Læs også:

Close
grøntsag løg natur (Foto: Unsplash)

8 gode grunde til at stoppe madspild

Nyheder  | 

At stoppe madspild gør ikke ondt – og du kan ovenikøbet spare tid, penge og hjælpe klimaet. I forbindelse med den nationale Madspildsdag, som fejres i Danmark og i hele verden, har vi snakket med kvinden, som startede kampen mod madspild i Danmark, Årets Europæer 2020 og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul. Her giver hun dig 8 gode grunde til at stoppe madspild

Der er sikkert mange, der tænker, at hvor meget nytter det egentlig at bruge det runkne æble, og sørge for at få brugt ens rester, så man undgår madspild. Men det nytter … Det ved Selina Juul alt om. Omend det også for hende har været en lang og sej kamp, der på ingen måde er slut.

Vi har bedt den seje forkæmper om, at give os 8 gode grunde til, at det hjælper, hvis vi alle går ind i kampen mod madspild. Det er lidt som citatet ‘Mange bække små gør en stor å’. Så gør lidt – og vi kan sammen gøre en forskel. Få de 8 gode grunde her nedenunder.

Selina Juul speaking at TED photo by Daniela De Lorenzo
Selina Juul taler her til ‘TED’. (Foto: Daniela De Lorenzo)

1. Du sparer penge

At smide mad ud i skraldespanden er først og fremmest som at smide penge ud i skraldespanden. Det årlige madspild koster danske husholdninger ifølge Landbrug & Fødevarer 13,5 milliarder kroner om året inklusive moms og afgifter. Selvsamme organisation estimerer at en dansk gennemsnitsfamilie smider cirka 7.200 kroner om året. På 10 år er det altså en opsparing på 72.000 kroner. Det er en bedre idé, at de penge havner i din pengepung – og ikke i din skraldespand.
selina juul madspild Fotograf Simon Klein-Knudsen november 2019
Selina Juul har i mange år kæmpet for madspild. Her ses hun til middag på den svenske ambassade sidste år. (Foto: Simon Klein-Knudsen)

2. Du sparer tid

Landbrug & Fødevarer estimerer, at danskernes madspild svarer til 20% af deres samlede udgifter til mad. Smider du for eksempel 20% af din mad ud, som du køber, betyder det at du bruger 20% af din tid til at handle ind til skraldespanden. Bruger du for eksempel en time om ugen på at købe mad ind, betyder det at du bruger 12 minutter hver uge på at købe mad ind til skraldespanden. På en måned bliver det til 48 minutter, altså knap en time. På et år bliver det til 9,6 timer. Det vil sige på et år bruger du knap 10 timer på at handle mand ind til skraldespanden. Den tid kunne helt sikkert bruges på noget bedre og sjovere …
træ, grøn (Foto: Unsplash)
Hjælp dig selv og naturen … (Foto: Unsplash)

3. Du hjælper klimaet

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er madspild er et miljø- og klimamæssigt problem, som vi bliver nødt til at få mere fokus på, hvis vi skal lykkedes med et indfri både Paris-aftalen og den danske 70% C02-reduktionsmålsætning. Cirka 8% af verdens C02-udledning skyldes madspild og fødevaretab, og i Danmark er tallet 3,8% af landets samlede CO2-udledning. Mindre madspild har en direkte miljøeffekt, idet det mindsker ressourcebehovet samt naturbeslaglæggelse.
æble frugt (Foto: Unplash)
Hjælp klimaet ved at spise de æbler, der er i naturen netop nu. (Foto: Unplash)

4. Du opfører dig ansvarligt i en verden, hvor hver 9. sulter

Ifølge FN, sulter cirk. 815 millioner mennesker i verden lige nu. Du kan selvfølgelig ikke sende din gammel leverpostejsmad til Afrika, men du kan opføre dig ansvarligt ved ikke at smide mad ud – i en verden, hvor cirka hver 9. barn, hver 9. kvinde og hver 9. mand går sultne i seng. En ting vi måske ikke tænker på i hverdagen. Men som er et stort, globalt problem.
barn spise sulte mad asiat
Hver 9. i verden sulter – vidste du det … (Foto: Unsplash)

5. Du bliver mere kreativ i køkkenet

Ved at udnytte den mad, som du allerede har, en lille smule bedre, bliver du mere kreativ i køkkenet. Triste grøntsager kan snittes og bruges i et grøntsagsfad. Overskudsfrugt bruges til lækre smoothie. Rester af laks kan komme i en laksesalat. De fleste gode rester bruges i omelet eller biksemad – mulighederne er mange og uendelige.
Og har du brug for ekstra inspiration, kan du finde det i kogebogen ‘Mad med respekt – En familiekogebog, der mindsker madspild’ som Selina Juul har forfattet sammen med bl.a. H.K.H. Prinsesse Marie. Tip: bogen kan også lånes på alle landes biblioteker, ganske gratis.
mad med respekt bog selina juul prinsesse marie (Fotos: MY DAILY SPACE)
Her bliver bogen præsenteret på pressemødet sidste år. (Fotos: MY DAILY SPACE)

6. Du får orden i dit køkken

Mindre madspild vil give dig et bedre flow, så du får større orden i dit køkken. Du vil starte med at udnytte al den mad, som du i forvejen har. Du vil kunne indføre ‘Tøm Køleskabet’ dag en gang om ugen og ‘Tøm Fryseren’ uger flere gange om året, så du kan komme UFO’er (Uidentificerede Frosne Objekter) i din fryser til livs. Du vil få bedre styr på ‘bedst før’ og ‘sidste anvendelsesdato’ datomærkningen – og du vil også kunne opdage mange skatte i dine køkkenskabe.
køkken bordplade (Foto: Unsplash)
Få brugt alle dine indkøbte madvarer. (Foto: Unsplash)

7. Du er med på trenden

Stop Spild Af Mad er en bevægelse, som har de sidste 12 år hjulpet danskere til at passe bedre på maden. Og det er virkeligt taget fat i befolkningen. Kendte gør det. Politikere gør det. Selv Kongehuset gør det. At have fokus på madspild.
Så hvorfor ikke at hoppe med på den gode trend? Bonus info: danskerne er allerede godt på vej. Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet har danske husholdninger allerede reduceret deres madspild med 14.000 ton på 6 år. Ikke så ringe endda. Men lad os sammen reducere det endnu mere.

8. Du viser større respekt for maden

Når du stopper madspild, viser du større respekt for maden. Respekt for landmanden, som har groet din mad. Respekt for dyrene, som havnede på din tallerken. Respekt for naturen. Respekt for hele denne gigantisk store proces, som har sørget for at du har fået mad på bordet. Når du behandler mad med respekt, respekterer du nemlig også denne store process.
love hjerte
Giv maden lidt respekt og brug den … (Foto: Unsplash)
Læs også:

shopping citron handle indkøb mad madvarer dagligvarer varer mad supermarked (Foto: Pexels)

· Mere fra samme kategori ·