Læs også:

Close
de dødes dag, mexico (Foto: Unsplash)

NEWS: Skeletter skal sikre afstand i Mexico City

Nyheder  | 

Skeletter skal sikre afstand i Mexico City · København er verdens syvende mest innovative by i verden · Danmark Spiser Sammen virtuelt i næste uge · 20 ekstra sovepladser til Københavns hjemløse · Dagens billede: Når masker får en hel ny betydning · Fredagsfjol: Glædelig halloween 👻🎃

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Skeletter skal sikre afstand i Mexico City

I Mexico City har man fundet på nye metoder til at sikre at folk holder afstand til hinanden. Her benytter de velklædte skeletter på blandt andet restauranter til at skabe afstand til de andre borde, så folk ikke flokkes.

Det er dog ikke tilfældigt, at det er skeletter. I de første dage af november fejrer mexicanerne nemlig ‘De Dødes Dag’ (Día de Muertos), som er en fejring, der er en blanding er præ-colombiansk kultur, de katolskes ‘Alle Sjæles Dag’, og allehelgensaften, som vi kender herhjemme som vores fejring af halloween. ‘De Dødes Dag’ er en stor festdag både i Mexico og Mellemamerika.

Fejringen skulle have eksisteret i flere tusinde år. Tidligere var de normalt at beholde kranier fra de døde som trofæer og vise dem frem under ritualer som symboliserede døden og genfødslen. Før den spanske erobring blev fejringen afholdt i juni og juli, men efter katolicismen fik indpas blev fejring flyttet til oktober/november, så det passede sammen med ‘Alle Sjæles Dag’.

‘De Dødes Dag’ er på UNESCOs liste over ‘Mesterværker i mundtlig og immateriel kulturarv’.

de dødes dag, mexico (Foto: Unsplash)
Snart fejres ‘De Dødes Dag’ i Mexico. (Foto: Unsplash)

Læs også: Skal du til halloween-fest? Bliv inspireret af 33 af de vildeste kostumer fra dansk cosplay

København er verdens syvende mest innovative by i verden

Firmaet Abreyewear er netop kommet frem med resultaterne på en undersøgelse, der kiggede nærmere, hvilke byer der er de mest innovative i verden. Undersøgelsen har analyseret over 50 byer fra hele verden og rangeret dem indenfor fem kategorier.

Der blev kigget på beskæftigelse, trivsel, kreativitet, uddannelse og forbindelses- og tilslutningsmuligheder.

Indenfor beskæftigelse kiggede de på, hvor mange der havde jobs inden for medier og teknologi, og generelt hvor mange arbejdspladser, der er. Ved trivsel blev der kigget på livskvalitet. Kreativitet handlede om, hvor mange kulturelle tilbud byen har for eksempel museer og antal arkitektoniske bygninger. Ved uddannelse blev der kigget på antal universiteter. Forbindelses- og tilslutningsmuligheder handlede som WiFi-forbindelser og pris for internetforbindelse blandt andet.

København lander på en syvendeplads ud af ti byer og scorer højt på kreativitet, trivsel og uddannelse.

På førstepladsen ligger Paris, efterfuldt af Barcelona. Lissabon ligger på en tredjeplads. I midten ligger Washington D.C., Amsterdam og Boston. Efter København på syvendepladsen ligger Tokyo på en ottendeplads, efterfuldt af Milano og Atlanta i USA ligger på tiendepladsen.

Du kan læse mere om undersøgelsen her.

københavn, nørrebro (Foto: Unsplash)
København ligger på en syvendeplads som den mest innovative by. (Foto: Unsplash)

Læs også: Verdens første studenterdrevne innovationshus er dansk

Danmark Spiser Sammen virtuelt i næste uge

Corona gør ikke kampen mod ensomhed lettere, men der er nu endnu mere end før brug for, at vi rækker ud til hinanden. Heldigvis kan vi stadig mødes omkring måltidet – også med andre end vores nære relationer.

I disse uger popper Anne Glad og James Price op på de sociale medier, for at opfordre os alle til at mødes vidt og bredt til fællesspisning på skærmen i næste uge. ‘Folkebevægelsen mod Ensomhed’ sætter i samarbejde med Mary Fonden endnu engang fokus på ensomhed og vil minde danskerne om vigtigheden af at række ud til hinanden.

– Ensomhed er et stort problem i Danmark, og når vi ovenikøbet har haft en periode med corona, så er problemet blevet endnu større. Men vi kan alle sammen gøre en forskel. Det er så enkelt at række ud, selvom det kan være svært at tage det første skridt, forklarer Anne Glad.

’Danmark Spiser Sammen’ er ‘Folkebevægelsen mod Ensomhed’s tilbagevendende kampagne, der normalt opfordrer til store og små fællesspisninger, hvor mennesker samles over et måltid, men i år er fokus særligt på den virtuelle middag.

– Flere danskere er isolerede og i risiko for at føle sig ensomme på grund af corona, og samtidig skal vi begrænse vores sociale kontakt. Det kan få store konsekvenser for den enkelte. Derfor håber vi på, at vi denne gang kan nå endnu bredere ud og opfordre alle danskere til at samle gamle venner, bekendte, naboen og bedsteforældre, udtaler Majken Lundberg, koordinator i Folkebevægelsen mod Ensomhed.

I Danmark er mindst 350.000 personer over 16 år svært ensomme, og når ensomheden bliver langvarig, er den skadelig for vores psykiske og fysiske helbred. Derfor er det vigtigt, at corona-restriktioner ikke holder os fra at komme hinanden ved.

– I denne tid må vi tænke kreativt og alternativt for vores måder at mødes på. Heldigvis har vi en teknologi, der gør det muligt for os at række ud, uden vi behøver at være sammen fysisk. Vi håber, at kampagnen kan være med til at minde danskerne om, hvor stor en forskel det gør at række ud – også selvom det er virtuelt, slutter Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.

Over 80 organisationer, kommuner og virksomheder er del af Folkebevægelsen mod Ensomhed. Danmark Spiser Sammen kører på fjerde år og har i år skiftet form på grund af myndighedernes restriktioner for at mindske smitten af COVID-19. Derfor Spiser Danmark Sammen – virtuelt!

Fakta:

  • Antallet af ensomme er steget betydeligt hos alle aldersgrupper under corona
  • Stigningen er størst blandt de unge og de ældre
  • Inden corona spiste hver femte dansker altid eller næsten altid deres aftensmåltid alene
  • Inden corona svarede hver ottende dansker, at de savner selskab, når de spiser aftensmad.
  • Blandt enlige eller personer, der har mistet en ægtefælle, var tallet hver tredje
  • 78 % af danskerne mener, at det kan mindske ensomhed at have nogen at spise sammen med

Se mere på danmarkspisersammen.dk

computer pasta arbejde spise (Foto: Unsplash)
Næste uge kan du spise virtuelt sammen med andre. (Foto: Unsplash)

Læs også: Ny kampagne skal få flere unge med i fællesskabet

20 ekstra sovepladser til Københavns hjemløse

Socialudvalget i København har besluttet at oprette 20 nødovernatningspladser til de kolde vintermåneder. De 20 ekstra pladser skal være med til at sikre, at ingen skal sove i kulden. Vinteren nærmer sig, og det betyder, at flere af byens hjemløse søger indenfor for at sove. Det giver ekstra pres på Københavns herberger og natcaféer, og derfor har Socialudvalget i Københavns Kommune nu valgt at oprette 20 ekstra sovepladser til vinteren.

De 20 midlertidige sovepladser er blot ét af flere tiltag, som socialforvaltningen iværksætter, når det kolde vintervejr sætter ind. For eksempel vil forvaltningens hjemløseenhed fra midten af november have mandskab på gaden i morgen- og aftentimerne og her opsøge hjemløse, der sover udenfor i kulden.

Socialborgmester Mia Nyegaard (R) er glad for beslutningen om de 20 nødovernatningspladser, der vil blive suppleret af et foreløbigt ukendt antal ekstra sovepladser hos de private organisationer på hjemløseområdet.

Det er decideret livsfarligt at sove udenfor, når frosten først sætter ind, og derfor skal vi gøre alt, hvad vi kan for, at ingen sover ude i vinterkulden. Her er nødovernatningspladserne vigtige, da vi med dem sikrer, at hjemløse kan få tag over hovedet natten over, forklarer socialborgmesteren.

Hun er særligt begejstret for et nyt initiativ, som kommunen i år har bevilget midler til.

Vi har tidligere oplevet, at der ikke har været flere overnatningspladser på fx Nørrebro, men ledige pladser på fx Amager. Men det kan være svært for de hjemløse at vide, hvor de ledige pladser er, og at komme hen til dem. Det problem forsøger vi nu at løse ved at bevilge penge til, at Kirkens Korshær nu skal koordinere, hvor der er plads, og til en transportordning, som kan køre folk hen, hvor de ledige pladser er, slutter Mia Nyegaard.

De 20 midlertidige overnatningspladser vil blive etableret i natcaféen på Herbergscentret Sundholm. De er finansieret af midler fra en pulje under Socialstyrelsen.

København har en række overnatningspladser til hjemløse. Man skelner mellem herbergspladser, hvor den hjemløse har en fast seng over en længere periode, og natcaféer, hvor den hjemløse bliver tildelt en soveplads for en enkelt nat.

Herbergspladser i København:

Herbergcentret, Socialforvaltningen – 56 pladser (+ 8 vinterpladser i perioden november til marts)
Bocentret, Socialforvaltningen (Kun for kvinder) – 49 pladser
Kollegiet Gl. Køge Landevej, WeShelter – 74 pladser
RG60, WeShelter (Unge hjemløse under 30) – 24 pladser
Mændenes Hjem, WeShelter – 30 pladser
Herberget Hillerødsgade, Kirkens Korshær – 88 pladser
Ungeherberg Nøjsomhedsvej – 20 pladser
KFUM´s Kollegium, KFUM – 59 pladser
Hørhuset, Frelsens Hær – 64 pladser
I alt 400 pladser

Natcafépladser i København:

Café Klare (Mændenes Hjem), WeShelter – 20 pladser
Mændenes Hjem Natcafé, WeShelter – 30 pladser
Natcafeen Sundholm – 30 pladser
Hillerødsgade Natcafé, Kirkens Korshær – 30 pladser
I alt 110 pladser.

hjemløs hjemløse (Foto: Unsplash)
Der oprettes flere sovepladser til de hjemløse i København. (Foto: Unsplash)

Læs også: UNIGLO donerer tøj til Danner og Mændenes Hjem

Dagens foto: Når masker får en hel ny betydning

Fredagsfjol: Glædelig halloween 👻🎃

· Mere fra samme kategori ·