Læs også:

Close
computer vph digital hacker (Foto: Unsplash)

6 onlineværktøjer til at beskytte dit privatliv

Økonomi  | 

Tænker du nogensinde over det. Hvor og til hvad dine data bruges til … Det er vigtigere end nogensinde før at beskytte sit privatliv online. Og i denne guide får du konkrete råd til, hvordan med blandt andet VPN og kodeordshuskere

Hold dit privatliv sikkert online med onlineværktøjer

Det er blevet mere vigtigt end nogensinde før at holde sig sikker online, herunder at beskytte sit privatliv. Onlinekriminalitet foregår i alle afskygninger, og det kan være svært at holde paraderne oppe på alle parametre. Derfor er det heldigt, at der er en lang række værktøjer online, som man kan bruge til sin fordel, og de koster som regel ikke noget. I denne artikel gennemgår vi en række af dem.

computer pige arbejder skole (Foto: Unsplash)
Hold dit privatliv sikkert online … (Foto: Unsplash)

Hold styr på anonymiteten

At holde sit privatliv sikkert kan betyde flere ting. I dette afsnit fokuserer vi på tjenester, der hjælper dig med at holde dig skjult i forbindelse med din færden på internettet, så uvedkommende ikke opsnapper og gemmer dine private informationer, samt de spor du efterlader dig på internettet. De forskellige værktøjer du med fordel kan bruge, er:

1. Virtual Proxy Network – også blot kaldet en VPN. Med en VPN-tjeneste opretter du forbindelse til en server, som så etablerer en forbindelse mellem dig og den server (hjemmeside) du gerne vil i kontakt med. Dermed vil det fra hjemmesidens synspunkt se ud som om, at den besøgende er selve VPN-serveren, og ikke din egen private enhed. Der findes både gratis og betalte versioner af VPN’er, og generelt får man større stabilitet og højere hastighed med de betalte.

computer arbejder hænder (Foto: Unsplash)
Følge disse råd i artiklen og blev bedre ‘klædt på’, så du kan beskytte dit privatliv. (Foto: Unsplash)

2. Valg af søgemaskine – mange tænker ikke over, hvilken søgemaskine de bruger på nettet. Men ønsker man at holde styr på sin anonymitet, så findes der heldigvis søgemaskiner derude, der hverken giver dig eller tager hensyn til cookies, og din søgeaktivitet bruges ikke på et senere tidspunkt til at give dig tilpassede resultater, eksempelvis. Ikke mindst med den meget kritiske debat der har været vedrørende sociale medier og reklamer på disse, kan dette være en god løsning for mange.

3. Skift din browser – ligesom søgemaskiner er forskellige, så er webbrowsere det bestemt også. Igen har du måske ikke taget stilling til, hvilken browser du vælger, men der kan være enormt stor forskel på bl.a. sikkerheden og anonymiteten hos de forskellige udbydere. Browsere koster generelt ikke penge, så det er blot at undersøge markedet, og finde ud af hvilken browser, der passer en bedst. Ud over sikkerheden er der selvfølgelig også forskellige andre fordele, som du kan læse mere om i anmeldelser og på sammenligningssider.

Virus og kodeord

Ovenstående værktøjer drejer sig om sikkerhed i form af anonymitet og beskyttelse af privatlivet online. Der er også andre værktøjer, som du med fordel kan undersøge og gøre brug af, og disse relaterer sig bl.a. til læk af kodeord, virus og uønskede programmer.

computer virus (Foto: Unsplash)
Undgå virus på din computer. (Foto: Unsplash)

1. Kodeordshusker – du har sikkert før læst, at du skal bruge et forskelligt kodeord på samtlige sider du er registreret på. Det kan være svært, hvis ikke umuligt at holde styr på, og derfor findes der onlineværktøjer der kan hjælpe dig i den henseende. Samtidig kan de skabe kodeord for dig, der er både lange og tilfældigt genererede, hvilket gør muligheden for at få sit kodeord lækket markant mindre.

2. Er dit kodeord blevet lækket? Hvis dit kodeord er blevet lækket, så betyder det at en ondsindet tredjepart på en eller anden måde har fået adgang til dit kodeord, og lagt det online. Du kan nemt kontrollere dette online, da der findes sider hvor man nemt og hurtigt kan slå enten en e-mail, et brugernavn eller sågar et kodeord op, og se om det er blevet lækket. Er dit kodeord blevet lækket, bør du så hurtigt som overhovedet muligt få det ændret på alle steder, hvor du bruger det.

3. Fjern uønskede programmer – har du haft din computer i et par år eller mere, så har der helt sikkert hobet sig en række programmer op, som du faktisk ikke lige har styr på hvad gør, eller hvorfor du har. Heldigvis kan du finde onlineværktøjer der kan fortælle dig, om det givent program er værd at beholde, og om det måske endda er direkte skadeligt. Nogle programmer er mere eller mindre blot virus/spyware i forklædning, og så har du højst sandsynligt ikke lyst til at have det liggende.

Læs også:

Tilbudsjægerens 10 gylde tips

 

mobil, telefon (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·