Læs også:

Close
shopping, nethandel (Foto: PR Nets)

NEWS: Black Friday 2020: Disse varer hitter hos danskerne

Nyheder  | 

Black Friday 2020: Disse varer hitter hos danskerne · Meghan Markle fortæller om spontan abort · Sociale medier mister betydning for 2. år i træk · Black Friday hos WWF Verdensnaturfonden: ”Skal du handle, så gør det i vores webshop til overpris” · Red Barnet vil ændre loven: Børn skal beskyttes bedre mod seksuelle overgreb · Dagens video: Klar til første søndag i advent · Fredagsfjol: Trænger du også til weekend 😜

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Black Friday 2020: Disse varer hitter hos danskerne

Tøj og sko ser ud til at blive danskernes favoritter til Black Friday i år efterfulgt af elektronik, viser en ny undersøgelse fra Nets. Ifølge en ny YouGov-undersøgelse fra Nets svarer 55 procent af danskerne, at de har tænkt sig at købe tøj, sko eller accessories, og dermed ser varegrupperne ud til at blive de mest populære til årets Black Friday, der starter i dag.

Elektronik står traditionen tro også højt på forbrugernes indkøbsliste. 44 procent af danskerne går efter et nyt fjernsyn, de nyeste elektronikgadgets eller noget helt tredje på Black Friday. 64 procent af forbrugerne vil i øvrigt bruge tilbuddene til at købe julegaver til venner og familie.

Det er især den midaldrende del af den danske befolkning, som står for det største indkøb af de mest populære varer. Hele 59 procent af de 40-49-årige svarer nemlig, at de planlægger at shoppe løs i tøj- og skobutikkerne, og 51 procent i samme aldersgruppe ser ud til at gå efter elektronik på den store handelsdag.

Undersøgelsen viser også, at der er forskel på købet af enkelte varegrupper på Black Friday blandt de danske regioner. Imens københavnerne står bag storsalget af tøj, sko, accessories og elektronik, vil nordjyderne shoppe mest inden for bolig- og haveartikler og oplevelser. Og så bliver salget af legetøj størst hos sjællænderne, hvor indkøbet af skønhedsprodukter vil være størst blandt fynboerne.

Udover geografiske forskelle er der også en markant forskel blandt kvinder og mænd, når det kommer til, hvilke varer de hver især foretrækker. Ikke overraskende kommer 62 procent af kvinderne til at putte tøj, sko og accessories i indkøbskurven, imens 61 procent af mændene har tænkt sig at købe mere elektronisk udstyr.

shopping, nethandel (Foto: PR Nets)
Tøj og sko er blandt favoritterne til årets Black Friday. (Foto: PR Nets)

Læs også: Black Friday – 10 gode råd

Meghan Markle fortæller om spontan abort

Den britiske hertuginde Meghan Markle står nu frem i en ny kronik og fortæller om tab og om at bryde tabuet, der er forbundet med abort. I sommers mistede hun prins Harry et barn ved en spontan abort. Kronikken blev bragt i New York Times og er allerede gået verden over. Skriver Vogue Daily.

Hun fortæller blandt andet om, at hun en morgen oplevede store smerter i sin mave, og mens hun skiftede sin førstefødte, vidste hun, at hun mistede sin anden. Benene gav efter, og hun faldt ned på gulvet med sin søn Archie i favnen. Efterfølgende blev hun kørt til hospitalet med prins Harry ved sin side.

Kronikken hedder ‘De tab, vi deler’. Du kan læse den her.

harry, meghan Foto: FiledIMAGE, Shutterstock)
Meghan Markle fortæller om spontan abort i ny kronik. (Foto: FiledIMAGE, Shutterstock)

Læs også: Opfindere, forskere og genier: Disse seje kvinder ændrede verden

Sociale medier mister betydning for 2. år i træk

I jobsøgning er de sociale mediers storhedstid forbi. Det konkluderer ny rekrutteringsanalyse, fra Konsulenthuset ballisager, der skal give jobsøgere viden om virksomhedernes ansættelsesprocesser.

– HR er ikke overbevist om, at deres næste medarbejder findes på de sociale medier. Det bliver tydeligt, da vi beder virksomhederne komme med et bud på, hvor de gode medarbejdere spottes, fortæller Morten Ballisager, og henviser til et resultat i analysen, der viser at nye ansatte ikke blev fundet via blandt andet LinkedIn og Facebook.

I stedet scorer uopfordrede ansøgninger og interne kandidater højere. Morten Ballisager forklarer:

– Dermed viser sociale medier sig som en overfladisk add-on til rekrutteringen, hvor HR pusher deres jobannoncer, men de fleste gør ikke meget mere end det. Anseelsen af de sociale medier går i hvert fald tilbage, og det er tydeligt, at det ikke er fra de kanaler, de gode folk bliver ansat.

Når så få dygtige kandidater spottes på de sociale medier, er det ifølge Morten Ballisager et tegn på, at virksomhederne ikke rigtig får brugt medierne til at søge efter de profiler, de mangler.

Ifølge ham er det ikke kun de eftertragtede kandidater, der er trætte af de sociale medier, men også HR der er skuffede over, hvad de sociale medier kan bidrage med i søgningen efter den rette kandidat.

Morten Ballisagers råd er at skrue ned for tiden på de sociale medier i forhold til jobsøgning, det er stadig et godt sted, at få et større netværk, men man skal ikke forvente, at jobbet kommer den vej.

sociale medier, iphone, (Foto: Unsplash)
Sociale medier er ikke længere den foretrukne søgemaskine til job. (Foto: Unsplash)

Læs også: Sociale medier fordobler din risiko for at blive ensom

Black Friday hos WWF Verdensnaturfonden: ”Skal du handle, så gør det i vores webshop til overpris”

Til dette års Black Friday siger WWF Verdensnaturfonden ”Køb bare. Men gør det hos os til overpris”. De har nemlig sat priserne i deres webshop op med 68 procent til fordel for naturen. Det amerikanske tilbudsfænomen ‘Black Friday’ er blevet en fast tradition i Danmark med procenter på alt fra støvsugere til biler. Og nu annoncerer WWF Verdensnaturfonden, at de også vil være med i dette års forbrugsfest.

– Vi har sat priserne op med 68 procent på udvalgte varer i vores webshop, fordi forbrug har en pris. Tilbagegangen af arter og ødelæggelsen af dyrenes levesteder er accelereret. Så vores budskab er klart: Skal man handle til Black Friday, så gør det i vores webshop – til overpris. Til fordel for naturen, udtaler generalsekretær hos WWF Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg.

Det er ikke tilfældigt, at priserne er sat 68 procent op. WWF’s nyeste Living Planet Report 2020 viser, at på knap 50 år er undersøgte bestande af vilde dyr på jorden i gennemsnit faldet med netop 68 procent. Rapporten maler altså et tydeligt billede af økosystemer og biodiversitet, der over en bred kam taber terræn med en hastighed, der ikke er set magen til i millioner af år.

– Det er et rigtig skræmmende nøgletal, der vidner om menneskers manglende forbindelse til naturen. Derfor ønsker vi at sætte fokus på det, men også understrege, at vi stadig kan nå at vende nedgangen i verdens biodiversitet til fremgang med de rigtige indsatser, som rapporten også viser, fortsætter Bo Øksnebjerg.

WWF Verdensnaturfonden har tidligere opfordret danskerne til at tænke sig om, inden de køber ting, de ikke nødvendigvis har brug for. Det budskab står de stadig ved, men nu siger de altså samtidig, at man godt kan handle ind til Black Friday. Så længe man tænker sig om.

– Vi siger ikke, at man ikke må forbruge. Vi opfordrer bare til at gøre det med omtanke. Køber man for eksempel – til overpris – i vores webshop, støtter man vores arbejde for at bevare og beskytte klodens vidunderlige natur. For pengene går selvfølgelig til den kamp, og det er der i alarmerende grad behov for, afslutter Bo Øksnebjerg.

Du kan se mere på shop.wwf.dk.

abe bur vilde dyr (Foto: Unsplash)
Brug dine penge på at hjælpe WWF’s arbejde … (Foto: Unsplash)

Læs også: Ny WWF-rapport: Danske strande flyder med plastik

Red Barnet vil ændre loven: Børn skal beskyttes bedre mod seksuelle overgreb

I løbet af de senere år har en række sager vist, at børn, der har været udsat for seksuelle overgreb, ikke beskyttes godt nok af straffeloven. Red Barnet foreslår derfor en række lovændringer i et nyt udspil. Straffeloven skal ændres for at beskytte børn bedre mod seksuelle overgreb. Sådan lyder det fra Red Barnet, der i dag præsenterer et udspil til, hvordan Folketinget kan styrke de mindreåriges retssikkerhed i overgrebssager.

Udspillet rummer flere forslag. Et af dem går på at indføre en selvstændig grooming-paragraf, der kriminaliserer handlingen, hvor en gerningsmand – ofte over internettet – manipulerer og vinder et barns tillid for siden at misbruge den til at begå overgreb på barnet. Red Barnet ønsker også aldersgrænsen for voldtægt hævet fra den nuværende grænse på 12 år til 15 år, så det automatisk regnes for et overgreb, hvis en person over 18 år har seksuelt samkvem med et barn under 15 år.

– Det er vores ansvar at beskytte børnene gennem lovgivningen, og det gør vi ikke godt nok i dag. Vi ved fra vores rådgivning SletDet og fra adskillige sager, at grooming er udbredt, men i straffeloven står begrebet ikke nævnt med et ord. Lovgivningen er simpelthen ude af trit med virkeligheden, siger Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, og uddyber:

– Fraværet af en selvstændig grooming-paragraf efterlader retsvæsenet med en manglende forståelse af grooming-processen. Vi ser for eksempel domsafgørelser, hvor forholdet mellem offer og krænker beskrives som kærestelignende eller frivilligt. Men børn under 15 år kan ikke give reelt samtykke til sex med en voksen, og slet ikke en, der forud har manipuleret sig til deres tillid.

Red Barnets udspil kommer ovenpå en lang række sager om seksuelle overgreb på og grooming af børn. Senest vakte det opsigt, da landsretten i juli omstødte byrettens dom og frikendte en 32-årig lærer fra Dianalund for voldtægt af sin tidligere elev, en 13-årig pige. Red Barnet finder det især problematisk, at nogle blandt dommere og nævninger fandt nogle af pigens vidneforklaringer utroværdige, fordi hun, inden hun afgav dem, havde modtaget krisehjælp i et børnehus. Samt at flere blandt dommer og nævninge mente, at forholdet mellem de to ikke var præget af tvang. Det på trods af, at den 32-årige ved en lejlighed fikserede pigen, før han penetrerede hende analt, og på trods af at læreren havde vundet pigens tillid gennem private snakke og messenger-samtaler, før han flere gange gennemførte samlejer med hende.

For Red Barnet er det tydeligt, at der ikke blot er brug for ændringer i straffeloven, men også for initiativer, der kan give personer i retsvæsnet en bedre forståelse af grooming og af det arbejde, der udføres i børnehusene. Red Barnet foreslår derfor også at efteruddanne landets dommere:

– Børns ret til akut krisehjælp må aldrig kunne skade deres sag og bevisførelse, som det var tilfældet i Dianalundsagen. Derfor skal vi sikre os, at dommerne ved, hvordan børnehusene arbejder, og at de er klar over, at børnehusene er oprettet netop med det formål at håndtere sager om vold og overgreb mod børn på en måde, så fagpersoner fra kommune og andre myndigheder ikke ved en fejl kommer til at modarbejde politiets efterforskning, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hvis vi ikke tager hånd om manglerne i lovgivningen og den problematiske retspraksis, kan det få alvorlige følger for mindreårige, der udsættes for overgreb, advarer hun.

– Det har store konsekvenser for mange børn og unge, når de ikke får samfundets anerkendelse af, at det, de har været udsat for, ikke er i orden. De oplever det typisk som et hårdt slag og reagerer ofte ved at vende skylden indad på en måde, der kan resultere i lavere selvværd og depressive tanker. Derfor er der behov for handling. Der er simpelthen brug for at børns retslige beskyttelse mod overgreb og grooming styrkes markant, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

FAKTA: Red Barnets udspil indeholder anbefalinger om:

Selvstændig kriminalisering af begrebet ’seksuel grooming’

Justering af aldersgrænsen for voldtægt efter § 216, stk. 2, fra de nuværende 12 til 15 år

Opmærksomhed på den forestående ændring af voldtægtsbestemmelsen

Efteruddannelse af dommere

pige ked trist vindue (Foto: Unsplash)
Red Barnet vil ændre loven. (Foto: Unsplash)

Læs også: Red Barnet gennemførte kontaktløs indsamling

Dagens video: Klar til første søndag i advent

Fredagsfjol: Trænger du også til weekend 😜

· Mere fra samme kategori ·