Læs også:

Close
pige musik lytte youtube (Foto: PR)

NEWS: Dansk musik tilbage på YouTube

Nyheder  | 

Dansk musik tilbage på YouTube · Internationale kunstnere designer ansigtsmasker i samarbejde med Vistaprint · Reffen forlænger sæsonen med ny indendørs spisehal · Madspild er ikke kun forbrugernes skyld · Beskæftigelsesministeriet: Ledigheden er faldet · Nu udbetales de 1.000 kroner til borgere på offentlig forsørgelse · Dagens billede: Bulbjerg bjergene på den jyske vestkyst set fra vandsiden · Fredagsfjol: Så er fredagen skudt i gang med et overraskende bad😻💦

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Dansk musik tilbage på YouTube

Efter de seneste to måneders intensive forhandlinger er parterne endelig nået i mål, og en ny fælles-nordisk aftale om brug af musik på YouTube er i hus. Den nye fælles-nordiske aftale med YouTube er indgået i regi af den nordiske hub, Polaris, på vegne af Koda, Teosto (Finland), Tono (Norge) og Stef (Island). Aftalen træder i kraft i dag den 1. oktober, hvorefter den musik, der i de seneste to måneder har været fjernet fra den danske del af YouTube, vender tilbage på tjenesten.

Kodas direktør, Gorm Arildsen, ser frem til at få musikken tilbage på YouTube:

– Vi er glade for at der igen bliver åbnet op for den danske adgang til musikken på YouTube. Der er ingen tvivl om, at de seneste to måneders take-down har været til stor frustration både for rigtig mange medlemmer, der i forvejen er hårdt presset på at komme ud med deres musik på grund af corona, og for de tusinder af brugere, der har skullet undvære musik på en af de primære kanaler for musikstreaming i Danmark.

Udover at dække flere landes musikkataloger, adskiller den nye aftale sig fra de enkelte landes hidtidige aftaler ved at række ud over den nationale brug af de enkelte selskabers musikkataloger. Tidligere blev den internationale brug af dansk musik på YouTube licenseret via Kodas søsterselskaber i udlandet. I den nye aftale indgår, for Kodas vedkommende, den samlede brug af al Koda-licenseret musik på YouTube i hele Europa, Mellemamerika, Afrika og dele af Asien.

Netop det forhold, at indholdet i aftalerne er grundlæggende forskellige, gør det umuligt at lave en direkte sammenligning af vilkårene i den tidligere aftale og den nye.

Kodas mediedirektør, Kaare Struve, udtaler:

– Det er min klare opfattelse, at den aftale, der er indgået nu, er den bedst mulige under de givne forhandlingsrammer. Det er ikke nogen hemmelighed, at det har været svære forhandlinger, og at vi fra Kodas side gerne havde været det pres foruden, hvor indhold kan blive taget ned i kortere eller længere perioder, hvis der ikke er enighed om pris og vilkår. De afsluttende forhandlinger har været massivt pres på for at komme i mål fra alle involverede parter. I det lys er det godt, at der nu er landet en aftale, så vi kan få musikken tilbage på YouTube.

pige musik lytte youtube (Foto: PR)
Igen kan vi lytte til dansk musik på YouTube. (Foto: PR)

Læs også: Inspiration til sjove ting du kan se på YouTube 

Internationale kunstnere designer ansigtsmasker i samarbejde med Vistaprint

Vistaprint, der leverer markedføringsprodukter til mindre virksomheder, lancerer nu deres første kunstnerkollektion i form af ansigtsmasker. Det gør de i samarbejde med fire internationale kunstnere. Lanceringen er den første af en række kollektioner og er en del af Vistaprints forsøg på at normalisere det at bære masker.

De fire internationale kunstnere er FUTURA2000, der står bag designvirksomheden FUTURA LABORATORIES. Vistaprint donerer en del af overskuddet fra Futura Laboratories’ masker til Free Arts NYC. Den anden er Geoff McFetridge en canadisk kunstner, der har lavet flere værker, designs og film og vundet flere design-priser for sit arbejde.

Jen Stark bor i Los Angeles og har lavet mange udstillinger over hele verden og er udstillet på flere museer. Parra er den sidste kunstner. Han har base i Amsterdam og er kendetegnet for sin håndtegninger og designs. Han er udstillet på flere gallerier verden over. Hver kunstner i denne kollektion tilbyder designs, der afspejler deres kendetegnende stil.

Kollektionen viser Vistaprints muligheder for at trykke og designe på et medium. Som med alle Vistaprints masker, med integreret filter, kan maskerne i denne kollektion vaskes, genbruges, har justerbare ørestropper og et integreret filter for vedvarende brug.

Ansigtsmaskerne koster fra 100 DKK.

ansigtsmaske, vistaprint (Foto: PR Vistaprint)
Her ses Parras design til ansigtsmasken. (Foto: PR Vistaprint)

Læs også: Det vidste du ikke om mundbind

Reffen forlænger sæsonen med ny indendørs spisehal

Reffen forlænger nu deres sæson ved at åbne en ny indendørs spisehal. Det vil sige, de kommer til at have åbent henover vinteren.

Spisehallen har fået navnet ‘Werkstatt’ (værksted red.), og er en rå og upoleret maskinhal på 1.000 m2. Her kan du opleve det bedste street-food, de fedeste events og en stemning, der sender tankerne tilbage til det gamle Papirøen.

‘Werkstatt’ symboliserer den industrielle fortid, det rå og ærlige udtryk fra Refshaleøen. Ønsket er, at give København et nyt åndehul fra byen, hvor du kan glemme hverdagens stress og jag og nyde den hyggelige atmosfære, musik og fænomenale street-food.

Spisehallen inviterer til alt fra afterwork-hygge over en fyraftensdrink til en søndagstur med familien – tempoet sætter du selv. Og det hele krydres med musik, spil og events. Du finder street-food fra alle verdenshjørner og kan skåle i frisktappede øl fra Reffens nye fadøls-væg, lækre cokctails, og når det bliver rigtig koldt, kan du varme dig på en varm cider eller friskbrygget kaffe.

Reffen er generelt opmærksom på, at alle krav og restriktioner i forbindelse med corona er overholdt. Det samme gælder selvfølgelig for ‘Werkstatt’, Reffens nye indendørs spisehal.

reffen, mad, streetfood (Foto: PR Reffen)
‘Werkstatt’ den nye indendørs street-food hal på Reffen. (Foto: PR Reffen)

Læs også: Nem pizza – vegetar eller med kød

Madspild er ikke kun forbrugernes skyld

En ny undersøgelse viser, at knap 70 % af os tror, at al madspildet er vores skyld og ikke politikernes, men faktisk bliver op mod en tredjedel af maden destrueret, før den når supermarkedet. Unge blandt 18-25 år er blandt de mest samvittighedsfulde. Over halvdelen af alle mellem 18-25 år tænker over madens klimaaftryk, når de handler ind, og mere end 70% i samme aldersgruppe får dårlig samvittighed over at smide mad ud.

Hvert år bliver der destrueret 88 millioner ton mad i EU. I Danmark smider vi 700.000 ton mad ud hvert eneste år, som kunne være blevet spist. Det koster os over 8 milliarder kroner. Men ikke al maden havner i skraldespanden i vores køkkener, det er faktisk kun 260.000 ton, der stammer fra dårlig planlægning, forkerte indkøb og uvidenhed om, hvor lang tid maden kan holde sig.

Resten af vores madspild – omkring 30 % – stammer ifølge EU-projektet FUSION fra produktionen af maden, det vil sige før den overhovedet når supermarkederne. Her kan krumme agurker og ketchuppen med skæve etiketter blive destrueret, fordi de ikke lever op til en række regler for at kunne sælges på normal vis til forbrugerne.

82 % af os gør allerede meget for at mindske madspild, men hvis det virkelig skal batte, skal vi ikke kun spilde mindre mad i køkkenerne. Madspildsplatformen Motatos, der åbnede i Danmark sidste år, er et godt eksempel på et initiativ, der på tværs af fødevarekæden er med til at mindske madspild. De aftager nemlig fødevarer, som ellers ville blive destrueret på grund af overproduktion eller fejl i produktion, samt sæsonvarer uden for sæson. Motatos sælger dem billigere direkte til os danskere.

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup i juni 2020 for Matsmart/Motatos i Sverige, Finland og Danmark.

Kasper Stærk, der er landechef i Motatos
Kasper Stærk er chef for Motatos. (Foto: PR)

Læs også: 8 gode grunde til at stoppe madspild 

Beskæftigelsesministeriet: Ledigheden er faldet

De officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik viser et fald i ledigheden på 9.700 fuldtidspersoner i august 2020. Dermed er ledigheden på 137.800 fuldtidspersoner svarende til 4,9 procent af arbejdsstyrken. I juli lå ledigheden på 5,2 procent.

​Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard kommenterer:

– Ledighedskøen blev 9.700 personer kortere i august. Det er det største fald i ledigheden siden corona-krisens start. Ministeriets egne daglige tal for tilmeldte ledige peger samtidig på, at der i september har været et yderligere fald. Sammenholdt med, at beskæftigelsen steg med 15.000 i juli, så vidner det om, at det går bedre for økonomien og arbejdsmarkedet.

– Sammen med arbejdsmarkedets parter har vi desuden aftalt en ny ordning om arbejdsfordeling, så virksomhederne kan fordele opgaverne på flere medarbejdere og dermed undgå fyringer. Så vi gør, hvad vi kan for at få os så sikkert gennem corona-krisen som muligt, både sundhedsmæssigt og økonomisk. Ligeledes er det i starten af denne måned også blevet muligt at søge om de indefrosne feriepenge, ligesom der bliver udbetalt et engangstilskud på 1.000 kroner til folk på offentlig forsørgelse. Alt sammen for at sætte gang i forbruget igen og dermed også arbejdsmarkedet.

arbejde, work (Foto: Unplash)
Ledigheden er faldet.  (Foto: Unplash)

Læs også: 6 online kurser til at styrke din jobsøgning  

Nu udbetales de 1.000 kr. til borgere på offentlig forsørgelse

I går blev der åbnet for, at godt 2,2 millioner borgere fra den 1. oktober kan se frem til automatisk at modtage 1000 kroner skattefrit i engangstilskud fra staten.

Der er tale om borgere, der har modtaget en offentlig forsørgelsesydelse for april 2020. Pengene skal være med til at sætte gang i dansk økonomi. Tilskuddet udbetales inden uge 42.

Det er blandt andre folk, der er på dagpenge, modtager SU, får folkepension, er på efterløn, er i skånejob og så videre. For at modtage pengene skal man have en NemKonto, hvilket langt de fleste borgere, der modtager ydelser fra det offentlige, har. Der vil ikke ske et fradrag i de offentlige ydelser, man i forvejen modtager.

penge mønter kroner betaling (Foto: MY DAILY SPACE)
2,2 millioner mennesker modtager i disse dage 1.000 kroner.  (Foto: MY DAILY SPACE)

Dagens billede: Bulbjerg bjergene på den jyske vestkyst set fra vandsiden

Fredagsfjol: Så er fredagen skudt i gang med et overraskende bad😻💦

· Mere fra samme kategori ·