Læs også:

Close
bog bøger fem på stribe (Foto: My Daily Space)

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Der er noget ved bøger – noget magisk som jeg elsker … Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til november måneds læsning. Fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på årets sidste ‘officielle’ efterårsmåned, så der er rigtig god grund til at finde et hyggetidspunkt og kaste sig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder vinterens kommen. Så er du klar til HYGGE – for hygge er for mig at læse en god bog …

Jeg har fundet fem bøger, som måske kan give dig inspiration til at købe eller downloade en e-bog. Fem på stribe … Få en hyggelig november måned i godt selskab med en god bog eller gerne flere. Her er din boginspiration til dine næste bogkøb – eller måske en bog du skal give en, du har kær.

bog bøger fem på stribe (Foto: My Daily Space)
Få inspiration til gode bøger, du kan læse – eller give i (jule)gave … (Foto: MY DAILY SPACE)

En moderne (og lidt anderledes) kærlighedsroman

‘Næste!’ er et befriende ærligt kvindeportræt men også en moderne kærlighedshistorie og en skarp samtidsroman med masser af bid, humor og uventet lykke. Med denne roman får betegnelsen “lægeroman” faktisk et helt nyt twist, må man sige, for Elin har været praktiserende læge i 20 år. Mindst lige så længe har hun været gift med Aksel.

Men før Aksel var der Bjørn, som pludselig dukkede op på Facebook, og som vender op og ned på alting. Nu bor Elin på lægecenteret og må gemme sig for vagterne, når de går deres aftenrunder. Ovre i hjørnet står plastikskelettet Tore og griner ad hende. Og hjemme i rækkehuset sidder Aksel sikkert og raser – hvis han da ikke er ‘gået i lag’ med den nyskilte naboveninde Gro.

Nina Lykkes ‘NÆSTE!’ har modtaget Brage-prisen; Norges største litteraturpris, og den har solgt over 60.000 eksemplarer i Norge og er indtil videre solgt til udgivelse til 10 lande.

Jeg kan godt lide den tørre og ironiske og ja også meget realistiske beskrivelse af livet på godt og ondt, som leves alle steder – også i Danmark. Livet er ikke altid, som man regner med, men det gælder om at gribe det, når muligheden byder sig …

bog bøger fem på stribe næste nina lykke (Foto: My Daily Space)

‘Næste’, 199,95 kr., saxo.dk

Den der foregår i skærgården

‘Tritonus’ er Kjell Westös skærgårdsfortælling om en stjernedirigents flugt fra sit celebre liv til den finske skærgård, hvor han må konfrontere sit liv og sine valg.

Thomas Brander har i årevis levet et hektisk og tumultarisk liv som feteret dirigent. I den finske skærgård har han opført et storslåede sommerhus, ‘Casa Tritonus’, som han kalder det, hvor han nu vil finde roen igen efter en svær tid. Men i den finske skærgårds lille lokalsamfund kan ingen gemme sig, og Brander må både forholde sig til de nysgerrige naboer og sin egen ensomhed.

‘Tritonus’ er en både hjertevarm og alvorlig roman om en mands møde med sig selv i den finske skærgård. Så vi ‘kommer også lidt ud at rejse og opleve’, mens vi læser … En nærværende og lidt skæv roman.

bog bøger fem på stribe tritonus kjell westö (Foto: My Daily Space)

‘Tritonus’, 254,95 kr., saxo.com

Den morsomme (og lidt melankolske) debutroman

Nikoline Werdelins debutroman handler om flere personer. Blandt andet Hans der er en 67-årig nyskilt og fyringstruet biolog, der som de fleste pattedyr holder af at blive i sit habitat – i dette tilfælde lejligheden på Frederiksberg med den grønne lænestol. Han er stærkt optaget af sin potens, kvinden han aldrig fik, og lemmingen (ja dyret – den vævre orangegule gnaver), som han elsker for dens mod til at blotte sine gule fortænder og skrige ad en meget større fjende og for dens accept af sit enkle, ydmyge liv: Den spiser, formerer sig, undviger døden. For så vidt ligesom Hans.

Mens sneen smelter i de norske fjelde og truer lemmingens livsgrundlag, vikler fire fremmede og vidt forskellige mennesker, som man også følger (samt tre kæledyr og en hel del insekter) sig ind i Hans’ tilværelse og forandrer den for altid. Nikoline Werdelins debutroman ‘Hvordan man redder en lemming’ er en morsom og melankolsk fortælling om de mindste men også de største kriser i menneskelivet og i verden. Om ensomhed, frihedstrang og mulighederne i det tilfældige møde – og om valget mellem at blive i sin rede eller vove pelsen og flytte sig over store afstande for at overleve.

Den er godt skrevet – med gode og mærkbare personkarakteristikker og en historie(r), der både får en til at smile og reflektere … Ikke over lemminger måske – men over livet – på godt og ondt …

PS. Må bare lige kommentere omslaget – ihhh det er pænt. Elsker det …

bog bøger fem på stribe redder lemming nikoline werdelin(Foto: My Daily Space)

‘Hvordan man redder en lemming’, 244,95 kr., saxo.dk

Den om tre søskendes splittede liv

Jeg må være ærlig at sige, at jeg måtte genstarte på bogen måske 7-8 gange. Læse de første 20 sider om og om igen. Det var som om min hjerne bare ikke kunne følge Carolines ‘sprog og formuleringer’. Det er ellers sjældent, det sker – oftest ellers kun når jeg læser en engelsk bog, hvor man skal tvinge hjernen til at tænke og forstå engelsk – og pludselig glider det. Men sådan havde jeg det også her. Jeg følte mig så dum og uengageret. Meeeeeeeeeen pludselig var jeg krøbet ind i forfatterens snirklede sprog og hjerne, og så kom historien og ordene – og dermed forståelsen. Men hendes sprog er unikt og krævede for min koncentration. Men smukt, elegant og unikt – ligesom bogen.

Caroline Albertine Minors ‘Hummerens skjold’ er en roman om tre vidt forskellige søskendes brudte relationer, som under fem forårsdage tvinges til at forholde sig til deres fælles historie. De tre Gabel-søskende lever vidt forskellige liv. Ea har bosat sig i San Francisco, hvor hun lever med sin mand fotografen Hector og hendes steddater Coco. Sidsel er alene med sin datter Laura i København, hvor hun arbejder som konservator, og den yngste bror Niels, lever en omflakkende tilværelse som plakatopsætter.

Årene er gået, og deres relationer distanceres mere og mere. Men under fem dage i april må de pludselig forholde sig til families historie og hinanden. Sidsel har brug for Niels’ hjælp, og Ea henvender sig fra USA. Hun har taget kontakt til clairvoyanten Bee Walens, for at få afklaret ét sidste afgørende spørgsmål om deres mor.

‘Hummerens skjold’ er en ret fin og gribende fortælling om tre splittede (og meget forskellige) søskende, som knyttes sammen igen i deres søgen efter sandheden om deres mor. Caroline Albertine Minor skildrer levende karakterernes komplekse forbindelser og deres medrivende historie.

bog bøger fem på stribe hummerens skjold caroline albertine minor(Foto: My Daily Space)

‘Hummerens Skjold’, 249,95 kr., saxo.com

Spændingsromanen der holder dig fangen

‘Dødfunden’ er en medrivende spændingsroman af Gretelise Holm om en samfundsforskers noget tidlige og (viser det sig) mystiske dødsfald. Det er en let læst krimi med gode personkarakteristikker. Den er også skrevet med humor og ironi – og som altid med Gretelise Holms mesterlige fortælleevne – ting (og fortællinger) sat på en spids som for eksempel datteren Sarahs fanatiske ‘food obsession’ – det værste er bare at ‘jeg kender typen’, selvom den kan virke lidt for karikeret – så ja, de findes derude – måske få så langt ude som Sarah – men så et godt stykke ude af en speciel (mad)tangent.

En septemberdag i Vanløse findes Ellinor Green død i sit hjem uden en synlig dødsårsag. Hun var uddannet antropolog og arbejdede som samfundsforsker. Hendes privatliv var præget af sin dårlige familierelationer med en kostfikserede datter (‘rawfood love gone wrong’ kunne man kalde det), en hadefuld og ‘taberagtig’ søn, en utro ægtemand og lige for at toppe det hele – en fyring fra sit arbejde. Kunne alt dette føre Ellinor Green til selvmord, eller havde nogen interesse i hendes død?

Gretelise Holm fortæller en medrivende historie i ‘Dødfunden’, som samtidig også er en skarp skildring af nutidens liv i Danmark  – og nogle af de ting, som vi (også) optages af i denne tid – udover coronen (mere vil jeg ikke afsløre). Gretelise Holm er bare en fantastisk god fortæller – man læser – man opsluges, og man får en god oplevelse og krimi. Som altid.

PS. En lille ting … Det er faktisk ret befriende og gør læsningen meget nemmere, at afsnittene er så korte. Det er til at overskue, OG man tænker, “jeg tager lige et afsnit mere”. Til denne type bog fungerer det fantastisk godt.

bog bøger fem på stribe dødfunden gretelise holm(Foto: My Daily Space)

‘Dødfuglen, 249,95 kr., saxo.com

 

Læs også:

Kokostoppe til kaffen (og læsningen)

 

kokostoppe kage (Foto: Cecilie Loulou Simonsen)

· Mere fra samme kategori ·