Læs også:

Close
fem på stribe - bog bøger boganmeldese (Foto: MY DAILY SPACE)

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Der er noget ved bøger – noget magisk som jeg elsker … Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til oktober måneds læsning. Fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på årets anden store efterårsmåned, så der er rigtig god grund til at finde et hyggetidspunkt og kaste sig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder de fine, smukke efterårstegn. Så er du klar til HYGGE – for hygge er for mig at læse en god bog.

Jeg har fundet fem bøger, som måske kan give dig inspiration til at købe eller downloade en e-bog. Fem på stribe … Få en hyggelig oktober måned i godt selskab med en god bog eller gerne flere. Her er din boginspiration til dine næste bogkøb.

fem på stribe - bog bøger boganmeldese (Foto: MY DAILY SPACE)
Så er der  spændende boginspiration til dig … (Foto: MY DAILY SPACE)

Den til alle (italienske) iselskere

Ja, det er godt nok efterår, men er der nogensinde nogen, der har sagt, at man ikke kan spise is hele året. JEG har i hvert fald ikke. Jeg elsker is og det at have en god bog, hvis man selv vil eksperimentere, er dejligt. Og det er hvad denne bog er. GOD. Der er gelato, sorbet, stracciatella, pistacie, fiordilatte, fiordifragola … Findes der smukkere ord på noget andet sprog? Nej … Is er måske den bedste opfindelse i hele verden (synes jeg), og i Italien laver de den bedste is – uden sammenligning. Har du været i Italien, har du garanteret også gået forbi de små isbutikker med de ikonske montre med farverige isvarianter, hvor hver især er en stor smagsoplevelse. Med bogen her i hånden kan du selv lære at lave alle de bedste italienske opskrifter, mens du måske samtidig forsøger at lære de italienske gloser udenad.

Siden 2014 har Angelo og Hanna drevet Gelato Scarfó i Stockholm, hvor de dagligt producerer gelato af de bedste råvarer. Mælk og bær fra Sverige, citron, nødder og chokolade fra Italien. Resultatet er helt ud over det sædvanlige, og i bogen ‘Gelato’ deler de 30 af deres bedste opskrifter med os, så vi kan afprøve hjemmelavet pistaciegelato, jordbærsorbet, gianduja og meget mere. MUMS – siger jeg bare.

gelato Angelo og Hanna drevet Gelato Scarfó bog

‘Gelato’, 184,95 kr., saxo.com

Den gode krimi

Forfatter Jenny Lund Madsen er Cand. Mag. i Filmvidenskab og har studeret manuskriptskrivning på University of California Los Angeles (UCLA). Hun har siden 2009 arbejdet som manuskriptforfatter på spillefilm og tv-serier, herunder Sjit Happens, Mercur, Rita og Bedrag, men i 2019 debuterede hun som dramatiker med Audition på Aarhus teater. Men uanset medie bevæger Jenny sig mesterligt i et genremæssigt krydsfeldt af komedie, drama og krimi, og hun skulle efter sigende også have både krimi- og komedieserier på vej til skærmen. Bogen her ‘Tredive dages mørke’ er dog hendes første roman. Men også den genre mestrer hun …

Den snobbede, drikfældige, ensomme og ovenikøbet skriveblokerede forfatter Hannah udfordres ved et skæbnens uheld til at skrive en krimi på 30 dage. Hun rejser hovedkulds til Island for inspiration, hvor hun indlogerer sig hos den gæstfrie Ella i en lille, fredelig by Húsafjöður. Men under overfladen i Húsafjöður er stærke strømme i bevægelse. Få dage efter Hannahs ankomst fiskes Ellas nevø Thor livløs op af vandet. Druknet. Thor var som alle de andre søn af en fisker, men han led af stærk hydrofobi. Det var almindeligt kendt, og Thor nærmede sig aldrig vandet … Så hvordan kunne han drukne? Og var det bare en ulykke?

Hannah begynder at udforske dødsfaldet som en god start på sin klichékrimi, men trækkes snart ned i farlige hemmeligheder i Húsafjöður. I Island med sin kulde, sne og mørke finder Hannah fortiden gemt – men det er også her, hun aner en fremtid.

Der er noget ved bogen, der er nyt og anderledes i forhold til de mange krimier og spændingsromaner, jeg efterhånden har gennemtæsket. Men jeg kan godt lide hendes måde at både skrive og tænke på. Og persongalleriet – især Hannah står knivskarpt for mig. Her behøver jeg ingen billeder, dem har jeg selv dannet mig. En let læst krimi (udover de islandske sætninger som jeg ikke kunne gennemskue) som jeg hyggede mig med.

jenny lund madsen tredie dages mørke bog

‘Tredie dages mørke’, 134,95 kr., saxo.com

Den der både er spændende og holder dig fangen

‘Geiger’ er første bind i svenske Gustaf Skördemans fængslende trilogi om et mytisk familiedrab (med en hæsblæsende og uforudsigelig indledning der godt nok får en med fra starten) med forbindelser til DDR-spioner, terrorisme og en families ret dystre relationer. Forfatteren indleder hermed sin trilogi af spændingsromaner på blændende vis, der helt bestemt sætter scenen historien om en families skjulte hemmeligheder og uhyggelige forbindelser.

‘Geiger’ er det eneste ord, der bliver sagt i et skæbnesvangert telefonopkald, der fører til, at den folkekære tv-vært Stellan Broman, bliver henrettet af sin kone. Det sender chokbølger igennem hele Sverige, og særligt politibetjenten (og hovedpersonen) Sara Nowak, der har brugt uendelige timer i familiens villa, og som kaster sig hovedkulds ind i efterforskningen. Men efterforskningen trækker også spor langt ind i hendes fortid, der langsomt også indhenter hende.

Man bliver ret hurtigt en del af historien, og kan se plottet for sig – uden det dog er forudsigeligt, for man overraskes bestemt også undervejs, hvor historien tager nye drejninger. Bogen er godt skrevet, og det er flot formået at få så mange og svære elementer (alt det med Østeuropa og historien og viden derom) med ind i en krimi – uden det bliver langtrukken eller langhåret. Men man skal selvfølgelig lige holde sig skarp for at følge med. Den kan læses af både yngre og ældre, der sikkert suger historien til sig på forskellige måder – alt efter om man selv har oplevet et delt Europa eller ej. Man bliver både klogere, fangen og godt underholdt. Tænk at man nu skal vente på to mere …

PS. Filmrettighederne er allerede solgt i en stor budrunde – så vi kommer helt sikkert også til at se de tre bøger filmatiseret …

geiger bog Gustaf Skördeman

‘Geiger’, 299,95 kr., saxo.com

Tredie og sidste bind i Faye-triologien

‘Kudos’ er tredje og sidste bind i Rachel Cusks nyskabende og prisvindende trilogi, som jeg har været ganske vild med. Nu er vi nået til, at Faye er på vej i fly til en litteraturfestival i Europa for at skabe opmærksomhed om sit seneste værk, da hun falder i snak med sin sidepassagerm der fortæller åbenhjertigt om sit liv, karriere, ægteskab og om den grusomme nat, hvor han begravede sin families hund. På litteraturfestivalen møder Faye en række vidt forskellige mennesker, som også åbner sig for Faye om deres livs sorger og glæder og om deres perspektiver på kunst, politik og kærlighed.

Bøgerne er anderledes, tankevækkende og på mange måder nyskabende og banebrydende set med skønlitteraturens og romankunstens øjne … Rachel Cusk afslutter hermed sin trilogi om forfatteren Faye med en ret elegant men også på mange måder interessant roman om fortællingens magt og forestillingens tyngde. Mange har hyldet Cusk – det gør jeg også, og jeg har helt lyst til at læse dem alle tre igen.

bog rachel cusk kudos

‘Kudos’, 214,95 kr., saxo.com

Den hvor kvinderne er psykisk syge og myrdes

Det er en skarp fortælling om, hvordan magt kan påvirke et menneske og om, hvordan opfattelsen af psykisk sygdom i høj grad afhænger af øjet, der ser. To forelskede kvinder, en selvmordsepidemi på et sindssygehospital, en kælder fuld af ondskab er blot nogen af ingredienserne … En sommerdag i 1929 ankommer psykiater Hannah Neumann fra Wien til Sølund Nervesanatorium i Sønderjylland, hvor en selvmordsepidemi i et stykke tid har hærget blandt de yngre kvindelige patienter, og som hun skal forsøge at komme til livs.

Hannah har i Wien arbejdet sammen med Freud, og hun praktiserer ligesom ham den moderne psykoanalyse, som er baseret på samtale med de psykisk syge. Denne metode falder ikke i lige god jord blandt de andre psykiatere på stedet. På Sølund skal hun arbejde sammen med den unge, ambitiøse og lærenemme sygeplejerske Dagmar, og de lange intense arbejdsdage fører snart til, at de to kvinder indleder et hemmeligt kærlighedsforhold.

På tredje forplejningsklasse (som det hed dengang) sidder den store, stumme patient, der kaldes ‘Hesten’. Hun hører stemmer og får syner om den ondskab, der trives på Sølund.Hannah og Dagmar arbejder koncentreret på at forhindre flere selvmord. Et psykologisk detektivarbejde går i gang, men trods den store indsats går der ikke længe, før endnu en ung kvinde går i søen og drukner sig i fuldmånens skær.

En spændende og anderledes historisk spændingsroman, der forenede en svunden tid der var sjov at læse om, et fagområde der gennem de sidste 100 år har gennemgået en stor udvikling med uhyggelige mennesker og skæbner i en god læseoplevelse. Sikke en tid – sikke et sted – sikke et liv og sikke nogle mord …

bog anne sophie lunding sørenssen sanatoriet

‘Sanatoriet’, 239,95 kr., saxo.com

 

Læs også:

Filmanmeldelse: ‘The personal history of David Copperfield’

 

The-Personal-History-of-David-Copperfield (Foto: Scanbox)

 

· Mere fra samme kategori ·