Læs også:

Close
blyanter, uddannelse (Foto: Unsplash)

#Sprogpsykologiforbegyndere · Forstå: Hvad er sprogpsykologi?

Mit liv  | 

Vi ved hvad sprog er, og vi ved hvad psykologi er, men hvad er sprogpsykologi egentlig? Det kan du blive lidt klogere på i denne uge, hvor temaet handler om, hvad sprogpsykologi egentlig er for en størrelse. Læs med og få også sjove facts om sproget og psykologien

letters, bogstaver (Foto: Unsplash)
Bogstaver bliver til ord, der bliver til sætninger, der bliver til tale og skrift. (Foto: Unsplash)

Forstå: Hvad er det sprogpsykologi

Kort fortalt trækker kandidatuddannelsen i sprogpsykologi på elementer fra sprogvidenskab og psykologi, og fokus er på at forstå og blive klogere på det psykologiske, der ligger bag vores kommunikation – altså vores sprog. Det overordnet tema er at undesøge fænomenet ‘fælles forståelse’. Der bliver blandt andet stillet spørgsmål til, i hvilket omfang vi egentlig forstår hinanden, når vi kommunikerer, samt hvilke udfordringer er der i forhold til at forstå hinanden.

Det er her psykologien kommer ind, for der ligger en masse indirekte og bagvedliggende psykologiske mekanismer, som har stor betydning for, hvordan vi kommunikerer. På uddannelsen undersøger man emnet med både analytiske, teoretiske, metodiske og praktiske briller på. Kommunikation foregår alle vegne og hele tiden. Du taler med andre, du taler med dig selv, du ser en reklame, du læser en tekst, du skal foreklare noget til din chef og senere noget andet til din veninde, du taler med kroppen, du skriver en mail og så videre og så videre.

Bliv i næste uge klogere på:
Hvorfor taler vi til os selv?

Den viden og de kompetencer, du får på uddannelsen, rækker langt ud over universitetets vægge. For det er iblandt os hele tiden – ja faktisk hver gang vi åbner munden. Så bevidst kan man selvfølgelig ikke gå og være hele tiden, men der findes mange sjove studier, tests, begreber og viden om vores sprog og psykologien bag, som alligevel kan være meget brugbare at vide noget om.

Læs mere om uddannelsen her

megafon (Foto: Unsplash)
Hvad kommunikerer du ud til verden, og hvad svarer den tilbage? (Foto: Unsplash)

Sprogpsykologi er alle vegne

Har du for eksempel tænkt på, hvad de printede fodspor, der fører hen til skraldespanden på gågaden, egentlig gør ved dig? Hvorfor leger kvinder med deres hår, når de flirter, mens mænd spreder deres ben? Vidste du, at når vi godt kan lide den person, vi snakker med, har vi tendens til at spejle personens bevægelser.

Har du tænkt over, hvor stor magt sproget har, når det kommer til politik, medier, nyheder, kampagner. Og hvor meget det også er infiltreret i vores kultur. For eksempel bruger mange stadig ordet mødom, trods det den faktisk ikke eksisterer i den forstand.

Bliv i næste uge klogere på:
Hvorfor vi aldrig kan tænke den samme tanke igen – selvom vi tror, vi gør det.

Har du tænkt over, hvor meget det kræver af vores forståelse, når vi udtrykker os via billeder og videoer. For eksempel er der lavet et helt studie af den nyere kommunikationsform, der typisk foregår blandt unge på Snapchat, hvor billeder, tekster og korte videoklip bliver delt. Hvad med dit kropssprog – det kan du sige rigtig meget med. Du kan for eksempel indtage en powerpose, når du skal udtrykke overskud og selvtillid til en jobsamtale.

Alt det her og meget meget mere er noget, man lærer om på sprogpsykologi, og i de kommende uger inviteres du indenfor i dette univers.

læs, bogstaver, letters (Foto: Unsplash)
Bliv klogere. Læs mere … (Foto: Unsplash)

Sjove facts om sprog

Sidste uge teasede jeg om nogle overraskende facts om sproget og psykologien, og her kommer et par sjove og interessante, som du måske ikke kendte til.

USA har ikke noget officielt sprog 

Engelsk/amerikansk er modersmålet for mange amerikanere og bruges i medier, politik og virksomheder, men faktisk er det ikke det officielle sprog. Der er faktisk ikke et. Selvom det har været det mest dominerende sprog, siden kontinentet blev koloniseret i 1600-tallet, så er det aldrig blevet erklæret for det nationale sprog.

Flest ord versus flest sprog

Papua Ny Guinea er det land i verden med flest sprog, faktisk har de hele 840 sprog. Det engelske sprog har til gengæld flest ord med cirka 750.000, og der bliver hver uge tilføjet et nyt.

‘Tvillingesprog’

Nogle gange opfinder tvillinger faktisk deres eget sprog – specielt mens de er børn. Det kaldes for cryptofasi.

Der er et sprog med kun 12 bogstaver

På øen Bougainville, Papua Ny Guinea, taler beboerne et sprog, der kun har 12 bogstaver.

briller (Foto: Unsplash)
Zoom ind på sprogpsykologi – hvad er det for en størrelse? (Foto: Unsplash)

Sjove facts om psykologi

Højre og venstre side

Den højre side af hjernen er relateret mere til det følelsesmæssige, mens den venstre side er relateret til sprog.

Freud og psykologi 

Freud er faktisk ikke psykologiens fader. Han var psykiater og grundlagde psykoanalysen. Det er tyskeren, Wilhelm Wundt, som er anerkendt som grundlæggeren af moderne psykologi.

Ansigter i ild og skyer 

Når vi føler vi ser et ansigt eller en form i skyer eller ild, er det faktisk fordi, vi har en tendens til at ville få en mening ud af alt, vi ser. Det kaldes pareidolia.

Læring og søvn

Vi lærer faktisk ikke noget, mens vi sover – heller ikke ubevidst. Søvnen er en helingsperiode for kroppen.

blyanter, uddannelse (Foto: Unsplash)
Kommunikation på skrift kan være meget udfordrende. (Foto: Unsplash)

Næste uges tema er: Forstå: Hvordan hænger tanker og tale sammen?

Læs også: 

#Sprogpsykologiforbegyndere · Introduktion til kommende tema

briller, træer (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·