Læs også:

Close
skov natur verdensmål træer miljø planter (Foto: Unsplash)

NEWS: Danmark dumper FN’s naturmål

Nyheder  | 

Danmark dumper FN’s naturmål · To ‘L’Oréal-UNESCO For Women in Science’ pristagere tildeles Nobel Prisen i kemi · Efterår i Vermont ·  Nuudays kunder kan som de første i Danmark gå på 5G med deres iPhone 12 · Dagens billede: Nagin har vundet Planbørnefondens ‘Pigeprisen 2020’

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danmark dumper FN’s naturmål

Der er milevidt til opfyldelsen af 2020-målene om at vende tilbagegangen af biologisk mangfoldighed. Det viser ny analyse fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden. Selvom der har været mange flotte ord og skåltaler om at styrke den danske naturindsats, så kniber det i den grad med konkrete resultater. Det viser en ny analyse af, hvordan det gik med den danske opfyldelse af FNs naturmål fra 2010, der skulle være nået i år 2020, som WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Naturfredningsforening har lavet.

Målene handler om, hvordan man grundlæggende får vendt tilbagegangen i biodiversitet. Der er blandt andet specifikke mål om at beskytte truede arter, stoppe ødelæggelsen af sårbar natur, skabe et bæredygtigt landbrug, genoprette ødelagte naturområder, og afsætte den tilstrækkelige finansiering til naturformål. Men den danske indsats for at opfylde målene dumper altså med et brag, for blot ét ud af de 20 mål er opfyldt – uanset de alle blev aftalt og underskrevet for 10 år siden.

– Vores analyse viser desværre, at den danske naturindsats har fejlet eklatant i forhold til de internationale mål om at vende tilbagegangen for naturen, som vi har forpligtiget os til. Det er svigt, som skiftende regeringer har ansvaret for, og som i sidste ende har katastrofale følger for den danske natur og biodiversitet. Rapportens konklusioner understreger, at der nu i den grad er brug for at det nuværende flertal leverer på de grønne løfter fra valgkampen, udtaler Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Det eneste mål, der er opfyldt, er mål 16 om adgang til genetiske ressourcer, mens mål 9 om indsats mod invasive arter er på vej mod opfyldelse. Ellers er der ikke mange lyspunkter. For resten af målene er Danmark langt fra i mål, og for 7 af målene er der direkte tilbageskridt. Det gælder blandt andet mål 4 om bæredygtig produktion og mål 11 om naturbeskyttelse.

– Vi mister arter, levesteder forsvinder, og økosystemerne bliver mere og mere skrøbelige. Det er nu politikerne skal tone grønt flag og gøre en indsats for naturen. Biodiversitetspakken skal forhandles snarest, og det er blandt andet helt oplagt, at den indeholder en ny biodiversitetslov, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Fristen for naturmålene var oprindelig 2010, men da hverken Danmark eller andre lande var i nærheden af målet dengang, blev det besluttet at forlænge målene til 2020. Men 10 år ekstra har altså ikke rykket nævneværdigt på den danske indsats:

– Den danske naturindsats har sådan set stået på standby i lang tid, i hvert fald hvis man måler på den overordnede tilstand af naturen. Vi skal virkelig til at tale om en gevaldig opprioritering af naturen på den kommende og de mange efterfølgende finanslovsforhandlinger, så vi får store, sammenhængende naturområder, urørte skove, urørt hav og et uafhængigt biodiversitetsråd, der kan sikre, at Danmarks nationale og internationale indsatser for bedre biodiversitet følger forskningen og skaber resultater, fortsætter Bo Øksnebjerg.

I alt 196 lande er tiltrådt FNs Biodiversitetskonvention og naturmålene for 2020. Og det er ikke bare Danmark, men en række andre lande, der har massive problemer med at opfylde målene. FN laver selv en rapport om målopfyldelsen globalt, der netop er offentliggjort, og her er der en smule mere fremgang at spore, om end rapporten konkluderer, at ingen af målene nås samlet set.

6 ud af 20 mål er ifølge FNs egen analyse delvist indfriet, men det ser stadig skidt ud, og rapporten konkluderer at ”Hastigheden hvormed vi mister biodiversitet har ikke været hurtigere I menneskets historie og presfaktorerne intensiveres fortsat”.

skov natur verdensmål træer miljø planter (Foto: Unsplash)
Danmark dumper. (Foto: Unsplash)

Læs også: Der er god plads til alle i naturen

To ‘L’Oréal-UNESCO For Women in Science’ pristagere tildeles Nobel Prisen i kemi

Professor Emmanuelle Charpentier og Professor Jennifer A. Doudna, som begge modtog en international ‘L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science’ pris i 2016. modtog den anden dag Nobel Prisen i kemi for udviklingen af en revolutionerende metode til genmodificering.

De to forskere har udviklet en mekanisme kaldet CRISPR/Cas9, eller en ’molekyle saks’, der kan modificere humane gener. Det er en banebrydende opdagelse, der tilbage i 2016 blev anerkendt med de internationale ‘L’Oréal-UNESCO For Women in Science’ priser.

Sidste gang Nobel Prisen blev tildelt en kvinde var i 1964.

– L’Oréal Fonden gratulerer med denne historiske beslutning og sender sine varmeste lykønskninger til professorerne Emmanuelle Charpentier og Jennifer A. Doudna. I dag befinder vi os i en krisesituation for sundhed, socialt og økonomisk: verden har mere end nogen siden brug for videnskab og videnskaben har brug for kvinder, udtalte Alexandra Palt, Executive Vice-President for L’Oréal Fonden.

Verden over udgør kvinder kun 29% af forskerne. Det har en reel og direkte indvirkning på forskningens kvalitet. Siden Nobel Prisen blev indstiftet i 1901 har i alt 621 videnskabsfolk modtaget prisen for deres arbejde inden for fysik, kemi eller medicin, og deraf kun 22 kvinder.

Nobel Prisen i Kemi. Professor Emmanuelle Charpentier og Professor Jennifer A. Doudna(Foto: L’Oréal PR)
Professor Emmanuelle Charpentier og Professor Jennifer A. Doudna har modtaget Nobel Prisen i kemi. (Foto: L’Oréal PR)

Læs også: Opfindere, forskere, geniere: Disse seje kvinder ændrede verden

Efterår i Vermont

Staten Vermont i USA er et af de mest fotograferede steder, hvis man vil gå all in på efterår og de brændte farver. Netop nu viser naturen sig fra sin smukkeste side med trætoppe i gyldne farver, der efterløses af de nøgne vintertræer. Efterårets mest strålende løv kan også ses i de store statsparker, som blandt andet ligger i Vermont. Mens vi venter på, at verden igen åbner, må vi nyde de smukke fotos eller tage ud i Danmarks egne smukke skove.

Læs også: Kulturguide for oktober – få inspiration

Nuudays kunder kan som de første i Danmark gå på 5G med deres iPhone 12

Apple lancerede tirsdag aften de nye iPhone 12-modeller med indbygget 5G-teknologi. Fra den 23. oktober kan de første Nuuday-kunder gå på 5G-nettet med de nye iPhones.

Hos Nuuday, hvor alle mobilkunder hos TDC Erhverv, YouSee, Telmore og Relatel har mulighed for at bruge 5G-netværket, har man siden åbningen af 5G-nettet i september set en stor efterspørgsel efter 5G-telefoner. Med lanceringen af de nye iPhones, der alle er klar til 5G-netværket, forventes markant flere danskere at få adgang til 5G.

– Vi ser en stigende efterspørgsel efter mobiltelefoner, der understøtter 5G, og vi har allerede flere tusinder kunder med en telefon, der understøtter 5G-teknologien. Samtidig ved vi, at iPhones er ekstremt populære blandt vores kunder. Vi forventer derfor, at langt flere danskere vil få adgang til 5G-netværket, når de nye iPhones bliver tilgængelige for vores kunder fra den 23. oktober, udtaler Christian Morgan, strategidirektør i Nuuday.

Nuuday kan som den første serviceudbyder i Danmark tilbyde 5G til deres kunder og har inkluderet 5G i alle abonnementer rettet mod de mest dataforbrugende kunder. Det betyder, at mere end en million Nuuday-kunder har et abonnement, der inkluderer 5G, og derfor kan komme på 5G-netværket med en 5G-telefon.

– 5G-teknologien er en fantastisk mulighed for at levere en unik oplevelse til vores kunder og kommer på længere sigt til at gøre en markant forskel. Rigtig mange af vores kunder har allerede 5G inkluderet i deres abonnement, og har de også en telefon, der understøtter 5G, kan de komme på 5G-netværket nu. slutter han.

Det vil være muligt at forudbestille alle fire iPhone-modeller hos både YouSee, Telmore, TDC Erhverv og Relatel. Iphone 12 og Iphone 12 Pro kan bestilles online fra den 16. oktober med levering fra den 23. oktober, hvor de to modeller også kan købes i YouSee-butikkerne. Derefter følger Iphone 12 Mini og Iphone 12 Pro Max, der kan bestilles online fra 6. november til levering eller køb i butikkerne fra den 13. november.

Åbningen af TDC NETs 5G-netværk skete den 7. september og op til 80 pct. af danskerne har nu adgang til 5G. Inden årsskiftet vil mere end 90 procent få adgang.

Nuudays kunder kan som de første i Danmark gå på 5G med deres iPhone 12 (Foto: PR)
Kunder hos Yousee, Telmore, TDC Erhverv og Relatel får som de første glæde af 5G-netværket på de nye iphone 12. (Foto: PR)

Læs også: Apple fortsætter udviklingen af deres iPhones

Dagens billede: Nagin har vundet Planbørnefondens ‘Pigeprisen 2020’

· Mere fra samme kategori ·