Læs også:

Close
bog jul briller (Foto: Unsplash)

Boggaver til julen

Kultur  | 

Julen nærmer sig, og selvom den måske bliver lidt anderledes i år, er der nok mange, der håber på, at der ligger en bog i gave under juletræet. Få her inspiration til boggaver

Jeg elsker at få bøger i gave, og jeg elsker at give bøger i gave. Hvis du, ligesom jeg, også vil give bøger i julegave, men ikke ved hvad du skal give, kommer jeg her med nogle bud på gode boggaver.

Til amatørkokken: Valdemarsro – Grøn aftensmad

En dag gik det op for mig, at hver gang jeg Googlede mig frem til en opskrift, som jeg ville lave, var det fra madbloggen Valdemarsro. Mange jeg har snakket med har sagt det samme, og derfor var det også fantastisk, da bogen, ‘Valdersmarsro – aftensmad’, udkom sidste år.

I år er efterfølgeren ‘Valdemarsro – Grøn aftensmad’ udkommet, og det er jeg ligeså begejstret for. Bogen er fyldt med de lækre vegetariske opskrifter, som man kan finde på hjemmesiden, og bogen er i samme lækre format, som den forrige bog. Alle opskrifter er nemme og lige til, og smager fantastisk! (Jeg har prøvet at lave et par stykker).

Valdemarsro, grøn mad, vegetar, vegansk, kogebøger

Til den der trænger til et kram: Drengen, muldvarpen, ræven og hesten

Vi trænger virkelig til en krammer i disse tider, men ak nej! Coronaen har fået os alle til at holde afstand, og selvom et albuestød, et fodbump eller fistbump kan være et alternativ, så er der bare ikke noget som en god gammeldags krammer! Heldigvis er der nu udkommet et kram i bogform. Charles Mackesy har skrevet og illustreret den fineste bog, ‘Drengen, muldvarpen, ræven og hesten’.

Denne fine bog er fyldt med opmuntrende ord, filosofiske overvejelser, og en muldvarp, som er utroligt glad for kage. Kender du en, som trænger til lidt opmuntring eller en bog-krammer, så er denne bog helt perfekt. Den er illustreret med de fineste tegninger, og man kan ikke andet end at blive i godt humør, og varm om hjertet, af at læse denne fine bog, som er et godt bud på årets gavebog.

Drengen, muldvarpen, ræven og hesten

Til romanslugeren: Gyldendals Skala-serie

Vi kender sikkert alle én, som bare sluger den ene roman efter den anden (Jeg selv inklusiv). Disse personer kan være lidt svære at give en boggave til, da vedkommende formentlig allerede har læst den bog, som du havde i tankerne som gave. Her gælder det om enten at få fat i det allernyeste eller gå på jagt efter en skjult perle. Et godt bud på en boggave til romanslugeren kunne være Gyldendals Skala-serie.

Serien fokuserer på oversete klassikere fra det 20. århundrede, og laves i lækre udgaver med lærredsryg. Så foruden at være en god roman, er bøgerne også superflotte. Indtil videre er der udgivet ti i serien, hvor den seneste er et uudgivet manuskript af feministen Simone de Beauvoir. Den hedder ‘De uadskillelige’ og er en superfin historie om et venskab mellem to piger i Paris, som er inspireret af Simones eget venskab med barndomsveninden Zaza. Denne bog kan klart anbefales, især, hvis man elsker Elena Ferrantes Napoli-romaner.

simone de beauvoir de uadskillelige bog

 

Store personligheder til små mennesker

Forlaget Albert har udgivet den fineste serie ‘Små mennesker – store drømme’ til børn, som er en billedbogsserie om store personligheder, som Frida Kahlo, David Bowie og Rosa Parks. Serien henvender sig til de 3-6 årige, og indtil videre er der 16 bøger i serien, hvor den seneste er en bog om vores egen H.C. Andersen.

Bøgerne fortæller i børnehøjde om de forskellige personligheders liv og skæbne, uden at være moraliserende og triste. Jeg selv forærede min 4-årige niece den om Frida Kahlo og David Bowie, og hun elsker dem! Desuden er fire af bøgerne også udgivet i papudgave til de helt små børn.

Store menneesker store drømme, david bowie, frida kahlo, amelie erhardt, muhammad ali, rosa parks, audrey hepburn, coco chaanel,

Til naturelskeren: Jorden rundt i 80 træer

Denne bog er simpelthen så fin, og lige en bog til alle der elsker naturen og især skoven. Her får man historien om 80 forskellige træer i verden, om hvordan de i samspil med den resterende natur gør det godt for vores klima, og hvad de forskellige sorter kan bruges til, og hvordan de har påvirket os mennesker.

Vidste du for eksempel, at den italienske rødel bogstaveligt talt bærer byen Venedig?  Eller at den kinesiske hvide morbær spillede en afgørende rolle i Silkevejenes opståen? Alle disse fortællinger og masse andet får man i denne flotte bog, som også er rigt illustreret med de skønneste tegninger af de forskellige træer.

Jorden rundt i 80 træer

Til krimielskeren: Kongeriget

Når man er pjattet med krimier er Jo Nesbø ikke til at komme udenom. Og det er hans seneste udgivelse ‘Kongeriget”‘så sandelig heller ikke. Det er ikke en Harry Hole, som jeg tror vi er mange, der savner, men det er til gemgæld en fremragende krimi og en Jo Nesbø, når han er bedst.

Det er en selvstændig krimi, så det kan også være et godt sted at starte, hvis man vil introduceres til Jo Nesbøs forfatterskab, men måske ikke helt orker en serie.  Forlaget har sågar kaldt det hans bedste krimi til dato. Jeg synes ,der er noget om det, og jeg er sikker på, at den vil falde i god smag hos alle, der elsker en god krimi med et gennemført plot og et kompliceret persongalleri, og så er det selvfølgelig bogen til alle Jo Nesbø-fans.

jo nesbø kongeriget

Den, jeg selv ønsker mig: Morgenstjernen

Jeg ønsker mig altid bøger i gave, men desværre får jeg ikke så mange, som jeg ønsker mig. Måske har det lidt at gøre med mit job som boghandler, så jeg er selvfølgelig meget priviligeret, når det kommer til bøger. Men derfor kan jeg vel stadig ønske mig bøger i gave.

Jeg ønsker mig den nye roman af Karl Ove Knausgård. Jeg har faktisk aldrig taget mig sammen til at læse hans mastodontværk på seks bind om hans liv ‘Min kamp’, men det jeg har læst, er jeg pjattet med. Nu er han udkommet med sin første roman – ren fiktion – i syv år, og den vil jeg virkelig gerne læse. Bogen er lige, hvad jeg hvad elsker ved bøger; en mobbedreng med en god historie, et smukt sprog og en pæn forside. Jeg håber, familien læser med – det kunne jo være mit ønske gik i opfyldelse …

karlove knausgård morgenstjernen

 

Læs også:

Gode bøger: Fem på stribe 

 

fem på stribe bog (Foto: MY DAILY SPACE)

· Mere fra samme kategori ·