Læs også:

Close
skole undervisining skrive eksamen karakter (Foto: Unsplash)

NEWS: Ekspertgruppe klar med rapport om karakterskala

Nyheder  | 

Ekspertgruppe klar med rapport om karakterskala · Nu sætter EU endelig turbo på den digitale omstilling · Verdens første mobile løfterobot kan både genoptræne og forflytte patienter · Syv forslag: Sådan vil regeringen sende afviste asylansøgere hjem · Trump i videohilsen fra hospitalet: Jeg er i bedring · Modeskaberen Kenzo er død med coronavirus · Dagens billede: ’Vild med dans’ ruller over skærmen igen

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ekspertgruppe klar med rapport om karakterskala

En evaluering af 7-trins-skalaen slog sidste år fast, at der er udfordringer med den nuværende karakterskala. Blandt andet er der store spring i midten af skalaen, som gør det svært at synliggøre elever og studerendes faglige udvikling, og så er der generelt et for stort fokus på fejl og mangler.

Af denne grund nedsatte regeringen i foråret en ekspertgruppe, der skulle se på fordele og ulemper ved mulige modeller for en ændret karakterskala. Ekspertgruppen er nu klar med sin rapport. Dette oplyser Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

Noget af det, som evalueringen af den nuværende 7-trins-skala pegede på, var, at der i toppen af skalaen er sket en karakterinflation, så kun 10 og 12 ofte opfattes som gode karakterer. Samtidig sender det et unødigt negativt signal at kunne give minuskarakterer.

– Den måde vi giver vores børn og unge karakterer på betyder noget. Derfor er det en vigtig politisk diskussion, der venter, når vi har set på de forskellige fordele og ulemper, som eksperterne er nået frem til. Det er regeringens ansvar at skabe rammer, der bidrager til både læring og trivsel. Her spiller karaktergivning en væsentlig rolle, udtaler uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen.

Ekspertgruppens rapport beskriver fordele og ulemper ved følgende fire karaktermodeller:

  • En videreudviklet 7-trins-skala med karaktererne 00, 02, 4, 6, 8, 10, 12, hvor 00 er ikke-bestået.
  • En ny karakterskala med karaktererne 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, hvor 0 er ikke-bestået.
  • En genindførelse af 13-skalen med karakterne 00, 03, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, hvor 00, 03 og 5 er ikke-bestået.
  • Et karaktersystem baseret på point for eksempel fra 00-100, hvor 0-35 typisk vil være ikke-bestået.
skole undervisining skrive eksamen karakter (Foto: Unsplash)
Regeringen nedsatte i foråret en ekspertgruppe, der skulle se på fordele og ulemper ved mulige modeller for en ændret karakterskala. (Foto: Unsplash)

Læs også: Sådan holder du dig fokuseret: 5 gode råd til dig, der skriver eksamensopgave

Nu sætter EU endelig turbo på den digitale omstilling

Coronakrisen er langt fra ovre, men EU har stadig en vigtig opgave i at sikre virksomhedernes langsigtede konkurrencekraft i den stadig hårdere globale konkurrence. Derfor var EU’s stats- og regeringschefer indkaldt til et ekstraordinært EU-topmøde 1. oktober, hvor EU’s digitale omstilling var på dagsordenen.

EU-Kommissionen skal seneste i marts 2021 fremlægge en digital 2030-plan for EU. I dag har EU-landene taget hul på arbejdet med det første skridt i retningen mod et stærkere digitalt indre marked, der samtidig fremrykker vigtige initiativer i forhold til EU’s dataøkonomi.

– Danske virksomheder er digitale frontløbere, men har tidligere været hæmmet af, at EU ikke har sat klare juridiske rammer for deling af data. Det har vi nu endelig fået, så erhvervslivet bredt set kan indfri potentialet i dataøkonomien og bedre kan konkurrere med lande som USA og Kina, udtaler Anders Ladefoged europapolitisk chef i DI.

Det kræver også massive investeringer at nå i mål med EU’s digitale omstilling. Derfor har EU-landene aftalt at fremrykke investeringer i bedre rammevilkår for Internet of Things, kunstig intelligens, blockchain, cloud-services, 5G-netværk og digitale kompetencer. Det skal give virksomhederne bedre muligheder for at omstille og skalere deres forretning. Det vil dels sikre, at EU og Danmark for alvor træder ind i den digitale tidsalder, og samtidig være med til at sikre vækst og beskæftigelse i fremtiden. Dette oplyses af Dansk Industri i en pressemeddelelse.

(Foto: DI - Dansk Industri)
EU-Kommissionen skal seneste i marts 2021 fremlægge en digital 2030-plan for EU. (Foto: DI – Dansk Industri)

Læs også: NEWS: Forskere vil kortlægge danskernes digitale hverdag under corona-krisen

Verdens første mobile løfterobot kan både genoptræne og forflytte patienter

PTR Robots har udviklet verdens første robotløsning, der fleksibelt kan køre rundt på institutioner i sundheds- og plejesektoren. Mens den hjælper borgere med funktionsnedsættelse med forflytning og rehabilitering, aflaster den personalet i fysisk belastende og mandskabskrævende arbejdsopgaver. Ifølge WHO udgør løfteskader ⅓ af alle arbejdsskader blandt sygeplejersker. Brugen af PTR robotten kan også reducere smitterisiko, fordi der kun behøver at være én medarbejder til stede.

– Mange plejecentre, hospitaler og institutioner har vist stor interesse for vores forflytningsrobot. Hvis en ældre borger har brækket hoften, kan robotten lige efter operationen, hjælpe borgeren med at komme op at stå. Robotten følger også med, når de første skridt efter operationen skal tages, udtaler CEO i PTR Robots, Lone Jager Lindquist.

I hver fjerde seng på et typisk hospital er patienten ikke selvhjulpen, og vil derfor have brug for hjælp fra personalet til både forflytninger og rehabilitering. På plejehjem er behovet for personløft og genoptræning endnu mere udtalt.

Robotliften fra PTR Robots er designet, så den let kan ”skrumpes” til en størrelse, hvor den let kan passere i en almindelig døråbning. Robotten overtrumfer dermed de traditionelle stationære loftlifte i fleksibilitet. Den får stor ros for brugervenligheden i den daglige brug, ligesom det er tilfældet med producenten Blue Ocean Robotics’ øvrige servicerobotter til desinfektion og telepresence. Dette oplyser Blue Ocean Robotics i en pressemeddelelse.

(Foto: Blue Ocean Robotics)
PTR Robots er udviklet og afprøvet i tæt samarbejde med Sjællands Universitetshospital samt Vonsildhave Plejecenter, drevet af plejekoncernen Attendo. (Foto: Blue Ocean Robotics)

Læs også: NEWS: Robothund skal sikre afstand under corona-krisen

Syv forslag: Sådan vil regeringen sende afviste asylansøgere hjem

Regeringen vil have flere udlændinge, der ikke har lovligt ophold i Danmark, til at rejse hjem. Derfor fremsætter regeringen en ny hjemrejselov, som skal samle alle de regler, der er på hjemrejseområdet. Det oplyser TV2.

Loven skal sørge for tydelige regler for, hvad der skal ske, fra udlændingene får afslag på ophold i Danmark, og frem til at de skal rejse hjem. Regeringen kommer i forbindelse med fremsættelsen af hjemrejseloven med syv forslag. Det er skærpelser over for afviste asylansøgere og udviste kriminelle, der nægter at rejse hjem.

Et af forslagene skal give myndighederne bedre muligheder for at indhente og bruge data fra udlændinges mobiltelefoner.

– Vi kan se på internettet, at migranter bruger Youtube og Snapchat til at diskutere ruter og destinationslande med hinanden, udtaler udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

pas passport rejse (Foto: Unsplash)
Med syv forslag vil regeringen arbejde for, at flere afviste asylansøgere bliver sendt hjem. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Flere flygtninge forlader Danmark og færre rejser ind

Trump i videohilsen fra hospitalet: Jeg er i bedring

– Jeg kom hertil, og jeg havde det ikke så godt. Jeg har det meget bedre nu. Vi arbejder hårdt for at få mig på toppen igen, udtaler Donald Trump i sin første videohilsen fra militærhospitalet Walter Reed.

Den amerikanske præsident Donald Trump blev torsdag aften amerikansk tid testet positiv for coronavirus, hvorefter han fredag blev indlagt. Desuden er Trumps hustru, Melania Trump, også testet positiv.

Dog kunne præsidentens personlige læge, Sean P. Conley, lørdag fortælle, at Trumps tilstand er blevet bedre, da han er feberfri, og at han ikke har brug for ekstra ilt. Det melder flere internationale nyhedsbureauer.

Læs også: Gode råd til at arbejde hjemmefra under corona

Modeskaberen Kenzo er død med coronavirus

Den 81-årige fransk-japanske modeskaber Kenzo Takada er død på et hospital i Frankrig. Kenzo Takada var smittet med covid-19. Det oplyser TV2.

Det er Kenzo Takadas talsperson, der oplyser om dødsfaldet, skriver Reuters.

Læs også: NEWS: Ekspert advarer de yngre om senfølger fra corona

Dagens billede: ’Vild med dans’ ruller over skærmen igen

Læs også: NEWS: Dansk musik tilbage på YouTube

pige musik lytte youtube (Foto: PR)

· Mere fra samme kategori ·