
Hvad er AllergyCertified?
Vi har snakket med de to danske kvinder bag AllergyCertified. De er i gang med en ‘kamp’ – en lang en – for at gøre en stor forskel, så vi alle kan få bedre og rene produkter, der ikke fremkalder allergi
AllergyCertified blev grundlægt tilbage i slutningen af 2014 af to danske kvinder. Det er Ewa Daniél, der er toksikolog og står sammen med sit team for organisationens risikovurderinger, og Lene Stiil der er kommunikationsuddannet, og som sætter kursen for AllergyCertifieds kommunikation og tilgang til forbrugere, events og oplysning om hvordan man bedst og nemmest forebygger allergi.

Hvorfor grundlagde I AllergyCertified?
Lene Stiil fortæller:
– Vi havde begge arbejdet med hudallergi i flere år, og vi syntes, det var på tide, der blev sat et lidt lækkert fokus på hudvenlige produkter. De må godt være flotte og stå forrest på hylderne i badeværelset, der må godt være brugt tid, tanker og penge på indpakningen, og det må også gerne være produkter, hvor man ikke tænker som det første ’jeg køber det her produkt, fordi det er allergicertificeret’.
Vi vil gerne have folk derhen, hvor de tænker ’jeg køber det her produkt, fordi det er lækkert – og så er det oven i købet allergicertificeret’. Det er i vores øjne det der skal til for at de hudvenlige produkter for alvor rykker.
Ewa Daniél fortsætter:
– Det er også derfor, vi er superglade for, at vi for eksempel har certificeret fire forskellige make-up brands. Make-up er virkelig en produktgruppe, hvor det giver SÅ meget mening at certificere sine produkter. Hvorfor i alverden skal der være parfume i en mascara? Det giver absolut ingen mening.

Ewa Daniél har i sit arbejde kontakt med AllergyCertified’s advisory board, der består af to professorer. For nuværende er det An Goossens fra Belgien. Hun har tidligere været præsident for den europæiske forskerorganisation European Society of Contact Dermatitis. Det andet advisory board medlem er professor Donald Belsito fra USA. Han har været formand for de nordamerikanske dermatologer, og så sidder han med i den gruppe, der kommer med CIR-vurderinger, altså de vurderinger der bliver brugt internationalt, når nye stoffer skal vurderes.
Ewa fortæller:
– Det er fantastisk, at vi har to så store kapaciteter tilknyttet vores arbejde. Hvis jeg sidder med et nyt stof, hvor jeg har svært ved at finde litteratur, der beskriver stoffets potentiale ift hudirritation, kan jeg skrive til An og Donald og i løbet af kort tid har jeg fået det bedst kvalitative mulige svar der findes.

Mange certificerede produkter
AllergyCertified har de første næsten seks år certificeret 1.400 produkter. Det er især inden for hudpleje, make-up, rengøringsmidler, hygiejneprodukter og bleer. De sidste atten måneder er langt det meste af toksikologens tid dog gået med at vurdere legetøj.

– Vi læser altid de nyeste forskningsrapporter, der kommer fra Videncenter for Allergi og fra Center for hormonforstyrrende stoffer. For et par år siden læste vi, at der bliver fundet solfiltre i danske børns urin året rundt. Det fik os først til at spærre øjnene op og så gik vi ellers i tænkeboks. Hvorfor pokker sker det?
En del af svaret har vist sig at være legetøj. Organisationen har brugt halvandet år på at lave risikovurderinger af legetøj. En produktgruppe, hvor de havde troet, det ville være forholdsvis ligetil at certificere produkterne. Desværre er det gået helt anderledes. Ud af mere end 40 vurderede produkter er der indtil videre kun givet ok til at tre produkter må bære AllergyCertifieds logo.

Ewa Daniél uddyber:
– Vi har fundet kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og allergene stoffer i legetøjet. Jeg har aldrig i de snart rigtig mange år jeg har arbejdet med risikovurderinger set produkter, der var så stygge som legetøjet er. Det er ganske enkelt forfærdende.
Faktaboks:
AllergyCertified har nogle af de strengeste kriterier på markedet, hvor der både beregnes i forhold til allergene stoffer samt kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stoffer. Der bliver lavet en risikovurdering på hvert enkelt produkt.
Faktaboks:
Organisationen tjekker samtlige indholdsstoffer helt ned til de urenheder, der kan være i hver enkelt råvare. Derudover kræver organisationen tests fra et eksternt laboratorium ved brug af bestemte ingredienser og endelig foretager organisationen stikprøvekontrol af certificerede produkter.

AllergyCertified har inviteret sig selv til møder med folketingets miljøordfører for at få gang i debatten om hvorfor der ikke findes deklaration på legetøj.
Lene Stiil slutter af:
– Selvfølgelig skal du og jeg kunne læse på det legetøj vi køber til vores børn eller børnebørn hvad der er brugt til at fremstille legetøjet. Det er det eneste der giver mening for helt almindeligt tænkende og fornuftige mennesker, så mon ikke også vi får flertallet af folketingets partier med på den idé.

Hvis du vil vide mere og følge med i hvilke produkter, der bliver certificeret, kan du følge organisationen på Instagram eller LinkedIn.
Læs også:
Skab et sundt indeklima – her er fem gode råd