ikke kan bruges direkte. Det kræver modning og skalering af Power-to-X-teknologier, der kan omdanne f.eks. vindmøllestrøm til grønne brændstoffer, og en ny analyse fra Klima-, Energi-, og Forsyningsministeriet viser, at potentialet er stort, hvis PtX-teknologierne udvikles og opskaleres.

Energiforbruget ved elektrolyse er fortsat stort, og grøn brint er endnu ikke konkurrencedygtig med fossile brændstoffer. Derfor er der behov for at skabe større efterspørgsel på produkterne og reducere produktionsomkostningerne ved PtX. Danmark har i dag gode erfaringer inden for produktion af blandt andet brintstationer, brændselscellemoduler og elektrolyseanlæg. Sammen med et stærkt forskningsmiljø, giver det Danmark mulighed for at blive et internationalt foregangsland på PtX, lyder det i analysen.

– PtX-teknologierne skal op i skala og ned i pris. Danmark skal gå forrest, ligesom vi har gjort med vindmølleteknologien. Vi har et rigtig godt udgangspunkt og vi går strategisk til værks med en samlet PtX-strategi bakket op af konkret finansiering, slutter klimaminister Dan Jørgensen.

Der findes allerede flere projekter i Danmark, der understøtter potentialet for PtX-udvikling. For eksempel producerer HyBalance ved Hobro i dag brint på et elektrolyseanlæg og forsyner derved virksomheder og tankstationer med brint. Haldor Topsøe udvikler også anlæg til elektrolyse i forventning om, at elektrolyse og øvrige energiteknologier vil bidrage med 30 procent af omsætningen i 2024.

Fakta

  • Power-to-X dækker over en række processer, der via elektrolyse og forbrug af strøm omdanner vand til brint og ilt. Brinten kan derefter anvendes til at producere andre grønne brændstoffer, for eksempel flybrændstof.
  • Med vores potentiale for havvind kan Danmark blandt andet levere 35 procent af den strøm, som det vil kræve at indfri EU’s mål om at producere 10 millioner  ton grøn brint i 2030.
  • Der blev med Klimaaftalen for Energi og Industri 2020 besluttet, at der skal udarbejdes en samlet strategi for CO2-fangst, lagring og anvendelse samt PtX i Danmark.
  • Der blev med Klimaaftalen for Energi og Industri aftalt at gennemføre et udbud af støtte til PtX bl.a. for at reducere produktionsomkostningerne for grønt brint.
  • Danmark har indgået aftale med Holland om salg af VE andele mod en investering for ca. 1 mia. kr. Det skal bidrage til at etablere storskala PtX-anlæg.
  • Regeringen prioriterer yderligere 750 millioner kroner til grøn forskning på Finanslovsforslaget for 2021.
nordsøen hav solnedgang havet (Foto: Unsplash)
Den kommende energiø skal levere strøm til alle fly og skibe i Danmark. (Foto: Unsplash)

Læs også: Amerikansk jagerfly styrtet ned i Nordsøen og pilot død

Farven på din hoveddør fortæller, hvor meget dit hus er værd

Boligeksperter fra den engelske firma Sellhousefast.uk har i en undersøgelse fundet ud af, at farven på din hoveddør påvirker værdien på dit hjem.

Sellhousefast.uk analyserede over 1.000 tilfældigt udvalgte ejendomme i Storbritannien og fandt blandt andet frem til, at farven blå er den mest værdifulde hoveddørsfarve og tilføjer omkring 4.459 euro til ejendommen. Lige efter kommer hvid, som tilføjer 3.790 euro til værdien af dit hus. Brun er den mindst værdifulde og giver et fald på omkring 780 euro til huset.

Ejendomseksperterne råder til at undgå ekstreme farver og holde det i neutrale farver, hvis du skal sælge.

Hvis vi kigger på betydningen af farverne, så anses en rød som en meget levende farve, der antyder, at der bor en lidenskabelig person. En grøn dør viser, at der bor en tillidsfuld og jordnær person. En hvid dør repræsenterer en moderne, ren og organiseret person. En sort dør udviser mystik, men også stil, mens en blå hoveddør kan fremme en følelse af sindsro og frihed. Den brune dør fremmer en følelse af stabilitet og naturlighed.

grafik, hoveddør, farve (Foto: Sellhousefast.uk)
Få mest værdi for dit hus ved at male hoveddøren i blå. (Foto: Sellhousefast.uk)

Læs også: Dansk arkitekt skal bygge hus på Månen

Svensk mand var indespærret i 28 år

En mand i 40’erne har været indespærret i sin mors lejlighed i 28 år i Stockholm. Moderen er blevet anholdt, og manden er kommet på hospitalet. Han var underernæret, havde sår over hele kroppen og et underudviklet sprog. Skriver DR Nyhederne.

Manden blev fundet i lejligheden af sin søster, der tog hen til lejligheden, da moderen var på sygehuset. Manden blev fundet i et hjørne uden tænder og havde store problemer med at gå. Lejligheden var rodet og ikke rengjort i flere år.

Moderen er blevet anholdt – men er ikke længere mistænkt for nogle kriminelle handlinger –  men sagen efterforskes stadig eftersom manden skulle være blevet indespærret siden, han var 12 år gammel. Dog har nogle naboer set manden gå udenfor lejligheden om natten.

Søsteren fortæller, at moderen var meget overbeskyttende overfor sin søn, som følge af at hun i en tidlig alder havde mistet et en dreng, som døde. Sønnen, der har været indespærret, har også samme navn som den afdøde, og moderen har ofte sagt, at hun har ‘fået sin søn igen’.

Søsteren har forklaret, at hun flere gange har prøvet at få hjælp uden succes. Sagen skal foreløbigt undersøges nærmere.

lejlighed, vinduer (Foto: Unsplash)
Svensk dreng har været indespærret i lejlighed i 28 år. (Foto: Unsplash)

Læs også: Red Barnet vil ændre loven: Børn skal beskyttes bedre mod seksuelle overgreb

Dagens billede: En spiselig Rudolf i Tivoli

 

Fredagsfjol: Det er det samme hvert år😋

· Mere fra samme kategori ·