Læs også:

Close
gris, landbrug (Foto: Unsplash)

NEWS: EU-dom kan blive bombe under danske dyrevelfærdsregler

Nyheder  | 

EU-dom kan blive bombe under danske dyrevelfærdsregler · Verdens flotteste dronebilleder er kåret · Kongelig skuespilsucces tager på Danmarks turné · Nobels Fredspris går til FN’s Verdensfødevareprogram · Ny aftale på plads: Nu ryger el-løbehjulene ud af København · Dagens billede: Årets vinder af DM i Græskar i Tivoli med 970,4 kilo

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

EU-dom kan blive bombe under danske dyrevelfærdsregler

EU-domstol skal inden årets udgang tage stilling til, om medlemslandes krav om bedøvelse af dyr før aflivning er i strid med friheden til at praktisere religiøse ritualer som kosher og halal. Det kan blive et katastrofalt tilbageskridt for dyrevelfærdskampen i Danmark, skriver Dyrenes Beskyttelse.

Som EU-lovgivningen er nu, kræves det at landbrugsdyr bedøves før slagtning af hensyn til dyrevelfærden, og i lande som Finland og Sverige er kravet ufravigeligt uanset, om slagtningen er en del af et religiøst ritual som for eksempel halal og kosher.

Det har det også været i Danmark, siden man som et af de første lande i verden indførte det i 2014, og dengang blev det af blandt andre Dyrenes Beskyttelse fejret som en stor sejr for dyrevelfærden.

Nu er sagen imidlertid blevet indbragt for Den Europæiske Unions Domstol af den belgiske forfatningsdomstol, som ønsker det belyst, hvorvidt de nationale særregler er i strid med relevant EU-lovgivning, herunder retten til at udøve religiøse ritualer.
EU-domstolens generaladvokat har i en foreløbig udtalelse vurderet, at det kan de meget vel være. Hvis det bliver den endelige dom, kan det blive et tilbageskridt for de danske dyrevelfærdsregler, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

En undersøgelse har vist, at Europæere er imod slagtning uden bedøvelse. I Danmark har 84 procent svaret, at dyr bør være bevidstløse før de slagtes uanset, om der er tale om religiøse ritualer.

gris, landbrug (Foto: Unsplash)
Ny eu-dom kan få betydning for danske dyrevelfærds regler. (Foto: Unsplash)

Læs også: Millioner af grise lider på varme dyretransporter 

Verdens flotteste dronebilleder er kåret

I konkurrencen ‘Drone Awards 2020’ har fotografer og amatørfotografer indsendt deres bedste bud på årets foto taget med drone. Konkurrencen er international, hvor folk fra hele verden kan deltage.

Juryen har kåret de 45 bedste billeder, hvoraf vinderbilledet var at finde i flere kategorier. Billederne bliver udstillet til Siena Photo Awards i Toscana fra 24. oktober til den 29. november.

I år er der en særlig kategori med – nemlig ‘Life under covid-19’, der illustrer, hvilken påvirkning pandemien har haft på mennesker og samfund – set fra oven.

Billedet herunder vandt i kategorien ‘Urban’ og hedder ‘Alien-struktur på Jorden’. Billedet er taget over Petronas Towers i Kuala Lumpur og er 452 meter høje.

Læs også: Fotos taget forladte steder i Danmark 

Kongelig skuespilsucces tager på Danmarks turné

Den populære publikumssucces ‘Et dukkehjem’, tager nu på turné i 21 byer.

Oplev Sicilia Gadborg Høegh og Peter Christoffersen i rollerne som ægteparret Nora og Torvald Helmer i Ibsens klassiske drama ‘Et dukkehjem’, når forestillingen tager på en stor Danmarksturné fra den 19. oktober.

Det unge instruktørtalent Anna Balslevs iscenesættelse har allerede spillet for totalt udsolgte sale i Skuespilhuset. Hun fortæller blandt andet:

– I vores opsætning er der en kritik af vores præstationssamfund men også af os som mennesker i det. Vi forsøger at belyse, hvad vi som moderne mennesker glemmer at fokusere på i jagten på det, vi tror, er det gode liv.
I vores præstationssamfund, hvor alting skal virke så top tjekket på overfladen, glemmer vi bare at stå helt stille og nyde og elske alt det, vi allerede kan og allerede har.

Det Kongelige Teater er stolte af at kunne sende Ibsens mesterværk på turné med et ungt og spændende cast. Forestilling har fået stor ros og flotte stjerner fra pressen.

teater, skuespil (Foto: PR, Det Kongelige Teater)
Teatersucces tager på Danmarksturné. (Foto: PR, Det Kongelige Teater)

Læs også: Skuespilhuset genåbner med verdens største klassiker

Nobels Fredspris går til FN’s Verdensfødevareprogram

Fredsprisen gives i år til  FN’s Verdensfødevareprogram WFP, der hvert år hjælper næsten 100 millioner mennesker i godt 83 lande. Dermed er de et af verdens ledende humanitære organisationer med fokus på at udrydde sult i hele verden. Skriver DR Nyhederne.

Organisationen leverer fødevarehjælp i katastrofesituationer og samarbejder med lokalsamfund for at forbedre ernæringstilstanden og opbygge modstandskraft. Nobel-komiteen til kåring af dette års Fredspris skulle vælge mellem 318 kandidater, 211 personer og 107 organisationer verden over.

Prisen blev uddelt til FN’s Verdensfødevareprogram med følgende begrundelse:

– For sine bestræbelser på at bekæmpe sult, for dets bidrag til at forbedre forholdene for fred i konfliktramte områder og for at fungere som en drivende kraft i bestræbelserne på at forhindre brugen af sult som et våben i krig og konflikt, forklarede Berit Reiss-Andersen, der er forkvinde for Nobelkomiteen.

Fødevareprogrammet blev stiftet i 1963 som en del af et program, der blev kendt som ‘mad for fred’. Organisationen har hovedkvarter i Rom. Det hjælper hvert år 97 millioner mennesker i cirka 88 lande.

Læs også: 2019 blev det dødeligste år for verdens nødhjælpsarbejdere

Ny aftale på plads: Nu ryger el-løbehjulene ud af København

Efter længere forhandlinger er der nu landet en aftale, hvilket betyder at de populære el-løbehjul ikke længere må opstilles i store dele af København. Skriver TV2 Lorry.

I torsdags den 8. oktober kom aftalen på plads på et møde i Københavns Borgerrepræsentation. El-løbehjulene må nu ikke længere blive placeret på kommunale arealer i Indre By og på de indre brokvarterer.

Der har været store problemer med, at løbehjulene er blevet smidt flere steder i byen på gader og fortove, hvilket har gjort det svært for især gangbesværede at komme rundt. Det vil stadig være muligt at leje et løbehjul fra en forretning, men det skal leveres tilbage samme sted igen.

Dermed vil det altså også stadig være muligt at bruge el-løbehjulene som transportmiddel, men man skal lidt længere ud for byen for at hente og aflevere dem. Mange bruger dem som et supplement til offentlig transport eller cykel – især blandt turister er det en populær måde at se byen på.

elløbehjul løbehjul københavn (Foto: MY DAILY SPACE)
El-løbehjul i gadebilledet skal nu være slut. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Borgmester vil forbyde de populære el-løbehjul

Dagens billede: Årets vinder af DM i Græskar i Tivoli med 970,4 kilo

 

· Mere fra samme kategori ·