Læs også:

Close
joe biden usa præsident (Foto: Visualhunt)

NEWS: Joe Biden har vundet præsidentvalget i USA

Nyheder  | 

Joe Biden har vundet præsidentvalget i USA · Forening: Vi har længe advaret om risikoen for virusmutation i landbrugsdyr · Al kollektiv transport lukker i Nordjylland · Vandrefalk fundet i Danmark med farlig fugleinfluenza · Stort smitteudbrud på sygehus · Dagens billede: Kamala Harris bliver USA’s første kvindelige vicepræsident

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Joe Biden har vundet præsidentvalget i USA

Demokraternes kandidat Joe Biden har vundet det amerikanske præsidentvalg.

Det står ifølge nyhedsbureauet AP klart, efter at demokraten er løbet med sejren i delstaterne Pennsylvania og Nevada. Dog venter de tre delstater Georgia, North Carolina og Alaska stadig på at blive afgjort.

Det er dog sikkert, at Joe Biden har vundet, da han har opnået de 270 valgmænd, der skal til, for at blive USA’s næste præsident foran den siddende præsident, republikanske Donald Trump. Biden har nu i alt 290 valgmænd ifølge de foreløbige resultater, mens Trump har 214 valgmænd.

Det vækker også glæde i dansk erhvervsliv, at Joe Biden til januar flytter ind i Det Hvide Hus.
USA er nemlig Danmarks største eksportmarked, og ifølge DI er der nu udsigt til bedre muligheder for at afsætte danske virksomheders produkter og ikke mindst grønne løsninger både i USA, men også i resten af verden i de kommende fire år, hvis Joe Biden kommer igennem med sin politik. Det skriver DI i en pressemeddelelse.

– For dansk erhvervsliv er udfaldet af præsidentvalget en god nyhed. Den amerikanske økonomi har buldret derudaf under præsident Trump og dansk eksport til USA er øget, men Joe Biden har lagt op til et vigtigt kursskifte i amerikansk politik med øget fokus på internationalt samarbejde og grøn omstilling, udtaler DI’s administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: NEWS: Dødt løb mellem de to præsidentkandidater

Forening: Vi har længe advaret om risikoen for virusmutation i landbrugsdyr

Statsminister Mette Frederiksen udråbte på et pressemøde den 4. november, at alle danske mink skal aflives, fordi coronavirus er muteret blandt mink og har spredt sig til mennesker. Den danske mutation af virus i minkproduktionen er ikke overraskende, men en forventelig konsekvens af Danmarks intensive dyreproduktion, mener Dansk Vegetarisk Forening (DVF).

Vegetarisk Forening har nemlig længe, med henvisning til forskere og FN-rapporter, advaret om risikoen for at virusser muterer i den intensive produktion af dyr – også i Danmark.

– Danmark er det land i verden, som har den højeste animalske produktion per indbygger. Når man samler tusindvis af landbrugsdyr på meget lidt plads, bliver det alletiders yngleplads for virusser. Dels fordi virusser her kan springe nemt fra dyr til dyr, dels fordi dyrenes immunsystemer svækkes, når de lever under stress, påpeger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, og fortsætter, vi har længe forsøgt at gøre opmærksom på den generelle risiko ved mutation af virusser i intensiv produktion af dyr. Det har hele tiden været åbenlyst, at det kunne ske i Danmark.

Vegetarisk Forenings generalsekretær har siden statsministerens nedlukning i marts blandt andet skrevet kronikker og kommentarer i Berlingske, Jyllands-Posten og Avisen Danmark. Det oplyser Dansk Vegetarisk Forening i en pressemeddelelse.

mink (Foto: Unsplash)
Den danske mutation af virus i minkproduktionen er ikke overraskende, men en forventelig konsekvens af Danmarks intensive dyreproduktion, mener DVF. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Corona er kommet i ordbogen

Al kollektiv transport lukker i Nordjylland

Fra i dag er al kollektiv transport i store dele af Nordjylland lukket. Lukningen af kollektiv transport gælder i kommunerne Jammerbugt, Vesthimmerland, Læsø, Frederikshavn, Hjørring, Thisted og Brønderslev. Dog kan nordjyder, der arbejder med samfundskritiske funktioner, få adgang til at komme på job. Dette er blandt andet et af de nye restriktioner, der blev præsenteret på pressemødet torsdag aften sidste uge. Nedlukningen sker, efter at Statens Serum Institut har konstateret, at en mutation af coronavirusset, som har fået navnet ‘cluster 5’, har spredt sig fra mink til mennesker.

Regeringen anbefaler på det kraftigste, at borgere ikke bevæger sig ud fra eller ind i de syv kommuner. Og desuden opfordres offentlige og private arbejdpladser kraftigt til at hjemsende alle ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, lød det fra Statsminister Mette Frederiksen.

Restriktionerne gælder for syv kommuner i Nordjylland til og med 3. december.

train, tog, fart, perron, station
Fra i dag er al kollektiv transport i store dele af Nordjylland lukket frem til den 3. december. (Foto: Unsplash)

Læs også: Gode råd til at arbejde hjemmefra under corona

Vandrefalk fundet i Danmark med farlig fugleinfluenza

En vandrefalk er fundet død ved Sakskøbing på Lolland med alvorlig fugleinfluenza. Det oplyser Fødevarestyrelsen. Fundet er offentliggjort, efter at Fødevarestyrelsen torsdag hævede risikoniveauet for fugleinfluenza fra “meget lav” til “høj”, som er det højeste niveau.

Vandrefalken på Lolland havde den alvorlig fugleinfluenzatype H5N5, som også er fundet i Tyskland for nylig. Det oplyser TV2.

Som en konsekvens af fundet, så skal alle høns, ænder og andre slags fjerkræ bag hegn nu lukkes inde, så de sikres mod kontakt med vilde fugle. Sådan lyder kravet fra Fødevarestyrelsen.

Influenzatypen regnes som meget alvorlig, da den i udlandet har smittet mennesker, hvoraf nogle efterfølgende er døde af sygdommen.

falk fugl (Foto: Unsplash)
Vandrefalken på Lolland havde den alvorlig fugleinfluenzatype H5N5. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Sjælden sommerfugl har kun et enkelt levested tilbage på Fyn

Stort smitteudbrud på sygehus

Hjerteafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Roskilde er ramt af coronavirus.

11 patienter, der er indlagt på et af hjerteafdelingens sengeafsnit, er fredag morgen blevet konstateret smittet med coronavirus. Det samme er seks af afdelingens medarbejdere. Alle smittede patienter og medarbejdere er indtil videre symptomfrie.

– Det er en afdeling med nogle sårbare patienter, men selvom de smittede patienter er testet positive for coronavirus, så har de ikke symptomer på sygdommen, oplyser lægefaglig vicedirektør på Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde Jesper Gyllenborg til TV2 ØST.

De seks smittede medarbejdere, og desuden de enkelte andre medarbejdere, er sendt hjem i isolation. Det giver et større, praktisk puslespil på afdelingen. Udover interne omrokeringer beder hjerteafdelingen også andre sygehuse om hjælp. Det skriver TV2 ØST.

Corona, virus, CONVID19, kvinde, syg, hospital, seng, hospitalsseng. (Foto: Unsplash)
Hjerteafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Roskilde er ramt af coronavirus. (Foto: Unsplash)

Læs også: Coronaens mange sider: Hudsult

Dagens billede: Kamala Harris bliver USA’s første kvindelige vicepræsident

Læs også: NEWS: Blå Kors med i sundhedsappel: Vi skal sætte en prop i den sociale ulighed

folkesundhedslov blå kors socialulighed (Foto: PR)

· Mere fra samme kategori ·