Læs også:

Close
amazon nethandel (Foto: Unsplash)

NEWS: Så er Amazon lige om hjørnet

Nyheder  | 

Så er Amazon lige om hjørnet · De nye hjælpepakker er nu på plads · Årets Julemærke hylder fællesskabet · Bamser som tilskuere · 104-årig besøger familien i helikopter · Dagens foto: Se de sjove græska

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Så er Amazon lige om hjørnet

Så er amazon.se netop åbnet for handel med svenskerne, som nu kan få varerne leveret gratis ved køb over SEK 229, erfarer DI Handel, som er DI’s branchefællesskab for danske handelsvirksomheder. Danske forbrugere må dog vente lidt endnu på internetgiganten.

Vi har længe forventet, at Amazon ville lancere inden Black Friday for at teste sitet henover efteråret, så det er klart og strømlinet til julehandlen 2020. Så vi forventer, at Amazon også vil etablere sig i Danmark inden længe, udtaler branchedirektør Sidsel Dyrholm Holst, DI Handel.

Lanceringen betyder, at svenske forbrugere nu på Amazon.se kan købe produkter fra svenske virksomheder som for eksempel Electrolux, Lagerhaus, OBH Nordica, Ellos, BRIO, Bonnierförlagen og Ifö. De svenske forbrugere får gratis forsendelse, hvis de handler for mere end SEK 229, men det gælder kun for varer, der sendes via Amazons eget lager.

Mange af vores medlemmer er bekymret, og det er der ikke noget at sige til. I mange af de andre lande hvor Amazon er aktiv, herunder især i USA og Tyskland, har det vendt op og ned på handelsbranchen, og Amazon har opnået markante markedsandele, fortsætter Sidsel Dyrholm Holst.

Amazons åbning giver dog også gode muligheder for danske virksomheder, der ønsker e-eksport til Sverige og de andre markeder, hvor Amazon er til stede.

DI Handel oplyser, at priserne på Amazon.se lige nu ser ud til at blive direkte konverteret fra priser i Euro. Det kan tyde på, at Amazon har valgt en såkaldt soft launch i Sverige. Derudover kan mange produkter umiddelbart stadig ikke købes af danske forbrugere. En kort test viser, at det ikke er muligt fra Danmark pt. at købe top 10 produkterne inden for legetøjskategorien. I vores korte test kunne vi kun bestille bøger med Danmark som leveringsadresse.

Lanceringen af Amazon.se betyder, at danske virksomheder for alvor skal i gang med at forberede sig. Mange har allerede gjort meget for at styrke deres e-handel og gribe de digitale muligheder, og nu skal endnu flere i gang. Rammevilkårene skal være tilstede og til gavn for en åben og fri konkurrence til glæde for udbud og prisdannelse. Derfor støtter vi, og arbejder i DI for fornuftig regulering, som sikrer lige vilkår, slutter Sidsel Dyrholm Holst.

Derudover kan svenskerne endnu ikke købe medlemskabet Prime, USA’s største medlemstjeneste. I modsætning til de britiske og tyske modeller markedsføres heller ikke Amazon Music eller hjemmehøjttaleren Amazon Echo.

I marts indtog Amazon Holland med en komplet markedsplads, og nu er turen altså kommet til Sverige. Allerede tilbage i 2017 svirrede rygterne om et muligt Amazon indtog i Norden, da mastodonten købte domænet Amazon.se. I juli åbnede de for registrering af brands i Sverige, og i august bekræftede Amazon så endelig i en pressemeddelelse, at et svensk website var etableret. 28. oktober 2020 gik Amazon.se live. Sverige er det syvende europæiske land, som Amazon indtager.

amazon nethandel (Foto: Unsplash)
Så har Amazon åbnet i Sverige og forventes meget snart til Danmark. (Foto: Unsplash)

Læs også: Black Friday – 10 gode råd

De nye hjælpepakker er nu på plads

Sent tirsdag aften blev der indgået en ny aftale om hjælpepakker til erhvervs- og kulturlivet. Aftalen blev indgået mellem Regeringen og Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Konservative og Enhedslisten.

Her er hovedpunkterne:

Virksomheder:

 • Alle nuværende kompensations- og garantiordninger forlænges til og med den 31. januar 2021.
 • Kompensationsordningen for faste omkostninger bliver udvidet, så adgangskravet til omsætningsnedgangen bliver nedsat fra 35 til 30 pct. Samtidig bliver den maksimale kompensationsprocent for mindre virksomheder sat op til 90 pct.
 • Der åbnes for kompensation til virksomheder, der er direkte leverandører til private og sociale arrangementer med mindst 10 deltagere. Både leverandører af lyd, lys og taxaer kan være omfattet.
 • Virksomheder, der oplever en tilstrækkeligt stor omsætningsnedgang i forbindelse med det skærpede forsamlingsforbud samt forbuddet mod at sælge alkohol efter klokken 22.00, får adgang til eksisterende kompensationsordninger for selvstændige mv. og faste omkostninger.
 • Virksomheder, der har eller får forbud mod at gennemføre deres aktiviteter som følge af det skærpede forsamlingsforbud, får adgang til kompensationsordningerne for selvstændige og faste omkostninger på samme vilkår som tvangslukkede virksomheder. Tvangslukkede får også mulighed for at sende deres medarbejdere hjem med lønkompensation, hvis de ikke har omsætning. Det gælder for eksempel messeaktivitet.
 • Faste leverandører til pelsdyravlere som fodercentraler, dyrlæger eller kommercielle pelserier, hvor besætningen slås ned, får adgang til kompensationsordningen for selvstændige og for faste omkostninger.

Ledige og studerende:

 • Personer, der opbruger deres dagpengeret i perioden fra 1. november 2020 og indtil 1. november 2021, vil få forlænget deres ret til dagpenge med to måneder. Samtidig forlænges retten til sygedagpenge med tre måneder, og 225-timersreglen suspenderes for kontanthjælpsmodtagere fra 1. november 2020 til 31. januar 2021, mens der afsættes 60 millioner kroner til opkvalificering af ledige.
 • De udvidede SU-lånemuligheder for elever og studerede bliver forlænget 31. januar 2021, og der afsættes en pulje på 18 millioner kroner til forlængelser af ph.d.-stipendiater, som universiteterne beslutter, der må forlænges på grund af corona-restriktionerne.

Kulturområdet:

 • Ny kompensationsordning på 60 millioner kroner til aftenskoler, daghøjskolerne og Folkeuniversitetet, der mister deltagerbetalinger eller får flere udgifter på grund af forsamlingsloftet på 10 personer.
 • Der afsættes yderligere i alt 450 millioner kroner til kultur- og foreningslivet samt breddeidrætten samt 50 millioner kroner til anbefalinger fra et nyt genstartsteam, der skal komme med forslag til hvordan at kultur-, forenings- og idrætslivet kan udvikle og udfolde sig under corona.
 • Hertil kommer 25 millioner kroner til arbejdslegater målrettet kunstnere, der er økonomisk udfordret under den aktuelle COVID-19-situation.
 • Som et nyt initiativ, oprettes en ny pulje til biograferne på 15 millioner kroner til at gennemføre aktiviteter på biografområdet.

Kilde: Erhvervsministeriet 

pakke gave (Foto: Unsplash)
De nye hjælpepakker er nu på plads … (Foto: Unsplash)

Læs også: Hver tredje tvangslukkede frisør skal tilbagebetale hjælpepakke

Årets Julemærke hylder fællesskabet

I mandags præsenterede H.K.H. Kronprinsessen årets Julemærke, hvor salget af Julemærket bidrager til at hjælpe børn, der bliver mobbet, er ensomme eller på anden vis mistrives. Med et ophold på et Julemærkehjem bliver de del af et fællesskab og får troen på dem selv igen. Det er illustrator Tomas Björnsson, der står bag årets Julemærke.

Årets Julemærke har Genforeningen som tema. Det markerer, at det i år er 100 år siden, at Sønderjylland kom tilbage til Danmark. Illustrator Tomas Björnsson har tegnet Julemærkearket som et danmarkskort, hvor alle fem Julemærkehjem optræder sammen med en lang række danske seværdigheder. Samtidig er mærket en kærlig hilsen til Julemærkerne fra 1919 og 1920, hvor folkeafstemningen om Genforeningen dannede grundlag for motivet.

For Tomas Björnsson har det været en både sjov og ærefuld opgave at tegne årets Julemærke:

Julemærket har fået titlen ‘Jul i fællesskab’. For julen handler om fællesskabet, og med Genforeningen kom Sønderjylland tilbage til det danske fællesskab. Fællesskabet er også nøgleordet for Julemærkehjemmenes arbejde. Mange af de børn, som får ophold på et Julemærkehjem, kæmper med ensomhed. De har få eller ingen venner og trives ikke i skolen eller derhjemme. Målet er, at ingen børn skal stå uden for fællesskabet.

Tilstede ved dagens præsentationen var Benedicte Lise Vingepå 15 år, som fornyeligt har afsluttet et ophold på et Julemærkehjem. I dagens anledning havde hun og tre andre børn skrevet et brev til deres tidligere jeg, altså den person de var, før de kom på Julemærkehjem. I brevet fortalte de, hvordan de havde været ensomme i skolen og ikke troede på dem selv. De beskrev også, hvordan de under opholdet har lært, at de er gode nok, som de er, og at de i dag har fået både venner og selvtillid.

Benedicte læste sit brev højt for Kronprinsessen, og bagefter modtog hun alle børnenes breve.

 Jeg ved, du aldrig har følt, at du har tilhørt et fællesskab eller haft veninder. Du blev ikke set som en pige, der havde noget at sige. Og det har været svært for dig at ændre det i de klasser, du har gået i”, skrev Benedicte bl.a. til sit tidligere jeg.

Indtægterne fra salget af Julemærket bidrager til driften af Julemærkehjemmene, hvor børn som Benedicte kan få hjælp. Tidligere kunne salget af Julemærket finansiere driften af alle Julemærkehjemmene. Sådan er det desværre ikke længere. I takt med, at der sendes færre og færre julekort, daler indtægterne også.

Der er dog stadig flere hundrede børn, som står på venteliste til at få et ophold. Derfor er det en oplagt mulighed for at hjælpe dem ved at købe Julemærket.

Julemærket 2020 er nummer 117, der udkommer og kan købes online på julemaerket.dk og PostNords netbutik og i for eksempel Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Føtex, Salling, BR, Bog & idé samt landets posthuse.

julemærkehjem julemærke frimærke
Julemærkebarn Benedicte Lise Vinge læser op af sit brev til sit tidligere jeg. I brevet fortæller hun, hvor meget et ophold på Julemærkehjemmet har betydet for hendes selvværd og trivsel. (Foto: PR)

Læs også: #Ensomhed2020: 3 kvinder fortæller – Det er ensomhed for mig

Bamser som tilskuere

Verden over står ikke mindst fodboldtribunerne tomme grundet corona. Men i Holland besluttede fodboldklubben SC Heerenveen at udnytte dette og hjælpe en organisation i problemer. I weekenden fyldte de derfor deres stadion med 15.000 bamser, da de skulle spille mod Emmen.

Hver enkelt bamse repræsenterede et barn i Holland, som er ramt af kræft, og formålet med bamserne var at skabe opmærksomhed omkring de problemer, der er med kræftramte børn i Holland. Bamse-kampagnen var arrangeret af klubben sammen med organisationen Kika Foundation for børnekræft. De kan lige nu ikke holde begivenheder på grund af corona og derfor besluttede klubben at hjælpe til.

Bamserne blev vist under hele kampen, og efterfølgende blev de solgt for at samle ind til de lokale børns velgørenhedsorganisationer. De blev alle solgt inden for 24 timer og mere end 230.000 euro (cirka 1,7 millioner danske kroner) blev indsamlet.

Læs også: Danmark samlede 139.102.807 kroner ind til Kræftens Bekæmpelse

104-årig besøger familien i helikopter

Der skal en lidt sejere end gennemsnittet til, hvis man som den 104-årig kvinde bestilte helikopter fra plejehjemmet for at ville besøge familien i Nordjylland. Som sagt så gjort … For Margrethe Hansen tænkte i alternative transportformer, da hun gerne ville se familiens nye hus. Og hvad man gør man så, når man bor på Fyn, men gerne vil besøge familien i Nordjylland? Så tager man såmænd bare en helikopter. Selvfølgelig …

Margrethe Hansen kan ikke holde til at sidde i en bil så mange timer, som det tager fra Rynkeby til Støvring. Men med et stærkt ønske om at se sin søn og barnebarns nye hus, tænkte den friske kvinde alternativt, og hun havde en skøn og oplevelsesrig dag og tur.

Spurgt om prisen forklarer hun blot, at det ved hun ikke, men at det ikke bliver sidste gang, hun gør det … Det skriver TV2 Nyhederne.

helikopter (Foto: Unsplash)
Sådan kan man også besøge sin familie – hvis man er en sej og frisk 104-årig … (Foto: Unsplash)

Læs også: Verdens ældste fylder 117 år

Dagens foto: Se de sjove græskar

 

· Mere fra samme kategori ·