Læs også:

Close
æble æbler æbleflæsk

Lav selv æbleflæsk

Mad  | 

Det er sæson for æbler. Gå på æblerov eller køb en pose æbler. Her får du opskriften på et old school æbleflæsk fra Bettina Buhls bog om æbler

Bettina Buhl har udgivet bogen ‘Æbler  Klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie’, der er en smuk og spændende bog, som et af danskernes absolut yndligsfrugter. Bogen er fyldt med spændende og nyttig viden samt lækre opskrifter. Og her får du opskriften på æbleflæsk, som faktisk er ret nemt at lave, og som alle der spiser kød ofte kan lide, men sjældent selv laver. Måske det var tid til selv at lære at lave den kendte gamle ret.

æble æbler kurv med æbler efterår (Foto: Unsplash)
Der er masser af æbler at hente i efteråret. (Foto: Unsplash)

Opskriften er til 4 personer

Ofte omtales æbleflæsk i de gamle erindringer som et vintermåltid, der blev nydt til festlige lejligheder. Æbleflæsk var en god måde at bruge gemmeæblerne, en doven slat øl og ikke mindst flæsk, hvad enten det var fersk, saltet eller røget. I denne opskrift er man således frit stillet, om man vil bruge fersk eller røget flæsk. Ifølge den originale opskrift nydes retten lun med en god humpel (det kaldte man det i gamle dage) rugbrød til.

Det er en god ide at tilberede en stor portion, da æbleflæsk kan anrettes koldt som pålæg på rugbrød. DET smager nemlig også godt. Og gør en madpakkelavning nem.

æble æbler æbleflæsk
Du kan nemt selv lave æbleflæsk. (Foto: David Bering / Montgomery)

Det skal du bruge

Ingredienser

400 g flæsk i skiver
500 g æbler i skriver (uden kernehuse)
1½ dl hvidtøl.
Smør til stegning

Æbler
Husk at i sådan en ret her, kan du godt bruge æbler, der måske ikke er helt friske og er blevet anelse bløde.

Sådan gør du

Flæsk steges sprødt i smør på begge sider. Køb noget ordentlig flæsk uden for meget fedt på. Du kan også stege dem i ovnen, så svier det ikke så meget. Men du har brug for fedtstoffet til at lave æblerne, for de skal vendes i fedtstoffet fra æblerne.

Æblerne vendes på panden sammen med flæsket. Tilsæt eventuelt lidt sukker til æblerne, hvis det er en sort, der ikke er meget sød. Alt efter hvad du kan lide, kan du som på billedet lade være med at give æblerne meget tid. Men nogen foretrækker, at de mere mere ud som æblemos. Det er en smagssag og kun et spørgsmål om hvor lang tid, du steger dem.

Der tilsættes øl, og retten får et hurtigt opkog.

Smag til med salt og peber

Server med godt rugbrød til – og kom lidt salt på. Det søde og salt sammen gør noget godt …

 

Kilde: Emma Rudmose; Kogebog for landlige Huusholdninger, nærmest til Veiledning for den mere dannede Deel af Bondestanden … 1846. 

 

Sådan ser bogen:

æbler bettina buhl

 

 

Sjove ting du måske ikke vidste om æbler

æbler (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·