Læs også:

Close
børn, nyt projekt (Foto: The Animation Workshop, VIA)

NEWS: Fra Grønland til Japan: Dansk filmprojekt skal gøre børn verden over til mere kritiske forbrugere

Nyheder  | 

Fra Grønland til Japan: Dansk filmprojekt skal gøre børn verden over til mere kritiske forbrugere · Undersøgelse: Vil Trumps coronainfektion få betydning for valget og stemmer? · Uddannet til at gøre noget vildt · Disse kongelige er de mest miljøbevidste · D-A-D rocker taget af Koncertsalen til november · Dagens billede: Spis Bedre deler billede af smuk efterårssalat

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Fra Grønland til Japan: Dansk filmprojekt skal gøre børn verden over til mere kritiske forbrugere

Et nyt internationalt netværk skal styrke børn og unges filmforståelse, forestillingsevne og kritiske sans. Bag initiativet står danske The Animation Workshop, VIA. Både grønlandske, islandske og japanske skoleelever er allerede en del af projektet.

Projektet er dansk og skal være med til at gøre børn verden over til mere kritiske forbrugere ved at inddrage filmproduktion i undervisningen. Film kan forbinde os! Lyder budskabet fra et nyt internationalt netværk.

Netværket hedder FLY (Film Literacy Years), og det er den danske animationsskole The Animation Workshop, VIA, der står bag. Sia Søndergaard, der er projektleder hos The Animation Workshop, VIA, forklarer:

– Vi ved fra forskning, at det styrker både indlæringsevne og motivation hos eleverne, når der inddrages filmproduktion i undervisningen.

Det er blandt andet blevet undersøgt ved et treårigt forskningsprojekt, hvor man har fulgt over 10.000 folkeskoleelever i Viborg Kommune.

– Her sås det tydeligt, at det giver et større læringsudbytte, når man skal transformere sin viden fra én udtryksform til en anden. Det kan være ved at lave en film om et emne i geografi, frem for at skrive en rapport. Eller formidle en Ole Lund Kirkegård-historie gennem film frem for at skrive en boganmeldelse, forklarer Sia Søndergaard.

Projektet FLY er et netværk, hvor folkeskolelærer deler viden om filmproduktion i undervisningen med hjælp fra fagfolk inden for filmproduktion. Projektet er allerede i gang flere steder i verden, blandt andet både Japan, Island og Grønland, og i september mødtes ti tilknyttede lande til en online konference for at dele erfaringer.

Tankegangen bag FLY-netværket er at dele erfaringer på tværs af landegrænser og professioner. Lærere og konsulenter kan fra gang til gang dele deres oplevelser, inspirere hinanden og få en masse nye idéer de kan tage med hjem og bruge i undervisningen. Det er ikke kun et stort læringsudbytte, eleverne får, men også en mere kritisk sans og tilgang til det de bliver præsenteret for i skolen. En evne der er god at besidde i en verden, hvor medierne og det online-liv har meget magt.

Læs mere om The Animation Workshop, VIA her.

børn, nyt projekt (Foto: The Animation Workshop, VIA)
Nyt filmprojekt skal gøre børn og unge klogere og mere kritiske. (Foto: The Animation Workshop, VIA)

Læs også: Unge skal være med til at gøre Danmark grønnere

Undersøgelse: Vil Trumps coronainfektion få betydning for valget og stemmer?

En undersøgelse foretaget af NayaDaya Inc., YouGov og Statista har undersøgt, hvilken side de amerikanske vælgere hælder til ved det kommende valg. Men efter Trump blev syg med coronavirus er det interessant at kigge på, hvilken betydning det kan få.

Hans sygdom kan muligvis godt komme til at influere valget, og den måde de amerikanske vælgere tænker. Det kan vække medfølelse i folk, og hvis han bliver mere og mere syg, vil medfølelsen også vokse.

Undersøgelsen peger på, at medfølelse skaber en positiv og engageret adfærd, og skaber et ønske om at hjælpe dem, der er i nød. I en tidligere undersøgelse viste det sig, at medfølelsen i forhold til Trump var lav, men på grund af hans sygdom med coronavirus, som mange kan relatere til, kan denne medfølelse begynde at vokse.

Det kan blandt andet influere de vælgere, der hverken er for demokraterne eller republikanerne, og det kan være positivt for Trumps genvalg.

Undersøgelsen peger på, at des mere Trump udviser sårbarhed, jo mere modtager han medfølelse, hvilket kan hjælpe ham til at blive genvalgt. Dog kan det også have en anden effekt og vække andre følelser i folk. Nogle kan finde det humoristisk og underholdende. Ligesom flere mener, at Trump er blevet offer for sin egen coronapolitik.  Undersøgelsen kalder det sarkastisk morskab, som resulterer i følelser af foragt, afsky og had. Der i stedet fører til modstand mod Trump.

Overordnet set er situationen kompliceret. Det vækker mange forskellige følelser i folk, og det kan have stor betydning. Også følelser som frygt og spørgsmål omkring, om Trump kan varetage sine opgaver, og hvad det værst tænkelige scenario kan blive, er oppe at vende. Det er især blandt vælgere uden partipræference, hvor usikkerheden er størst.

Læs også: Trump i videohilsen fra hospitalet

Uddannet til at gøre noget vildt

I de seneste måneder har 180 personer fra hele landet uddannet sig til ‘Vildhave-mentorer’. Og nu er de parate til at gøre Danmark vildere til glæde for planter og dyr. Skriver Dyrenes Beskyttelse.

Den danske natur er trængt, der bliver færre dyr og planter, og nogle er ved helt at forsvinde. Det skyldes blandt andet, at der er meget lidt vild natur i Danmark, og at vi ikke kan lade være med at rydde op, plante græs og lægge fliser. I Danmark udgør arealer mellem bygningerne faktisk mere end 5 procent af landets samlede areal. Det meste ligger hen som grønne ørkener uden liv, med kortklippede græsplæner, bede med flis og trimmede hække. Det betyder, at der ikke er meget at leve i og af for vilde dyr og planter

Det vil en række organisationer, herunder Praktisk Økologi, Dansk Ornitologisk Forening, KFUM- Spejderne og Dyrenes Beskyttelse, nu lave om gå med projektet ‘Vild natur, hvor du bor’. Projektet indebærer blandt andet at uddanne personer til at være med til at fremme den vilde natur.

De 180, der er har ‘taget uddannelsen’, er blevet undervist i, hvordan man gør naturen vildere. Men også hvordan man kan give sin viden videre til inspiration for andre mennesker.

Formand i Praktisk Økologi Signe Schrøder, som har stået for undervisningen, forklarer:

– De gode og engagerede mennesker, som vi har haft igennem vores uddannelse, begynder nu at dele ud af deres viden og store interesse for at gøre deres nærmiljø vildere. Flere af deltagerne har arrangeret aktiviteter, hvor de har vist egen have frem til inspiration for andre i lokalområdet. Vi har spejderledere, som har inkorporeret aktiviteterne i forløb for spejderne. Oh så har vi haft et par havementorer, som har inviteret deres kolonihaveforening til en inspirationsdag.

Du kan selv finde et arrangement nær dig og finde inspiration ved at klikke her.

frø, have, græs, vildt, natur (Foto: Camilla Stephan)
Giv planter og dyr et vildere liv. (Foto: Camilla Stephan)

Læs også: 5 ting fra naturen du skal kende 

Disse kongelige er de mest miljøbevidste

I fodsporende på Prins Williams dokumentarprogram ‘A Planet For Us All’ og et interview med naturforskeren Sir David Attenborough, viser det sig, at miljøet og klimaet er et varmt emne for den britiske kongefamilie. Det er netop blevet afsløret, hvor økovenlige og miljøbevidste de hver især er.

Eksperter ved virksomheden SaveOnEnergy har analyseret data om den kongelige families miljøaftryk i forhold til rejser og generelle fokus på at være miljøbevidste i deres arbejde og livsstilsvalg.

Resultatet viser, at Prins Charles er den mest miljøbevidste og scorer 156 point. Det er på trods af, at han har det største fodaftryk i forhold til rejser. Prins Harry og Hertuginden af Sussex Meghan er de mindst miljøvenlige, de scorer kun 9 point. Deres rejse til Sydafrika havde næsten det samme CO2-aftryk, som en britisk person udsender i gennemsnit på et helt år.

På anden pladsen ligger Prins Charles kone Camilla med 84 point. På fjerde og sjette pladsen ligger Kate Middleton og Prins William.

Dog er den britiske konge families generelle CO2-aftryk faldet med 77 procent sammenlignet med sidste år.

Slot, UK, Britisk, prins Harry. (Foto: Unsplash)
Det er blevet afsløret, hvilke kongelige er mest miljøbevidste. (Foto: Unsplash)

Læs også: Hvad er AllergyCertified? 

D-A-D rocker taget af Koncertsalen til november  

I år er mange koncerter og turnéer blevet aflyst på grund af covid-19. Det har ligeledes haft betydning for rockbandet D-A-D, der skulle have afholdt to arenakoncerter i Herning og København. Koncerterne var flyttet til oktober, men er netop også blevet aflyst.

Heldigvis kan fans stadig opleve Rock’n’Roll bandet i år, da de indtager scenen i Koncertsalen i Tivoli hele fire gange i til november. Billetsalget sættes i gang den 9. oktober kl. 10.

Frontmand Jesper Binzer udtaler:

– Vi håbede, at vi var superliga, og reglerne også kunne gælde for os, men ak. Derfor må vi desværre aflyse de to arenakoncerter. Til gengæld spiller vi en række mindre shows, og vi glæder os til at kunne trykke den af med jer i hyggelige rammer. Så velkommen til den til Tivoli After Dark.

Også programchef i Tivoli, Thor Feiberg glæder sig over rocknyheden:

–  D-A-D har jo en særlig relation til forlystelsesparker efter mørkets frembrud, så hvilken kulisse kunne være bedre end Tivoli til en gang efterårstråd? Og så er det i øvrigt en markering af Tivoli som koncertvenue, i et ellers trist corona-landskab, at vi har fået Danmarks stærkeste liveband til at give en række koncerter i vores historiske koncertsal.

Koncerterne bliver afhold i Koncertsalen den 2/11, den 3/11, den 4/11 og den 5/11 kl. 20.30. Herudover kommer D-A-D også til Herning tre gange i slutningen af oktober.

dad, koncert, rock (Foto: PR Tivoli)
D-A-D skal rocke i koncertsalen til november. (Foto: PR Tivoli)

Læs også: Kulturguiden: Halloween i Tivoli 

Dagens billede: Spis Bedre deler billede af smuk efterårssalat

· Mere fra samme kategori ·