
Arla: Her er danskernes favoritter, når julen står for døren
Den søde juletid står for døren med alt, hvad der tilhører af duften af kanel, gran og andesteg. For os danskere betyder maden meget i juledagene, og forberedelserne begynder altid i god tid, men hvad køber vi egentlig allermest af, og hvad er danskernes favoritter, når julen står for døren?
Det satte Arla sig for at undersøge danskernes favoritter. Sammen med Radius fik de gennemført en befolkningsundersøgelse af danskernes holdninger til smør og madlavning. Analysen baserer sig på cirka 1.000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Userneeds panel i perioden 3. januar – 14. januar 2020.
Smør er nemlig tilsyneladende en ganske uundværlig ingrediens, når danskerne går i køkkenet ved juletid. Det bliver nemlig både brugt i kager, konfekt og knas og er derfor en uundværligt ingrediens i december måned.

Havregrynskugler, pebernødder og jødekager
Havregrynskugler bliver rullet flittigt, og den søde duft af hjemmebagte jødekager og pebernødder spreder
sig i de små danske hjem, når julen nærmer sig. Det viser en opgørelse fra Arla over de
opskrifter på kager, knas og konfekt, som danskerne søgte mest på fra 15. november til 24. december sidste år på arla.dk, der årligt har 30 millioner besøgende.
Mens havregrynskugler ligger suverænt i toppen med over 180.000 besøgende, er det jødekagerne,
pebernødderne, brunkagerne og vaniljekransene, der hitter blandt de klassiske julesmåkager.
Opskrifter på disse har hver mellem 75.000 og 95.000 besøgende i perioden 15. november til juleaften.
Og der er én ting, der går igen i de langt de fleste opskrifter på top-10 listen: Smør. Smør skal der nemlig til,
når julen står for døren, og danskerne tager forklædet på for at lave lækre kager og konfekt.

Smør skal der til – i rigelige mængder
Spørger man danskerne, er det heller ikke helt lige meget, om det er rigtigt smør, margarineprodukter eller
blandingsprodukter, der bliver brugt i bagningen. Hver tredje dansker foretrækker nemlig rigtigt smør, når
der skal bages, viser en befolkningsundersøgelse fra Arla.
Hvilken type fedtstof bruger du oftest til at bage?
• Rigtigt smør: 34 %
• Margarineprodukter: 23 %
• Olie: 13 %
• Smørbart blandingsprodukt: 9 %
• Svinefedt: 1 %
• Andet: 3 %
• Jeg bruger ikke fedtstof: 5 %
• Ved ikke: 13 %
Derfor er det slet ikke så sært, at salget af smør stiger eksplosivt i december måned ifølge tal fra Nielsen
Scantrack. I 2019 blev der i december solgt cirka 1.200.000 kilo rent smør i de danske dagligvarebutikker. Det
svarer til lidt over 200 gram – altså 1 pakke – per borger i Danmark i julemåneden. Det er næsten en fordobling i salget af smør sammenlignet med resten af året.
– Det er måske ikke så overraskende, at danskerne køber mere smør i december, når der skal bages
julekager, laves brunede kartofler og spises risengrød med en god smørklat. Men tallet er stadig
imponerende. Vi taler om cirka 500.000 kilo mere smør, end de 700.000 kilo, danskerne i gennemsnit køber
om måneden resten af året, forklarer Christian Qvirin Lang, der er Senior Category Manager hos Arla.
Så selvom smør er den vare, som de fleste danskere (78 procent) ifølge Arla befolkningsundersøgelse altid
har i køleskabet, så ser det altså ud til, at december er en helt speciel måned, hvor der i stor stil skrues op
for smørforbruget.

De 10 mest søgte opskrifter over kager, knas og konfekt
På Arla.dk i perioden 15. november til 24. december 2019.
1. Havregrynskugler – 183.154 besøgende
2. Jødekager – 95.850 besøgende
3. Pebernødder – 95.224 besøgende
4. Pandekager – 91.864 besøgende
5. Brændte mandler – 84.114 besøgende
6. Brunkager – 81.924 besøgende
7. Vaniljekranse – 74.934 besøgende
8. Æbleskiver – 73.900 besøgende
9. Banankage – 47.453 besøgende
10. Julesmåkager – 44.543 besøgende
Top 3 over fødevarer der altid er i danskernes køleskab
• Smør: 78 %
• Mælk: 75 %
• Æg: 69 %

Kilde: Arla Danmark.
Læs også:
Få styr på madmyterne og minimer dit madspild