Læs også:

Close
juledekoration, ild, brand (Foto: PR)

Fem gode råd til at undgå ild i juledekorationerne

Sundhed  | 

December måned er årstiden for flere levende lys i hjemmet. For mange er juledekorationer, adventskrans og juletræ lig med julehygge, men de levende lys kan også udgøre en stor fare. De mange levende lys kan nemlig hurtigt blive til brand midt i stuen. Undgå at få ødelagt julehyggen med fem gode råd

juledekoration, ild, brand (Foto: PR)
Undgå ild i juledekorationen – følg fem gode råd. (Foto: PR)

Næsten 21% af danskerne har prøvet, at der er gået ild i julehyggen. Heldigvis har flere end nogensinde mindst en røgalarm i hjemmet. Det viser en ny undersøgelse, LB Forsikring har fået lavet af Kantar Gallup.

I en ny undersøgelse fortæller omkring 20 procent af danskerne, at de har prøvet, at der gik ild i en juledekoration, adventskrans eller i juletræet. De tal kommer ikke bag på Anne Mette Kirkegaard, medlemschef i LB Forsikring, også hos LB Forsikring kan man se på anmeldelserne af brandskader, hvilken måned vi er i.

– Vi oplever typisk en stigning i brandskader i december og januar i forhold til resten af året. Mange af de brande skyldes levende lys. Folk går fra måske at have et par stearinlys på bordet til middagen til lige pludselige at have levende lys alle steder – også stående i ret brandbare materialer som gran og kogler. Derfor overrasker det mig ikke, at så mange har oplevet en lille julebrand, forklare Anne Mette Kirkegaard.

– Vi hører tit, at man lige vil have det sidste ud af sine dekorationer, der på det tidspunkt er ved at være godt tørre. Samtidig har man vænnet sig til lysene og er måske ikke længere så påpasselig, og så kan det blive farligt, udtaler Anne Mette Kirkegaard.

lys, kalender (Foto: Unsplash)
Det er tid for de levende lys indenfor. (Foto: Unsplash)

Mange har røgalarmer

Rigtig mange af julebrandene ender heldigvis som en mindre forskrækkelse, hvor ilden hurtigt bliver slukket. Opdager man ikke, at der er ild, kan flere danskere end før få hjælp af en røgalarm. Hele 72,7 procent af danskerne svarer i LB Forsikrings undersøgelse fra Kantar Gallup, at de har en eller flere røgalarmer i hjemmet. Det er en lille stigning fra 2017, hvor ca. 70 procent angav til Beredskabsstyrelsen og Trygfonden, at de har en eller flere røgalarmer i hjemmet.

For at få flere folk til at huske at sætte røgalarmer op, gør LB Forsikring ekstra opmærksom på røgalarmer op til den 1. december, som er Røgalarmernes dag. Et fælles nordisk initiativ, der skal huske folk på at få røgalarmer, men også tjekke deres røgalarmer.

juletræ, pynt (Foto: Unsplash)
Hav altid en brandslukker i nærheden. (Foto: Unsplash)

Fem gode råd til at reducere risikoen for brand

1. Gå aldrig fra levende lys. Placér dem i god afstand fra brandbare ting. Hold særligt øje med lys og gran ved juletid.

2. Overvej at brandimprægnere dine dekorationer, adventskrans og juletræ, så de ikke er så brandbare.

3. Pas på med at spraye med håndsprit i nærheden af levende lys. Sprit er meget brandbart og kan antænde både i hænderne på dig, og hvis du sprøjter det ud på noget.

4. Hav mindst én røgalarm på hver etage og placer dem, så de kan høres overalt i huset.

5. Hav altid en brandslukker eller andet slukningsmiddel stående og også gerne et brandtæppe i huset.

ild, brand (Foto: Unsplash)
Pas på med at spraye med håndsprit i nærheden af de levende lys. (Foto: Unsplash)

Kilde: Undersøgelsen er lavet af Kantar Gallup i uge 47, 2020. Der er fortaget 1.012 interviews blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18. 

 

Læs også: 

De bedste julegaveideer til far – mor – kæresten – veninden og mig selv

jul juletræ gaver julegaver (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·