Læs også:

Close
pynt Foto: MY DAILY SPACE

Mette: Jul i lange baner – sådan julehygger jeg

Bolig  | 

Julen er en skøn tid, hvor man kan hygge i lårtykke stråler. Jul er mange ting, og ofte har den enkelte små og store traditioner. Kig med når Mette viser og fortæller om, hvordan hun julehygger

Julen starter for alvor for mig den 1. december eller den 1. søndag i advent, hvis den som i år, ligger i november. Inden da har jeg hentet julekasserne ned fra loftet, fået købt kalenderlys og de fire adventslys, og jeg har handlet gran, tulipaner og fine grene ind – så jeg er helt klar til at pynte op og gøre lejligheden julet.

Jeg synes, december er så hyggelig. Der er så mange gode traditioner. Julekalender hver dag, at tænde kalenderlyset – og lade det brænde for langt, åbne og skrabe julekalendere hver dag, bage så hele hytten dufter af kanel, og alle småkager smager af det samme, fordi det er de samme ingredienser, der er brugt. Jo december kan altså noget særligt – hvert eneste år.

Mettes julehygge

kalenderlys (MY DAILY SPACE)
Så er kalenderlyset klar til at brænde hver dag i december. (MY DAILY SPACE)

Pynten

Jeg starter altid med at tage alle mine pynteting væk, så alle borde, vindueskarme og flader så rene – så kan jeg bedre finde kreativiteten frem. Noget bliver pakket væk og andet indgår på nye måder som en del af julepynten. Jeg samler alt pynt, gran og blomster på mit spisebord og går derefter i gang med at hænge op og placere det rundt omkring.

Julemusikken kører selvfølgelig på fuld drøn, og småkagerne bager i ovnen imens. Jeg elsker at have god tid til at pynte op og få idéer undervejs og bare lade kreativiteten flyde. Det vigtigste for mig er, at alt er købt ind og klar – så jeg bare kan gå i krig og bruge flere timer på at pynte op – men har det hele lige ved hånden.

pynt Foto: MY DAILY SPACE
Det hele samles på bordet, inden det bliver placeres rundt omkring. (Foto: MY DAILY SPACE)

Sidste års adventskrans 

Så sådan ud. Simpel og med bloklys i forskellige størrelser. Meget nordisk og meget naturagtig. I år er den med pastellilla bloklys, og så vil jeg lave kransen med hortensia i matchene farver. Mine adventskranse er aldrig ens, men skifter år efter år alt efter moden, og hvad jeg føler mig inspireret af.

Sidste års adventskrans. (Foto: MY DAILY SPACE)

Pynte op

Jeg kan godt lide, at min pynt passer ind i mit hjem. Så man kan se, der er pyntet, men uden at det er overdrevet eller overtager lejligheden. Jeg pynter derfor typisk op med grøn, guld, hvid og sort –  så hos mig finder du altså ikke røde nisser og flettede julehjerter. På billedet her er uroen pyntet med grønne eukalyptusgrene, og adventskransen går i ét med møbler, billeder og magasiner.

Julepynten skal passe ind i hjemmets nuværende dekoration. (Foto: MY DAILY SPACE)

Et lille juletræ og en gave 

Igen i år vil jeg have et lille juletræ eller måske et cedertræ – de er så smukke – også indenfor. Jeg synes, det er hyggeligt at pakke æsker ind, jeg alligevel har stående fremme, som gaver. Det er en simpel måde at pynte op på, der stadig passer ind i mit hjem. Jeg synes, tavlen er helt genial til at skabe en hyggelig stemning og minde en om, at vi er på vej mod jul.

pynt, træ Foto: MY DAILY SPACE
Et træ, en gave og en tavle med en sang – så er der pyntet hos mig. (Foto: MY DAILY SPACE)

Maden og drikke

Mad og drikke skal der til i julen og i december. Uuh, der er så mange lækre og dejlige dufte forbundet med julen. Kanel, kardemomme, and, rødkål, flæskesteg, gran, nelliker, appelsin – jeg kunne blive ved.

Jeg holder altid jul hos mine forældre, og der er menuen altid and og kun and juleaften. Og med brune kartofler selvfølgelig. Maden bliver altid serveret på oldemors Royal Copenhagen stel, der bliver båret op fra kælderen og står fremme til brug i alle juledagene.

and
Man kan nærmest dufte anden og de brune kartofler. (Foto: MY DAILY SPACE)

Min første flæskesteg

Sidste år prøvede jeg at lave min første flæskesteg – og hvis jeg selv skal sige det – gik det ret så godt. Sprøde svær og møre stykker kød – mums for en bid. Succesen skal gentages i år til endnu en julefrokost. Og det bedste af det hele er jo, at der formentlig er noget tilovers, så jeg kan få en flæskestegssandwich de efterfølgende dage. Win-win!

flæskesteg Foto: MY DAILY SPACE)Flæskesteg med sprøde svær og laurbærblade. (Foto: MY DAILY SPACE)

Asier, ribsgelé og franske kartofler 

Som tilbehør til anden får vi altid brune og hvide kartofler, brun sovs (of course), rødkål, og så elsker jeg at få asier og ribsgelé til. For nogle år siden indførte vi de franske kartofler – som ellers ikke har været tradition før – men det er de blevet nu – og thank God for det.

Inden julemiddagen, når vi alle har klædt om og er klar, får vi altid en drink. Et glas champagne, en gin og tonic eller andet. Så sænker julefreden sig, og vi kigger hinanden i øjnene og ønsker god jul, inden vi skal indtage årets middag. Når vi sidder der med drinken, læser vi ofte også årets julekort, som mine forældre har modtaget.

Sidste års julebord, inden vi gik til fadet. (Foto: MY DAILY SPACE)

Endelig jul

Så er det endelig blevet juleaften. En dag der altid står på et lækkert morgenbord, en tur i kirke, besøg på kirkegården og selvfølgelig Disneys Juleshow klokken 16:00. Traditionen tro er den røde juledug fundet frem, den kommer kun frem i juledagene – ja, jeg har det jo ikke fra nogen fremmede ikke at ville have for meget rød.

Den guld og sorte slikskål er fast inventar. Juleslikket kan og må ikke serveres i andre skåle – det har været tradition siden, jeg var barn. Altid fyldt med masser af salt og stærk lakrids, Bridgeblanding, Toms guldkarameller, Schweizer Drops fra Nørregade,  lakridskonfekt og de billige chokolade julekranse med tivolikrymmel.

Altid med et glas portvin og hjemmelavet konfekt på Royal Copenhagen stellet – så er vi så småt ved at være der.

Disneys Juleshow er en tilbagevendende tradition. (Foto: MY DAILY SPACE )

Som var det Peters jul

Står juletræet pænt og venter bag de franske døre på, at vi skal danse og synge omkring det og nyde det flotte syn af de levende lys. Juletræet står i den mindste stue, men det er tradition, at vi hvert år skal kante os omkring, én skal være ved at falde over ledningen, og vi alle er ved at miste pusten og kæmper for at trække vejret, når vi skal synge mellem alle de levende lys. Et vindue bliver altid flået op midt i en sang.

Så går vi den ene vej og den anden vej, står stille og synger og løber til sidst rundt i huset og op i sengene og ned i kælderen til ‘Nu det jul igen’. Vi skiftes til at vælge sange, og må til tider sige vi tager to første og to sidste – for at det ikke tager hele aftenen. Der er altid steder i sangene, hvor vi forvrænger stemmen, eller én skal sige den samme dumme kommentar – det er tradition, og sådan skal det blive ved med at være.

Gemt bag de franske døre venter årets juletræ. (Foto: MY DAILY SPACE)

Så blev det atter jul i det lille hjem 

Juletræet henter og fælder vi selv i en skov, det bæres ind den 23. december, og vi skal i gang med at pynte. Altid sættes den gamle jule-cd på, hvor første sang er ‘Last Christmas’, og så kan pyntningen gå i gang. Vi skal dog altid igennem det samme hvert år – lysene virker ikke. Og vi står og overvejer, om vi kan nå ud at købe nogle nye. Men der sker altid et julemirakel, og lysene virker igen – utroligt vi ikke bare får købt nogle nye – men igen DET ER TRADITION.

Træet pyntes på nye måder hvert år, og hvert år udbryder min mor til min far:” Det er det flotteste træ, vi nogensinde har haft!”. Hvert år står det skævt, og min far skal til at save til og finde træ at fylde ud med, og der er altid et hyr med at få stjernen til at sidde lige. Sidste år droppede vi stjernen og satte den lille nisse, der er et minde fra min farmor og farfar. Træet står på det smukkeste juletræstæppe, min mor selv har syet.

Ja, så blev det atter jul i det lille hjem.

‘Juletræet med sin pynt, venter på vi for begyndt’. (Foto: MY DAILY SPACE)

 

Læs også: 

Tina: Jul i lange baner – sådan julehygger jeg

jul julepynt appelt (Foto: MY DAILY SPACE)

· Mere fra samme kategori ·