Læs også:

Close
joe biden usa præsident (Foto: Visualhunt)

NEWS: Dødt løb mellem de to præsidentkandidater

Nyheder  | 

Dødt løb mellem de to præsidentkandidater · Det anslås, at 13.000 unge flytter hjemmefra uden forsikring · Ny rapport gør os klogere på forskellen mellem mænd og kvinders løn · ‘Love & Anarchy’ kan nu ses på Netflix · COVID-19 har øget antallet af gamere i Danmark · Dagens billede: Hvalskulptur stopper tog

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Dødt løb mellem de to præsidentkandidater

Efter et langt og nervepirrende døgn er der dømt dødt løb mellem de to præsidentkandidater – dog har Joe Biden nu et lille forspring i forhold til at blive USA’s nye præsident. Men grundet de mange brevstemmer er det endelige resultat forsinket, og flere stater mangler stadig at blive færdige med optællingerne. Resultaterne og optællingerne har også svinget undervejs og er endt som et vanvittigt tæt løb.

Især svingstaterne og brevstemmerne er endt med at være de afgørende faktorer. En af de ting som folk helt sikkert vil huske fra dette epokegørende valg var Trumps tale onsdag morgen, hvor han blandt sagde, at der var tale om omfattende valgsvindel, og at han ville gå til Højsteret for at bevise dette, hvilket satte de sociale medier på overarbejde.

Som det så ud ved redaktionens afslutning onsdag, så har Joe Biden en lille føring, og som stillingen er netop nu, fører Joe Biden med 235 valgmænd, mens Donald Trump har 213. Der skal 270 valgmænd til for at vinde valget som USA’s næste præsident. Men intet er dog sikkert. En endelig afgørelse venter stadig, og en uforløst stemning har bredt sig, og mange kalder det ‘et dødt løb’ mellem de to kandidater og en mudret affære og ‘noget af en valggyser’.

Læs også: Det skal du vide om præsidentvalget i USA

Det anslås, at 13.000 unge flytter hjemmefra uden forsikring

Når hver femte unge flyver fra reden, ofte for at læse, er det uden de nødvendige forsikringer. Forældre skal tage den nødvendige forsikringssnak. Sådan lyder opfordringen fra brancheforeningen Forsikring & Pension.

Knap 65.000 unge flytter hvert år fra forældrenes trygge hjem. Og i år kan det forventes, at rekordoptaget på 69.526 for universiteter, professionshøjskolener, eller andre videregående uddannelser sætter flyttefirmaerne under pres.

Under flytterodet ved den første fraflytning og kaosset i studiestarten sammen med udfordringen ved en ny by, ny bolig og nye udgifter, så undlader mange unge at tegne de nødvendige forsikringer. Tendensen er bekymrende men ikke ny, fortæller Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent hos Forsikring og Pension:

– Alle undersøgelser, jeg kender til, peger i retning af, at hver femte unge mellem 18-29 år fravælger eller glemmer at tegne en indboforsikring, når de flytter ind i deres første bolig. Det er bekymrende og kan få fatale økonomiske konsekvenser for den enkelte, siger hun og uddyber:

– Forsikringer er et dårligt sted at spare, da en indboforsikring indeholder den vigtige ansvarsdækning. Uden en indboforsikring skal man betale af egen lomme, hvis man for eksempel ødelægger andres ting, og det kan i værste fald være så store beløb, at man har det siddende på sig resten af livet.

Hun opfordrer dermed forældre til at komme på banen og tage den kedelige men nødvendige snak om de økonomiske konsekvenser ved uheld, indbrud eller tyveri. Fravalget af forsikringer skyldes ofte manglende viden, at studiebudgettet er lille og at forsikring generelt er et lavinteresseområde, viser analysen hos Forsikring og Pension.

– Vores ungdomsforsikring er sammensat, så den indeholder alle de nødvendige dækninger, den unge har behov for, og som samtidig er til at betale. Som noget ekstra har vi tilføjet elektronikforsikringen og pludselig skade, der dækker, hvis du taber telefonen – tillæg, der andre steder er tilvalgsforsikringer, forklarer Mai-Britt Bøgh Jensen, der er forsikringschef hos Lokal Forsikring, og fortsætter

– Mange unge tænker umiddelbart, at de ikke har så mange værdigenstande og ser derfor ikke en forsikring som en nødvendighed. Men de fleste har, ud over en dyr computer, telefon og cykel, også tøj og møbler, der kan være dyre at erstatte hvis uheldet er ude. Hvis værdigenstandene går i stykker eller bliver stjålet, kan det være svært at dække på et SU-budget.

– Hvis man er nødt til at skære helt ind til benet, er indboforsikringen den vigtigste. Men den studerende skal selvfølgelig se på sit eget adfærdsmønster. Hvis man rejser meget, kan en rejseforsikring også være en god idé, slutter Anja Lintrup Sørensen.

nøgle flytte hjemmefra bolig (Foto: Pexels)
Mange unge flytter hjemmefra uden at tegne en forsikring. (Foto: Pexels)

Læs også: Tips til dig der skal flytte hjemmefra

Ny rapport gør os klogere på forskellen mellem mænd og kvinders løn

En ny undersøgelse fra VIVE viser, at det kønsopdelte arbejdsmarked spiller en større rolle end hidtil antaget. Dette hænger sammen med, at rapporten også finder, at jo flere kvinder, der er ansat i en given arbejdsfunktion, jo lavere er lønnen. Det gør sig gældende i både den private og offentlige sektor.

I den offentlige sektor kan det ifølge rapporten blandt andet skyldes, at man i nogle kvindefag i perioder har valgt at forhandle sig til flere goder i stedet for højere løn i overenskomstforhandlinger. I den private sektor er der bedre muligheder for decentrale lønforhandlinger, men ifølge rapporten kan kvinderne være mindre tilbøjelige til at forhandle løn. En anden forklaring kan være, at kvinder i den private sektor måske i stedet vælger et fag med stabil, men lavere indkomst.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i oplysninger fra 2016 og benytter sig af en række nye forklarende faktorer til at undersøge lønforskellen, der i gennemsnit er på 14,4 procent for hele arbejdsmarkedet. Hidtil har forskerne fra VIVE kunnet forklare halvdelen af den forskel med faktorer såsom uddannelse og valg af arbejdsplads, men altså ikke de resterende syv procentpoint, der har været såkaldt uforklaret. Med den nye metode med flere og nye elementer til at forklare forskellener denne uforklarede del nu reduceret til cirka to procentpoint.

Som helhed er lønforskellen mellem kønnene faldet med 2,5 procentpoint siden 2010, hvilket blandt hænger sammen med, at kvinder har uddannet sig mere i perioden i forhold til mænd.

Undersøgelsen er finansieret af Beskæftigelsesministeriet og sat i værk på baggrund af den løbende dialog med arbejdsmarkedets parter om ligeløn.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard udtaler:

– Jeg vil gerne kvittere for en spændende rapport, som bringer viden frem til alle relevante aktører om årsagerne til den lønforskel, der er mellem mænd og kvinder. Vi kan se, at den største udfordring for ligeløn helt overordnet er, at det danske arbejdsmarked er meget kønsopdelt, og det spiller en større rolle, end vi hidtil har antaget. Det er et grundlæggende element i den danske model, at løn er et anliggende for arbejdsmarkedets parter, og det skal vi selvfølgelig holde fast i. Regeringen står selvfølgelig til rådighed, hvis arbejdsmarkedets parter ønsker at drøfte rapporten med os.

Læs hele rapporten hos VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd her.

pige mobil computer arbejde job briller (Foto: Unsplash)
Ny rapport gør os klogere … (Foto: Unsplash)

Læs også: Forstå sagen: Feminisme, kvindebevægelser og ligestilling 

Love & Anarchy kan nu ses på Netflix

Love & Anarchy er en romantisk komedie-tv-serie, der nu ligger på Netflix, og som er den anden svensksprogede tv-serie efter Quicksand, som også produceret af samme firma; FLX. Bag serien står Lisa Langseth, der også fungerer som hovedforfatter sammen med Alex Haridi.

Den handler om en gift konsulent og en ung IT-ingeniør, der indleder en flirt, der udfordrer samfundets normer, og dermed tvinger dem til at evaluere deres tilværelse. Medvirkende er blandt andet Ida Engvoll, Björn Mosten, Carla Sehn samt Reine Brynolfsson.

Læs også: Opdag japanske animefilm på Netflix

COVID-19 har øget antallet af gamere i Danmark

Antallet af danskere som primært spiller på spillekonsoller såsom Xbox, PlayStation og Nintendo er steget med 32 pct. efter COVID-19 udbruddet i det danske samfund. Gamernes tidsforbrug på konsollerne har også været mere intensivt under pandemien.

Da samfundet lukkede ned, fandt danskerne deres spillekonsoller frem.

Således er antallet af voksne danske gamere, som svarer, at de oftest spiller på spillekonsol steget fra 280.000 til 370.000 personer, når man sammenligner 2. kvartal 2020 med samme tidspunkt året før.

Det svarer til en stigning på 32 pct. eller 90.000 personer.

– Danskernes spillevaner har ændret sig efter COVID-19. Vi ser markant flere, hvis primære indgang til gaming er deres spillekonsol, forklarer chefkonsulent i Danmarks Statistik, Agnes Tassy og fortsætter:

– Samtidig ser vi færre, som oftest spiller på tablets og andre enheder, samt en smule færre, hvis primære indgang til gaming er computeren.

Antallet af danskere, som spiller digitale spil er overordnet set steget med 60.000 efter COVID-19 og de restriktioner som har fulgt efter. Dette svarer til en stigning på 2 pct. i forhold til samme tidspunkt året før.

– Den generelle vækst i antallet af gamere er ikke særlig markant. Det vi snarere ser, er en langt større orientering mod konsollerne på bekostning af andre enheder som primær gaming-device, samt at der er kommet en smule flere gamere til overordnet set, fortsætter Agnes Tassy.

Den største stigning i antallet af konsolgamere er sket blandt kvinder på 25-34 år. Her er antallet af personer, som svarer, at deres primære indgang til gaming de seneste 3 måneder har været spillekonsollen, mere end femdoblet.

Således var der kun knap 7.000 kvindelige gamere af denne type i 2. kvartal 2019, et tal som var steget til 37.000 i 2. kvartal 2020.

– Udviklingen blandt de forholdsvis unge kvinder er særdeles markant. Denne gruppe har været meget lidt repræsenteret i statistikken før COVID-19’s indtog med kun 2 pct., som oftest spillede på konsoller. Men i 2020 svarer nu hver 10. kvinde mellem 25-34 år, at de oftest spiller på spillekonsoller, slutter Agnes Tassy.

Der er ikke blot kommet cirka 90.000 flere gamere til efter COVID-19’s indtog, spillekonsollen bruges også flere gange om dagen, end før pandemien. Således svarede 24 pct. af konsolgamerne i 2. kvartal 2019, at de spillede ”flere gange om dagen” eller ”hver dag eller næsten hver dag”, en andel som var steget til 33 pct. i 2020.

controller - gaming - spil playstation Foto: Pexels)
Gamer du også mere … Foto: Pexels)

Læs også: Disse spil hitter blandt kvinder

Dagens billede: Hvalskulptur stopper tog

· Mere fra samme kategori ·