Læs også:

Close
pige, hjemmearbejde (Foto: TopDanmark)

Gode råd til at arbejde hjemmefra under corona

Mit liv  | 

Mange skal endnu engang arbejde hjemmefra på grund af corona. Det betyder, at vi igen skal finde de gode rutiner frem for at kunne jonglere mellem arbejde og fritid inden for hjemmets fire vægge. Få her nogle gode råd til at opretholde den gode arbejdsmoral og råd til at modvirke ensomhed

De kommende uger står for mange på arbejde hjemmefra stuen igen. I foråret lærte vi alle at jonglere mellem arbejde, familieliv, telefonopkald, undervisning af børnene og onlinemøder. Mange er nu igen blevet opfordret til at sidde hjemme, fordi smittetrykket er steget.

Denne gang er vi dog ikke alle beordret hjemme, da børn og unge stadig har deres skolegang, og erhverv som restauranter, frisører, butikker og lignende stadig er åbne. Alligevel kan det være frustrerende for den enkelte, selvom vi denne gang er bedre forberedt og rustet til opgaven. Derfor har Topdanmark samlet en række gode råd, så du bedre kan håndtere at arbejde hjemmefra.

hjemmearbejde, computer, arbejde, studie (Foto: Unsplash)
Hjemmearbejde er igen blevet en realitet for mange. (Foto: Unsplash)

Fem gode råd til hjemmearbejde

1. Sæt grænser mellem arbejde og fritid.

Stå op på et fast tidspunkt hver dag. Tag eventuelt et bad, tag almindeligt tøj på og spis morgenmad. Hold så vidt muligt fast i den routine, du også ville have haft, hvis du skulle møde på arbejde til en bestemt tid. En frisk gåtur kan også være en god idé, hvis du er vant til at få frisk luft på vej til arbejde.

Hav så vidt det er muligt tydelige markeringer af, hvornår arbejdsdagen starter og slutter. Samtidigt er det vigtigt at holde en frokostpause, ligesom du også skal holde pauser i løbet af dagen. Sæt pauser ind i din kalender og prioriter herunder ‘virtuelle kaffepauser’ med dine kolleger, hvor I både kan snakke fagligt og om andre ting, ligesom I ville have gjort på arbejdspladsen.

Når du har besluttet dig for ‘at gå hjem’ og slutte arbejdsdagen, så sluk computeren og besvar ikke længere opkald eller mails. Bed eventuelt din familie om hjælp for eksempel ved at lave aftaler om, hvornår du arbejder, og hvornår du er tilgængelig.

2. Undgå forstyrrelser.

Som det også gælder på arbejdspladsen, så taber man muligheden for at fordybe sig og arbejde effektivt, hvis man hele tiden bliver forstyrret – eller lader sig forstyrre. Det går ud over den tid, man har til sig selv, familien og fritidsinteresser. For mange afbrydelser kan forstærke følelsen at, at arbejde og fritid flyder sammen.

Husk at …
det er vigtigt, at de fysiske forhold på hjemmearbejdspladsen er gode.
At man sidder ordentligt og har gode lys- og skærmforhold.

Det kan være fristende lige at ordne vasketøjet og få ryddet op, når du alligevel lige er hjemme, men prøv at undgå overspringshandlinger. Der kan hurtigt komme til at gå noget tid med det, og så skal du sidde og arbejde om aftenen, hvor du egentlig skulle holde fri.

Vælg et eller to tidspunkter på dagen, hvor du i en pause tjekker nyheder, sociale medier og ikke arbejdsrelaterede mails. Hvis I er flere hjemme, så giv hinanden lidt plads, om muligt hav hver jeres rum til arbejde og et fællesrum til pauserne.

hjemmearbejde, computer, briller (Foto: Unsplash)
Planlæg din arbejdsdag så du ikke kører sur i hjemmearbejdet. (Foto: Unsplash)

Husk dig selv og dit helbred

3. Prioriter og strukturer din tid 

Vær realistisk. Læg en plan for, hvad du skal nå på dags- og ugebasis, enten elektronisk eller på en blok, og kryds dem af i takt med, at du får løst opgaverne.

Igen prøv at abstrahere fra de hjemlige sysler, du også kan lave – også selv om du går i stå med en arbejdsopgave. Det gør din arbejdsdag længere, og det bliver sværere at skille tingene ad. Når arbejdsdagen er ovre, så sørg så vidt muligt for at lave nogle aktiviteter eller møde nogle mennesker, som giver mening for dig.

4. Husk motion

Motion er vigtigt. Bevægelse, lys og luft er godt for dit velbefindende, både fysisk og psykisk. Især nu hvor rigtig mange ikke får deres daglige cykel- eller gåtur til arbejde.

Prøv at opretholde træningsrutiner i det omfang, det er muligt inden for corona-restriktionerne. Eller prøv med hjemmetræning, nogle ture på cykel, gang eller løb i nærområdet.

Husk at …
holde kontakten med kollegerne via Teams, Skype Zoom eller grib telefonen.
Det er vigtigt for den psykiske trivsel.

Du sidder formentlig på en anden måde derhjemme, der hurtigt kan mærkes i kroppen. Husk derfor at bevæge dig under arbejdet, som hovedregel i 10 min. hver gang, der er gået halvanden time. Prøv for eksempel at lave elastikøvelser for nakke/skulder, lidt coretræning for lænderyggen og udstrækning.

5. Få “styr på” dine bekymringer

Når man sidder alene derhjemme, kan der være en større tendens til, at bekymringer får frit løb. Det gælder både i forhold til ens nærmestes sundhed og andre ting, som for eksempel arbejde og familie. Bekymringer er naturlige og kan hjælpe os med at tage situationen alvorligt og handle hensigtsmæssigt.

Men bekymringer kan tippe over og fylde så meget, at de ikke længere er hjælpsomme. For at du ikke hele tiden skal forholde dig aktivt til bekymringer, kan det være en god idé at sætte tid af til dem. Ved for eksempel at meditere eller vælge nogle personer i din omgangskreds, som du kan dele dine bekymringer med.

Snak også med dine kollegaer og din nærmeste chef, hvis du er utryg og urolig for din arbejdssituation, eller finder den udfordrende.

post it, note, huske (Foto: Unsplash)
Hæng post-its op, som både er arbejds- og fritidsbaseret. (Foto: Unsplash)

 

Læs også: 

Coronaens mange sider: Hudsult 

hud, hudsult, skin

· Mere fra samme kategori ·