Læs også:

Close
fitness, motion (Foto: Unsplash)

NEWS: Hjælp din kommune: Fortæl, hvor meget du bevæger dig

Nyheder  | 

Hjælp din kommune: Fortæl, hvor meget du bevæger dig · Hver anden flygtning, der har opholdt sig i Danmark i mere end ti år, er i beskæftigelse · Ny podcast: Dronningen & kunsten · I Burkina Faso finder du verdens hurtigst voksende humanitære krise · NASA har fundet vand på Månen · Smileyordningen får en make-over og kommer også på Facebook · Dagens billede: Årets halloween make-up – uhyggelig og glitrende 

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Hjælp din kommune: Fortæl, hvor meget du bevæger dig

I de kommende uger vil Hjørring Kommune være en del af forskningsprojektet ‘Danmark i Bevægelse’. Et projekt der skal hjælpe kommuner med at sætte fokus på, hvilke ønsker og drømme beboerne har til deres fritidsliv i byen. Det skal gøre kommunen klogere på, hvilke bevægelsesfaciliteter de skal prioritere til fritids-og foreningsliv fremover.

Nogle bevæger sig for sundhedens skyld, andre for velværets eller for det sociale samvær, der følger med, for eksempel hvis man går til fodbold, gymnastik eller fitness. Men der er også mange, der ikke bevæger kroppen ret meget.

Derfor vil forskere på Syddansk Universitet i samarbejde med Hjørring Kommune undersøge, hvor meget vi bevæger os, og hvad der motiverer os til at komme ud over dørtrinnet. Den viden er nemlig forudsætningen for, at flere kan få et mere aktivt liv. Undersøgelsen skal foretages via et spørgeskema, der bliver delt ud til flere tusinde borgere over 15 år. Borgerne modtager spørgeskemaundersøgelsen i deres e-Boks, og der er mulighed for at vinde præmier, hvis du deltager.

‘Danmark i Bevægelse’ er den største nationale måling af bevægelsesvaner herhjemme, og spørgeskemaet skal sendes ud til cirka. 400.000 borgere over hele landet. I Hjørring Kommune har man valgt at supplere den landsdækkende undersøgelse med en lokal undersøgelse som udføres af DGI.

Undersøgelsen kobler oplysninger om bevægelsesvaner, adfærd og motiver sammen med data om de muligheder for fysisk aktivitet, der findes i hver enkelt kommune, for eksempel cykelstier, idrætsanlæg og grønne områder. På den måde opstår der et Danmarkskort over potentialet for at få flere i gang med at være mere fysisk aktive.

Forskningsprojektet bliver dermed et værdifuldt værktøj til at prioritere og planlægge fremtidens indsatser i hver enkelt kommune, når der skal skabes et ‘Danmark i Bevægelse’.

Projektet løber fra 2019-2022 og udføres af Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, med professor Bjarne Ibsen i spidsen. Det er støttet af Nordea-fonden med knap 12 mio. kr.

fitness, motion (Foto: Unsplash)
Ny undersøgelse skal være med til at forbedre vores motionsvaner. (Foto: Unsplash)

Læs også: Vi tester alternativ motion: Hvad er aerial hoops?

Hver anden flygtning, der har opholdt sig i Danmark i mere end ti år, er i beskæftigelse

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen generelt er højere blandt flygtninge, der har opholdt sig længere tid i landet end blandt flygtninge, der kun har opholdt sig i Danmark i få år. Men for flygtninge, der har opholdt sig i Danmark i mere end 10 år, er det stadig kun halvdelen, der er i beskæftigelse.

Blandt flygtninge, der har opholdt sig 3-6 år i Danmark, er halvdelen (51 %) i beskæftigelse. Det er højere end for flygtninge, som kun har været i landet i 0-3 år, hvor 36 % er i beskæftigelse.

Men billedet ser ikke markant anderledes ud for flygtninge, der har opholdt sig mere end 10 år i Danmark, hvor det også cirka er halvdelen (47 %), der er i beskæftigelse.

Der er stor forskel på mandlige og kvindelige flygtninge. Det er især det kvindelige flygtninge, der ikke er i beskæftigelse, mens mændenes tal viser mere stabilitet.

Specialekonsulent i Danmarks Statistik Jens Bjerre udtaler:

– Det er vigtigt at være opmærksom på, at der er tale om forskellige grupper, når vi taler om flygtninge, der har været i landet i kortere og længere tid. Grupperne kan derfor også være forskelligt sammensat med hensyn til alder, køn og uddannelsesniveau, hvilket kan påvirke beskæftigelsen.

Du kan læse mere og få flere data her.

flygtninge (Foto: Unsplash)
Nye tal viser hvor mange flygtninge, der er i beskæftigelse i Danmark. (Foto: Unsplash)

Læs også: Anna-Lena var nazist – nu hjælper hun flygtninge

Ny podcast: Dronningen & kunsten

Podcastappen Podimo præsenterer en ny podcastserie ved navn ‘Dronning & kunsten’, der i går blev tilgængelig gratis på Podimo og andre podcastplatforme.

Du kan lytte med, når Hendes Majestæt Dronningen med begejstring og fortælleglæde deler sin fascination af kunstens verden i samtale med pianist Nikolaj Koppel, balletchef Peter Bo Bendixen og kunsthistoriker Bente Scavenius.

Læs også: De 8 bedste true-crime podcasts

I Burkina Faso finder du verdens hurtigst voksende humanitære krise

Flere end en million mennesker er på flugt i Burkina Faso i Sahel, Vestafrika. Det skyldes, at kampe mellem bevæbnede grupper er eskaleret over de seneste to år. Ifølge Læger uden Grænser er der akut brug for langt mere humanitær hjælp.

Både i den nordlige og østlige del af Burkina Faso er kampe mellem bevæbnede grupper eskaleret. Flere end en million mennesker har været tvunget til at forlade deres hjem. Næsten halvdelen af dem er flygtet siden begyndelsen af 2020.

De fleste bor under kummerlige forhold – med begrænset adgang til vand, mad, ordentligt tag over hovedet og lægehjælp. Og i konstant frygt for, at der opstår nye kampe. Sygdomme sniger sig ind på dem, særligt i regnsæsonen, hvor blandt andet tilfælde af malaria og underernæring stiger.

I sidste uge holdte den danske regering sammen med Tysklands regering, EU og FN et stort møde med fokus på Burkina Faso, Niger og Mali. I Burkina Faso arbejder Læger uden Grænser blandt andet med mental sundhed. Det er én af de store udfordringer, for selv om det ikke er synligt på samme måde som vold og konflikter, så er det mindst lige så ødelæggende.

Læger uden Grænser har siden slutningen af 2019 ydet psykologisk hjælp i Burkina Fasos østlige region. Fra juli til september har hold fra Læger uden Grænser haft 128 patienter igennem individuelle konsultationer og gennemført 4.391 gruppesessioner.

humanitær, thjælp (Foto: Unsplash)
Burkina Faso står midt i en humanitærkrise. (Modelfoto: Unsplash)

Læs også: Danmark i spidsen for opråb om hjælp til Sahel

NASA har fundet vand på Månen

Fundet kan blive afgørende for fremtidige rummissioner til både Månen og Mars. Det vil gøre det muligt at lave en base på Månen og bosætte sig der i fremtiden. Det vil ligeledes gøre rummissioner til andre planeter billigere, når man kan tanke vand og brændstof der. Indenfor fire år vil man igen kunne sætte en mand på Månen, siger ekspert.

Læs også: Dansk arkitekt skal bygge hus på Månen

Smileyordningen får en make-over og kommer også på Facebook

De velkendte smileyer vi kender fra blandt andet restauranter og barer, der viser fødevaresikkerhed, skal fremover også være at finde, når man bestiller mad online. Skriver Tv2 Nyhederne.

Det skal altså være nemmere og hurtigere at gennemskue, om en café eller restaurant har styr på fødevaresikkerheden. Derfor står den tyve år gamle smileyordning, der afspejler fødevaresikkerheden i en forretning, over for en makeover.

Det medfører blandt andet, at der i fremtiden vil være tre smileyer i stedet for fire. En er glad, en er mellemfornøjet, mens den sidste er sur. Smileyen med det afmålte smil udgår, da den er for svær at gennemskue betydningen af. De nye ændringer betyder også, at elite-smileyen udgår, da dennes betydning også har været uklar.

Som en del af ændringerne bliver den detaljerede kontrolrapport, som normalt hænger ved indgangen til en restaurant, erstattet af klistermærker på størrelse med et postkort med den aktuelle smiley. Kontrolrapporterne kan i stedet findes online.

Derudover bliver smileyerne digitale, så de følger restauranterne på nettet og i apps. Derfor vil en smiley for en given restauranter også være at finde, når man bestiller mad via eksempelvis Just Eat eller Hungry. Og på restauranternes sociale medier som Facebook og Instagram skal smileyen også være at finde.

Ændringerne til ordningen ventes at træde i kraft i slutningen af 2021 eller begyndelsen af 2022.

smiley (Foto: Unsplash)
Smiley-ordningen får en opgradering. (Foto: Unsplash)

Læs også: Få styr på madmyterne og minimer dit madspild

Dagens billede: Årets halloween make-up – uhyggelig og glitrende 

· Mere fra samme kategori ·