Læs også:

Close
sexisme, kvinde, krop (Foto: Unsplash)

NEWS: Vigtigt opgør med sexchikane

Nyheder  | 

Vigtigt opgør med sexchikane · 27 sarkofager fundet i gravkammer i Egypten · Danskerne vil helst bo i ejerbolig · Massedød blandt elefanter i Botswana skyldtes forgiftning · Så meget tjener de store stjerner – per ord · Dagens billede: Oplev det spektakulære værk ‘Together Apart’ på CLAY keramikmuseum

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Vigtigt opgør med sexchikane

Hvis sexchikane og kønskrænkende adfærd skal udryddes på arbejdsmarkedet, skal der sættes ind allerede på uddannelsesstederne. Sådan lyder det fra de it-professionelles fagforbund PROSA, der roser et nyt initiativ fra uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Det er et meget vigtigt skridt i kampen mod chikane og krænkende adfærd, når uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen nu vil inkludere spørgsmål om sexisme og chikane i undersøgelsen ‘Uddannelseszoom’, der hvert andet år bliver foretaget blandt danske studerende.

I foråret præsenterede de it-professionelles fagforbund, PROSA to omfattende undersøgelser, som dokumenterede, at både sexchikane og kønsdiskrimination er et udbredt fænomen på it-studiesteder og it-arbejdspladser.

– Vi hilser ministerens initiativ velkommen. Vi ved fra vores egne undersøgelser, at it-studierne i Danmark har et alvorligt problem med seksuel chikane og krænkende nedvurdering af kvinders faglighed, men der eksisterer desværre ikke systematisk viden på hele uddannelsesområdet. Udtaler næstformand i PROSA Hanne Lykke Jespersen.

PROSAs undersøgelse peger på, at der på uddannelsesstederne ikke kun er et problem med sexchikane, men også hvad undersøgelsen kalder ‘kønskrænkelser’. Det bør i følge Hanne Lykke Jespersen også være en del af  de kommende undersøgelser.

sexisme, kvinde, krop (Foto: Unsplash)
Ny undersøgelse skal inkludere spørgsmål om sexchikane og kønskrænkelse. (Foto: Unsplash)

Læs også: Fem fortællinger om slut shaming 

27 sarkofager fundet i gravkammer i Egypten

Arkæologer har fundet 27 sarkofager i Egypten, som kan være op mod 2500 år gamle. Sarkofagerne lader til at være total forseglede og ikke åbnet siden, de blev begravet. Skriver TV2 Nyhederne.

Gravkammeret med de mange sarkofager, som er kister af sten, ligger for enden af en 11 meter dyb skakt i Saqqara, en stor gravplads cirka 32 kilometer syd for Cairo. Selvom kisterne har ligget under jordens overflade i mange år, så har de bevaret deres originale farver. Arkæologerne opdagede også flere genstande, for eksempel figurer, på stedet.

Myndighederne mener, at der kan være flere kister og genstande begravet samme sted. Det er dog uklart, hvor mange flere sarkofager, arkæologerne forventer at finde, eller hvis jordiske rester de forventer at finde i kisterne.

Egyptens turist- og antikvitetsminister, Khaled El-Enany, har allerede, da man fandt de første 13 af sarkofagerne, omtalt fundet som det største siden udgravningen af Al-Asasif skakten i 2019, hvor man fandt 30 sarkofager med mumier i.

sarkofag, egypten (Foto: Unsplash)
Forseglede sarkofager er fundet i Egypten. (Foto: Unsplash)

Læs også: Oplev ægyptiske mumieportrætter på Glyptoteket 

Danskerne vil helst bo i ejerbolig

Danskerne vil stadig helst være ‘herre i eget hus’, viser en ny undersøgelse lavet af RealMæglerne. Det er paradoksalt, fordi der i stigende grad bygges lejeboliger med høje huslejer, som er attraktive for få.

Undersøgelsen viser, at 1/5 vil leje, 3/5 vil eje og 1/5 ved ikke, hvad de vil. Sådan ser fordelingen ud, når man spørger danskerne, hvilken bolig de forventer at flytte i, når de en dag skal flytte. Undersøgelsen er lavet med mere end 100 ejendomsmæglerbutikker rundt om i landet og gennemført af firmaet Voxmeter. Den er repræsentativ for boligejere i alderen +25 år.

Resultatet overrasker ikke Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne. Han undrer sig dog over, hvorfor vi bygger alle de lejeboliger, og understreger at undersøgelsen viser, at vi bygger forkert i Danmark. De høje huslejer, der især gør sig gældende i de store studiebyer, betyder smtidig, at mange nyuddannede, unge og børnefamilier vil få svært ved på sigt at spare op til drømmeboligen.

Han forklarer:

– Det handler om, at man skal bygge til markedet og bygge til efterspørgslen, dvs. danskernes behov. Vi kan ikke blive ved med at bygge på den måde, som vi gør nu. Det ender med, at København, Aarhus, Odense mv. bliver rundkørsler for ansatte i multinationale virksomheder, mens lokallivet og byens nerve dør ud, fordi den almindelige dansker ikke kan bo der.

Han har opfordrer derfor landets politikere, boligministeren og kommuner til at bygge ejerboliger, som kan huse alle samfundets lag. Boliger, hvor de kan bo og spare op, så de kan skabe fundamentet for et langt og trygt familieliv. Det er i længden billigere at eje end at leje. Det er dokumenteret snart tusindvis af gange.

lejligheder, ejendom (Foto: Unsplash)
Danskere vil heller eje end at leje, viser ny undersøgelse. (Foto: Unsplash)

Læs også: Gode råd når du skal købe lejlighed eller hus 

Massedød blandt elefanter i Botswana skyldtes forgiftning

Tidligere på sommeren dukkede et mystisk tilfælde op i Botswana, Afrika. Her var en masse elefanter døde på uforklarlig vis – flere fundet ved vandhuller. Men nu har man opklaret mysteriet, det viser sig nemlig, at blågrønne alger i vandhuller har dræbt over 300 elefanter. Skriver dr.dk.

Det er såkaldte cyanobakterier, der er skyld i, at de mange hundrede elefanter er døde. Men selvom navnet måske lyder fremmed for de fleste, så er det mere velkendt, end man lige skulle tro. Det fortæller Zoo-faglig chef og dyrelæge ved Zoologisk Have i København, Mads Frost Bertelsen.

– Cyanobakterier er det, vi kender herhjemme som blågrønalger, altså de alger, der ligger som noget plummer og gør søer og have uigennemsigtige. Algerne er en mellemting mellem en plante og en bakterie, og er ikke giftig i sig selv. Det er til gengæld de toksiner – eller giftstoffer – som algerne slipper fri i vandet.

Det er dermed også forklaringen på, hvorfor så mange elefanter er fundet døde ved vandhuller. Flere elefanter har opført sig underligt og gået i ring inden, de er faldet om.

Grunden til at det er gået så går udover bestanden er elefanter, er formenligt fordi de indtager meget store mængder vand, eller måske fordi deres snabler suger vand op dybere nede i vandhullerne, at de er blevet påvirket af algerne i forhold til andre dyr.

Selvom 300 kan virke som mange elefanter, er det ud af en bestand på 100.000 ikke et større tab. Man har tidligere drøftet, om man skulle regulere på bestanden ved jagt. Og af samme grund vil de lokale myndigheder formentlig ikke gøre noget for at rette op på algesituationen i Botswanas vandhuller, udover at følge situationen nøje, forklarer Mads Frost Bertelsen.

Læs også: Forskere maler øjne på køers bagdele 

Så meget tjener de store stjerner – per ord

Vi kan ikke lade være med at blive lidt nysgerrige, når det bliver offentliggjort, hvor mange penge de store stjerne tjener. Beløbende kan ofte være så høje, at det nærmest er uforståeligt, at man kan tjene så meget på eksempelvis en film.

Det er netop blevet offentligt, hvad Hollywoods A-list skuespillere tjener per ord i en film. På første pladsen ligger Dwayne Johnson også kendt som ‘The Rock’, der har tjent $67,114,09 per ord, hvilket svarer til lige omkring 430.000 danske kroner, for sin rolle i komedien ‘Fighting with My Family last year’.

På anden pladsen ligger skuespillerinden Angelina Jolie. Hun tjente omkring 190 millioner for sin rolle i filmen ‘Maleficent’. Hun tjente 135.000 kroner per ord i rollen som denne ikoniske, ondskabsfulde Disney karakter.

På tredje pladsen ligger Ben Affleck. Han tjente for sin hovedrollen i thrilleren ‘The Accountant’ 90 millioner danske kroner. Per ord i filmen var det $9,688 per ord, hvilket svarer til 61.000 danske kroner. Hvem der bare tjente penge på at åbne munden …

Undersøgelsen er foretaget af gigacalculator.com.

Se fem andre A-list kendissers indtægt per ord nedenfor.

kendisser, tal, indtjening (Foto: Gigacalculator)
Her ses, hvad nogle af de største stjerner tjener per ord. (Foto: Gigacalculator)

Læs også: Emmy Awards 2020

Dagens billede: Oplev det spektakulære værk ‘Together Apart’ på CLAY keramikmuseum

· Mere fra samme kategori ·