Læs også:

Close
bogstaver, letters (Foto: Unsplash)

NEWS: Corona er kommet i ordbogen 

Nyheder  | 

Corona er kommet i ordbogen · Frank Jensen trækker sig helt fra dansk politik · P3 Guld: Jada blev aftenens hovedperson · Verdens bedste naturbilleder er kåret · Streaming: Disney+ advarer om racistisk indhold i klassikere · Millioner af ‘coronasprøjter’ sejles ud i verden · Dagens billede: Torvehallerne tilbyder lækre friske råvarer under åben himmel

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Corona er kommet i ordbogen

Sprognævnets ordbog er netop blevet opdateret med 42 nye ord. De er blevet føjet til opslagsordbogen ‘Nye ord i dansk – fra 1955 til i dag’. Skriver DR Nyhederne.

Ordene bliver tilføjet til bogen, når de er blevet en almindelig del af det danske sprog, når vi bruger dem i hverdagen, og de er noget, vi taler om. Corona er et af de ord, der har været på alles læber det seneste år, og derfor har det fået indflydelse på den nyeste opdatering af ordbogen. Eva Skafte Jensen, der er seniorforsker ved Dansk Sprognævn forklarer:

– Sådan et emne som corona har sat sit spor. For eksempel med ord som smittetryk, kontakttal, kontaktsmitte og flokimmunitet.

Andre udtryk og ord er også på listen. Det mere generationsprægede udtryk ‘skud ud til’, der især benyttes af den yngre generation er også kommet med.

Natur og klima udtryk har også fået en plads med ord som ‘naturnationalpark’ og ‘skovbadning’.

Indenfor mode og tøj er ordene ‘athleisure’ og ‘gorpcore’ som er er nogle særlige måder at klæde sig på. Kagen, der kaldes ‘blondie’, som er en kage med hvid chokolade, har også fået en plads. Der er også ord, som har mere kulturel- og samfundsmæssig fokus. Her er ordene ‘kulturel oversættelse’, ‘biased’ og ‘hyggeracisme’ blevet optaget i bogen.

Andre coronarelaterede ord som ‘albuehilsen’, ‘driveingudstjeneste’ og ‘videomøde’ er også at finde i den nye opdaterede version af bogen.

bogstaver, letters (Foto: Unsplash)
Corona er blevet en del af ordbogen, efter nye ord er blevet tilføjet. (Foto: Unsplash)

Læs også: #Sprogpsykologiforbegyndere: Forstå: Sådan taler du uden at åbne munden

Frank Jensen trækker sig helt fra dansk politik

Frank Jensen (S) overborgmester i København stod i weekenden frem på et fire timer langt krisemøde hos de københavnske socialdemokrater for at tale om sin adfærd overfor kvinder. Skriver DR Nyhederne.

Frank Jensen havde indkaldt til krisemødet på baggrund af nogle sager om grænseoverskridende adfærd, som nu skal undersøges nærmere. I den forbindelse udtalte han:

– Jeg har været krænker.

En erkendelse han var kommet frem til, efter tidligere DSU’er Maria Gudme skrev om en gammel sag på et værtshus i Nyhavn i 2011, hvor hun havde følt sig krænket af overborgsmesteren. Frank Jensen fortalte på pressemødet, at han ved Zulu Awards, hvor Sofie Linde, fortalte om krænkende adfærd, havde ‘heppet’ på opråbet, men havde på daværende tidspunkt ikke tænkt på han selv var en af de mænd.

Efter weekendens møde stod Frank Jensen i går frem på et pressemøde klokken 12:00 og meddelte, at han trækker sig som overborgmester i København og forlader næstformandsposten for Socialdemokratiet. Han træder også ud af Borgerrepræsentationen og stopper dermed helt i dansk politik.

På mødet i weekenden var der opbakning hos Socialdemokratiet til, at Frank Jensen skulle fortsætte som overborgmester, men både SF og Enhedslisten opfordrede ham til øjeblikkeligt at gå på orlov. Flere andre partier støttede op omkring dette og mente, han skulle tage orlov, mens krænkelserne bliver undersøgt og sagerne håndteret.

Mette Frederiksen oplyste i går morges, at hun så med stor alvor på anklagerne, Frank Jensen har fået. Frank Jensen har efterfølgende afvist, at der er statsministeren, der har bedt ham trække sig fra politik. Han forklarer:

– Det er helt min afgørelse. Den har jeg truffet på baggrund af, at jeg har sovet på situationen. Jeg var glad for den store opbakning i går, men jeg kan jo godt se, når jeg kender presseinteressen, at jeg har svært ved at komme i gang med det reparationsarbejde, der ligger foran mig.

Lars Weiss(S) bliver midlertidig overborgmester i København, da han er første næstformand i Borgerrepræsentationen.

Læs også: Sexisme mod praktikanter fortsat udbredt i mediebranchen

P3 Guld: Jada blev aftenens hovedperson

I lørdags løb årets P3 Guld af stablen i Musikkens Hus i Aalborg. Sangerinden Jada blev aftenens hovedperson og løb med to ud af aftenens tre priser. Skriver Soundvenue.

Hun vandt hovedprisen, ‘P3 Prisen’ foran Clara og Artigeardit, samt ‘P3 Lytterhittet’ for sin sang ‘Nudes’, foran Lord Siva og Jung.

Årets ‘P3 Talentet’ gik til Ganger, der blot indenfor det seneste år har udgivet to album.

Det er første gang nogensinde, siden P3 Guld indførte de nuværende kategorier, at én artist har vundet to priser på én og samme aften.

Læs også: Her er de mest populære kvindelige musikere

Streaming: Disney+ advarer om racistisk indhold i klassikere

Den populære streamingtjeneste Disney+, der i Danmark blev lanceret i midten af september, vil nu indføre en advarselsboks. Den skal give brugerne mulighed for at ‘tage ved lære’ af de stereotyper, der er i de gamle Disney klassikere. Skriver TV2 Nyhederne.

Film som blandt andet ‘Dumbo’, ‘Aristocats’ og ‘Peter Pan’ er blevet forsynet med en boks, der fortæller, at der er advarsel om indhold med ‘kulturelle stereotyper’.

Noget af indholdet bliver af Disney selv karakteristeret som ‘racistisk’. Den nye advarselsboks er en del af et nyt tiltag, der kaldes, ‘Stories Matter’ (historier betyder noget, red.).

I de film, hvor boksen figurerer, vil der stå:

– Dette program indeholder negative skildringer og/eller uacceptabel behandling af mennesker eller kulturer. Disse stereotyper var fejlagtige dengang og er fejlagtige nu, står der.

– I stedet for at fjerne dette indhold ønsker vi at anerkende dets skadelige indvirkning, tage ved lære af det og fremme dialog, så vi kan skabe en mere inkluderende fremtid.

Disney fremstiller selv en scene fra ‘Aristocats’ som racistisk, her spiller en kat med store fortænder klaver med spisepinde og har en overdrevne asiatiske træk.

Siden 2019 har det amerikanske Disney+ haft et mere generelt mærkat på filmene, der sagde:

– Dette program præsenteres, som det oprindelig blev skabt. Det kan indeholde forældede kulturelle fremstillinger, stod der tidligere ifølge mediet.

Filmene ‘Lady og Vagabonden og ‘Junglebogen’ har også fået et advarselsmærkat.

disney, streaming (Foto: Unsplash)
Disney + får ny advarselsmærkat. (Foto: Unsplash)

Læs også: Nu rammer Disney+ Danmark

Verdens bedste naturbilleder er kåret

De bedste naturbilleder er netop kåret i den prestigefyldte fotokonkurrence ‘Wildlife Photographer of the Year’, der hvert år afholdes af Natural History Museum i London.

Museet har i år kåret de 17 bedste billeder af klodens vilde natur- og dyreliv blandt mere end 49.000 forslag, som er sendt af både professionelle og amatørfotografer fra hele verden.

Billedet herunder er taget af den russiske fotograf Sergey Gorshkov. Det tog ham 11 måneder at fange dette pletskud af en sibirisk huntiger i Rusland.

Læs også: Verdens flotteste dronebilleder er kåret

Millioner af ‘coronasprøjter’ sejles ud i verden

UNICEF har meddelt, at de er klar til en coronavaccine. De er nemlig klar med 520 millioner sprøjter, som sendes ud i verden fra et dansk lager. Oplyser TV2 Nyhederne.

Trods det coronapandemien stadig hærger over hele verden, kan ønsket om at finde en vaccine snart være i mål. I UNICEF er man igang med at forberede sig. Der er allerede købt en halv millard sprøjter ind, der skal være klar til årsskiftet.

Generalsekretær Karen Hækkerup forklarer:

– Selv om vi ikke har vaccinen på plads endnu, så skal vi have logistikken på plads med kølekæder, indkøb af sprøjter, distribution og alt det praktik, der skal på plads, så også verdens fattigste lande får adgang til sprøjter, når vaccinen kommer.

Lige nu befinder de fleste sprøjter sig på et lager i i Nordhavn i København, hvorfra de når tiden er skal fordeles til en lange række lande med enten fly eller fragtskib.

Transportforholdene er vigtige, fordi vaccinerne skal opbevares ved 2-8 grader. Ellers ophører effekten af de virksomme stoffer. Derfor er planlægningen meget vigtig at have styr på i god tid.

Opgaven er stor, fordi UNICEF samtidigt skal have 620 millioner sprøjter afsted til almindelige vacciner mod mæslinger og tyfus. Og med coronavaccinen oveni er det godt en milliard ekstra vacciner, der skal ud på samme tid.

sprøjter, medicin, vaccine (Foto: Unsplash)
UNICEF er klar med sprøjter, når en vaccine lander. (Foto: Unsplash)

Læs også: Drop parfumeret håndsprit i butikkerne, opfordrer Astma-Allergi Danmark

Dagens billede: Torvehallerne tilbyder lækre friske råvarer under åben himmel

· Mere fra samme kategori ·