Læs også:

Close
lys, lysekrone, juleborde, royal copenhagen (Foto: MY DAILY SPACE)

Årets juleborde fra Royal Copenhagen 2020

Bolig  | 

Julen er hjerternes fest – en højtid, som bæres af stærke traditioner og fælles værdier. Det er den tid på året, hvor vi samles om det veldækkede bord. Årets mest værdiladede højtid kalder på ro, refleksion, nærvær og samvær – ikke mindst i år, hvor den ægte menneskelige kontakt har fået helt ny mening

Det er i lyset af længslen efter fællesskab og meningsfulde ritualer, at Royal Copenhagen i år for 57. gang inviterer en række kendte profiler til at folde deres personlige traditioner og juleeventyr ud i skikkelse af et veldækket bord. Under temaet ’Nærvær’ hylder de familien, traditionerne og juleglæden.

Netop i år, hvor en global pandemi har spændt snubletråde ud og gjort det svært at mødes og favne dem, vi holder allermest af, får julen og traditionerne en særlig tyngde og værdi. Vi skal finde nye trygge rammer om årets ultimative fest og sætte endnu mere fokus på alt det, der reelt betyder noget og nære følelsen af at være sammen om noget.

Årets juleborde hos Royal Copenhagen er klar til at inspirere. (Foto: MY DAILY SPACE)
Årets juleborde hos Royal Copenhagen er klar til at inspirere dig til din egen juleopdækning. (Foto: MY DAILY SPACE)

Fem stærke personligheder med hver deres traditioner

Royal Copenhagen har indbudt fem stærke personligheder, der alle har gjort sig nogle tanker om julens samlende og magiske kraft, om værdien af nærvær og betydningen af at gøre sig umage for at glæde andre. Årets borddækkere, der har vidt forskellige karrierer og juletraditioner, har det til fælles, at de ser julen som en helt central begivenhed. De skriver sig ind i en fortælling, der handler om lys og håb.

Dette års borddækkere, der har været på opdagelse i Royal Copenhagens omfattende portefølje af porcelæn, er:

Lis Sørensen, sanger, sangskriver og ambassadør for Red Barnet                                                                                          • Peter Mygind, skuespiller, entertainer, foredragsholder og ambassadør for Hjerteforeningen
Adam Aamann, kok, kogebogsforfatter og restauratør Adam Aamann
Ida Wohlert, journalist og TV-vært for TV2 Go’ Morgen Danmark
Andrea Elisabeth Rudolph, TV- og radioprofil, iværksætter og indehaver af det bæredygtige skønhedsbrand Rudolph Care. Andrea er også ambassadør for Red Barnet.

Lis Sørensen: Under nattens stjerner

”Julen har en dobbelthed i sig. Den rummer for mig både glæde og vemod. Højtiden er en tid til refleksion, til at tænde lys i mørket og til at få et glimt af barndommens uspolerede forventning – og ikke mindst en anledning til at række ud efter alle de mennesker, vi holder af,” fortæller Lis Sørensen, hvis jul har stærke referencer til himlen, havet og den nordjyske natur.

”Hvis ikke nu, så hvornår” spørger Lis Sørensen i omkvædet på karrierens første julesang, der sætter stemningen omkring hendes julebord. Hun synger om sølvklokker og stjerneskud, men også om næstekærlighed, hjerterum og om at række ud efter livet og hinanden. Og det er netop julens væsentligste budskab for Lis Sørensen, der dækker et bord, som hylder nærværet og naturen.

Lis Sørensens julebord (Foto: MY DAILY SPACE)
Lis Sørensens julebord er blandt andet dækket med mågestellet. (Foto: MY DAILY SPACE)

Peter Mygind: Hjerternes fest

”Nærvær er et tema, som taler lige ind i mit hjerte – ikke blot til jul, men hele året. For vi skal altid være generøse med vores tilstedeværelse, være nærværende, åbne os, give slip og lukke kærligheden ind,” forklarer Peter Mygind, der insisterer på, at vi skal være engle i hinandens liv og give os tid til at se hinanden i øjnene.

Engle af alle slags og i alle størrelser er med ved og på bordet, når Peter Mygind inviterer til julefest i familiekollektivet. Julen er hjerternes fest, og der er højt til loftet og plads til alle, blot ikke til de alt for høje  forventninger, som tit banker på, når julen står for døren.

Peter Mygind lukker glæden ind og dækker et bord i rødt og grønt som afsæt for det traditionsrige stel Stjerne Riflet Jul, der med granguirlander, hjerter, klokker, kugler, kogler og bånd taler lige ind i den populære skuespillers julehjerte.

Peter Myginds hjertefest (Foto: MY DAILY SPACE)
Peter Myginds hjertefest er i gang … (Foto: MY DAILY SPACE)

Adam Aamann: En frydefuld duft af jul

”Jeg bliver helt høj af julens første varme dufte af krydderier og citrusfrugter. De pirrer sanserne og skaber en kile ind til fortiden og de traditioner, vi hver især bærer med os,” siger Adam Aamann, hvis jul først og fremmest handler om det gode, veltilberedte måltid og nærværet med familie og venner.

For Adam Aamann starter forberedelserne til drømmen af en julefrokost tidligt. Der skal brygges kryddersnapse på ekstrakter af gran og slåen, vælges smagfulde, håndbryggede øl og forberedes aromatiske lager til silden.  Sølvstagerne er også pudset, og der er pyntet op med mos, gran og æbler og spiselige krydderurter på det lange bord, som er dækket med  musselmalet Riflet og HAV. Det er tid til at byde juleglæden indenfor, og lade julefreden sænke sig.

Julefrokostbordet fra Adam Aamann. (Foto: MY DAILY SPACE)
Julefrokostbordet fra Adam Aamann. (Foto: MY DAILY SPACE)

Ida Wohlert: Julen er hjertevarm og omfavnende

”Traditionerne er mange, og der er plads til alle omkring langbordet, for julen er netop et skønt frirum, hvor familien har lejlighed til at være sammen over flere dage. Det betyder, at vi har tid til at mærke hinanden og fornemme, hvordan det står til,” fortæller Ida Wohlert, der hver jul siden barndommen rejser til Sverige for at fejre højtiden i uformelle rammer på sin mormors ødegård.

Julen er svensk, uformel, fredelig og fuld af nærvær for Ida Wohlert, hendes mand og deres to børn, der varmer op til højtiden i hele december måned med hyggelige julesysler, pynt og kager i det legendariske konditori La Glace. Det hele kulminerer i Sverige, hvor familien mødes med bedsteforældre, onkler og tanter for i fællesskab at fejre julen i et tempo, der også giver plads til refleksion.

Her ude i den vilde natur hjælpes de ad med at tilberede maden, finde og fælde juletræet og pynte op til nogle hyggelige dage. Der er plads til alle generationer og til mange forskellige traditioner. Rummeligheden og det uformelle kan aflæses på familiens lange, rustikke julebord, der dækkes uden dug og med en skøn blanding af porcelæn – nyt og gammelt.

Julefest i Sverige hos Ida Wohlert. (Foto: MY DAILY SPACE)
Julefest i Sverige hos Ida Wohlert. (Foto: MY DAILY SPACE)

Andrea Elisabeth Rudolph: Det perfekte kaos

”Jeg henter energi i nærværet og trives i det perfekte kaos – både i hverdagen og i julen,” fortæller Andrea Elisabeth Rudolph, der mener, at vi i år skal glædes endnu mere over vores fælles fortællinger og alt det vi har i stedet for at jagte en masse, som vi ikke har brug for. Vi skal helt enkelt være mere til stede i nuet.

Hun er opvokset på en juletræsplantage og hedder Rudolph, mere julet bliver det næppe. Andrea har også et passioneret forhold til julen, som hun fejrer hele december sammen med sin store, sammenbragte familie.

Ved kreative stunder føres familietraditionen for håndklippede snefnug videre til næste generation – og børnene former svampe i ler og skriver bordkort. Der hersker, ifølge Andrea, det perfekte kaos på hendes julebord, hvor hun blander stilarter, arvestykker og porcelæn, som rummer gamle familiehistorier.

Det perfekte kaos hos Andrea Elisabeth Rudolph. (Foto: MY DAILY SPACE)
Det perfekte kaos hos Andrea Elisabeth Rudolph. (Foto: MY DAILY SPACE)

En tilbagevendende juletradition

Præsentationen af Royal Copenhagens juleborde er en tilbagevendende begivenhed, som har tiltrukket sig stor opmærksomhed siden 1963. De stemningsfulde juleborde iscenesætter julens traditioner, men vover også at give højtiden lidt kant.

Royal Copenhagen blev grundlagt i 1775 og er en af verdens ældste virksomheder. I mere end to århundreder har Royal Copenhagen fremstillet porcelæn med den dybeste respekt for traditioner og det ypperste håndværk. Royal Copenhagen er verdensberømt for det klassiske blå og hvide porcelæn samt for sine modige og innovative nyfortolkninger af sin rige designarv.

Fra Peter Myginds julebord. (Foto: Lasse Wind for Royal Copenhagen)
Fra Peter Myginds julebord. (Foto: Lasse Wind for Royal Copenhagen)

Udstillingen, der skal inspirere og motivere de besøgende til at dække deres egne juleborde, åbnede officielt fredag den 13. november og kan opleves på 2. sal på Amagertorv 6, 1160 København K frem til den 31. december 2020. Julebordene kan også opleves digitalt i samme periode her.

 

Læs også: 

Blomsterbergs små røde julekugler

blomsterberg min jul bogrøde julekugler (Foto: Sarah Sanctuary Williams)

· Mere fra samme kategori ·