Læs også:

Close
szimpla kert, szimply, new york cafe, espresso embassy, cat cafe budapest, chimney cakes, vafler, kage, gelarto rosa, ruszwurm, budapest, rejseguide, mad, restauranter, cocktails, drinks, drikkevarer, kost, ferie, rejse, restaurant, cafe, bar, cocktail, italiensk, akademia italia, morgenmad, vintage garden, es bistro, hummusbar, spiler, a la maison grand,

Rejseguide: Restauranter i Budapest – mad, drinks og desserter

Rejser  | 

Skal du til Budapest? Den østeuropæiske hovedstad er spækket med gode restauranter og madsteder. Vi guider dig til en håndfuld af byens beværtninger

Ungarn er nok mest kendt for sin gullaschsuppe, og selv om den er et must try i dens hjemland, er der altså mange andre lækre ting, du kan sætte tænderne i og skylle ganen med. Særligt landets hovedstad Budapest er spækket med gode madsteder og hyggelige barer, både for de kødglade og for vegetarerne.

Det er helt uhørt billigt at spise i Budapest. 1 dansk krone koster lidt over 40 HUF, så du kommer rigtig langt for rigtig lidt.

szimpla kert, szimply, new york cafe, espresso embassy, cat cafe budapest, chimney cakes, vafler, kage, gelarto rosa, ruszwurm, budapest, rejseguide, mad, restauranter, cocktails, drinks, drikkevarer, kost, ferie, rejse, restaurant, cafe, bar, cocktail, italiensk, akademia italia, morgenmad, vintage garden, es bistro, hummusbar, spiler, a la maison grand,
Budepest er en fest for ganen. (Foto: Camilla Falkenberg)

En fadøl koster omkring 20-25 kroner, et glas rosé koster omkring 20 kroner, cocktails koster omkring 35-40 kroner, en café latte koster 13-15 kroner, en ret får du for 40-60 kroner og sodavand og lemonader til 15-20 kroner.

De fleste steder er personalet søde, hjælpsomme og opmærksomme.

Den gennemsnitlige månedlige løn for en ungarer svarer til 3.000 kroner, så det er god skik at give drikkepenge. Mange steder er der en post på din regning, der viser, hvad et “servicegebyr” er, men det er god stil at give en ekstra skærv, hvis du er glad for betjeningen.

szimpla kert, szimply, new york cafe, espresso embassy, cat cafe budapest, chimney cakes, vafler, kage, gelarto rosa, ruszwurm, budapest, rejseguide, mad, restauranter, cocktails, drinks, drikkevarer, kost, ferie, rejse, restaurant, cafe, bar, cocktail, italiensk, akademia italia, morgenmad, vintage garden, es bistro, hummusbar, spiler, a la maison grand,
Smag på Budapest. Der er rigeligt med muligheder. (Foto: Camilla Falkenberg og All Over)

Morgenmad i Budapest

Der er ingen tvivl om, at ungarerne er seriøse, når det handler om morgenmad. Som en gammel landbrugsnation, hvor dagene er lange og for det meste er foregået i markerne, er morgenmaden blevet et vigtigt måltid.

Ungarske pølser, toast, charcutterie, forskellige former for æg, ost og lette grøntsager som agurk og tomater er en stor del af en god start på dagen og mange restauranter og caféer serverer morgenmad.

Det er ikke breakfast i Budapest – det er breakslow. Så sæt dig til rette, vælg alt det hjertet begærer, og lad de ungarske herligheder oplade din morgendovne krop.

Læs også: Rejseguide: Få en dejlig miniferie – tag en weekend i Dublin

szimpla kert, szimply, new york cafe, espresso embassy, cat cafe budapest, chimney cakes, vafler, kage, gelarto rosa, ruszwurm, budapest, rejseguide, mad, restauranter, cocktails, drinks, drikkevarer, kost, ferie, rejse, restaurant, cafe, bar, cocktail, italiensk, akademia italia, morgenmad, vintage garden, es bistro, hummusbar, spiler, a la maison grand,
Morgenmad er et vigtigt måltid i Budapest. (Foto: Camilla Falkenberg)

1: Spíler Original

Spíler Original serverer mad hele dagen og drinks om natten. De har friske lemonader, ungarske pølsetallerkener, lækre toast og vafler med nutella.

https://www.instagram.com/p/BSag4CfDskp/?taken-by=spilerbp

2: A La Maison Grand

Et stykke af Paris i Budapest. Du kan vælge mellem et væld af retter, såsom English Breakfast, Eggs Benedict, breakfast muffins og ungarsk morgenmad. Du kan også selv sammensætte din morgenmad, som du har lyst.

Snyd ikke dig selv for deres æggevafler, der kommer i et væld af farver og proppes med gode sager som Oreos, jordbær, flødeskum, chokolade og alle mulige andre lækre ting.

https://www.instagram.com/p/BNZOYr-j_UH/?taken-by=alamaisongrand

3: Szimply

Szimply er ubestridt en af de mere insta-venlige morgenmadssteder i Budapest. Spisestedet er også et godt vegetarisk og grøntsagsfyldt alternativ med retter som abrikos smoothie bowl, french toast og zucchinipandekager.

https://www.instagram.com/p/BXXcYAslbJN/?taken-by=szimplyfood

Damn good coffee! Her skal du på café i Budapest

Budapest’ kaffekultur stammer helt tilbage fra 1600-tallet, da Ungarn var under tyrkisk styre og den blomstrede for alvor op i det 19. århundrede. Kulturen er lige så stærk i dag, som da den startede, og ungarerne kan godt lide at starte dagen med en rigtig stærk kop kaffe efterfulgt af mere kaffe.

To go-kaffe, som er ret populært herhjemme, er ikke rigtig noget, man dyrker i Budapest. Den skal nydes varm, bitter og i porcelæn. Traditionelle kaffehuse er stadigvæk mere populære end kaffekæder.

Agent Cooper er også vild med kaffe: Twin Peaks: Forstå hypen, og hvorfor du SKAL se comeback-serien

Magasin Kaffe
Kaffe er tæt på at være en religion i Budapest. (Foto: All Over)

1: New York Café

New York Café åbnede i 1894 og står lige så smukt i dag, som første gang gulvene blev betrådt af kaffeivrige gæster. Det er jo ikke uden grund, at nogle kalder det verdens smukkeste kaffehus.

Prismæssigt ligger New York Café lidt højere end gennemsnittet, til gengæld er omgivelserne himmelske og historiske. Vil du have andet end kaffe, så er New York Café i dag både café, restaurant, bar og hotel.

https://www.instagram.com/p/BInZEKij_Jn/?taken-at=210866847

2: Espresso Embassy

Espresso Embassy er en af de nyere kaffeinstitutioner, til gengæld er den på kort tid blevet en af favoritterne i byen. Kaffebaren tilbyder en lang række forskellige varme og kolde varianter af den sorte drink med lækre kager til.

Er du kaffeelsker, er dette sted et MUST på din tur.

https://www.instagram.com/p/0lR6EOTQjV/?taken-by=espressoembassy

3: Cat Café Budapest

Cat Café laver ganske glimrende kaffe, men det, der er det bedste ved kattecaféen er, at der – som navnet nok antyder – bor katte derinde. Jeg talte otte pelsede pussycats, og hold nu op, hvor er de nuttede.

De ligger på sofaer, borde, kattetræer og i kurve. Der er regler omkring, hvordan du må omgås kattene, så de ikke bliver stressede, og stedet er helt klart et besøg værd, hvis du er katteelsker.

Vil du gerne klappe en kat og drikke en øl imens, så er der også en kattepub i byen.

https://www.instagram.com/p/BQfCAxZFVBl/?taken-by=cat_cafe_budapest

Kager, vafler, is og lemonade – desserter i Budapest

En anden ting, som ungarerne er vilde med er søde sager, hvad enten det er i form af kager, vafler, lemonade eller skorstenskager.

Turen til Budapest har ikke været komplet, uden at du prøver mindst en af byens søde fristelser, så snyd ikke dig selv, når maven rumler i Budapest.

Se mere: Rejseguide: Warszawa – østen møder vesten

szimpla kert, szimply, new york cafe, espresso embassy, cat cafe budapest, chimney cakes, vafler, kage, gelarto rosa, ruszwurm, budapest, rejseguide, mad, restauranter, cocktails, drinks, drikkevarer, kost, ferie, rejse, restaurant, cafe, bar, cocktail, italiensk, akademia italia, morgenmad, vintage garden, es bistro, hummusbar, spiler, a la maison grand,
Det søde liv leves i Budapest. (Foto: All Over og Camilla Falkenberg)

1: Chimney cakes

Chimney cakes eller skorstenskager, som de hedder groft oversat, er lavet ved, at en sødlig dej rulles rundt om en pind. Derefter rulles det i sukker og bages over kul, imens der hældes smør over, indtil kagen får en gylden farve. Kagerne bliver ofte fyldt med is.

De kan fås i små boder rundt om i Budapest.

https://www.instagram.com/p/BWVZE09gzdL/?taken-by=budapestfoodguide

2: Vafler

Hvis der er en dessert, som ungarerne ser ud til at kunne spise til alle måltider, så er det vafler. Mange af vaflerne kommer i den klassiske belgiske variation, men der er også en del nyfortolkninger på den søde spise.

Uanset hvad er du garanteret en fest for øjnene og for ganen. Se bare på A La Maison Grands æggevafler, der kommer i et væld af farver og proppes med gode sager som Oreos, jordbær, flødeskum, chokolade og alle mulige andre lækre ting.

https://www.instagram.com/p/BLQvUgMDYOC/?taken-by=alamaisongrand

3: Lemonade

Alle restauranter i Budapest serverer en eller flere hjemmebryggede lemonader, og de smagfulde læskedrikke er perfekte til at slukke tørsten med, særligt om sommeren, hvor der er meget varmt i byen.

Hvert sted har sin egen version og udforming, så gå på opdagelse i menukortene, og smag dig frem.

budapest, rejseguide, mad, restauranter, cocktails, drinks, drikkevarer, kost, ferie, rejse, restaurant, cafe, bar, cocktail,
Lemonade er en af de helt store drikkevarer i Budapest. (Foto: Camilla Falkenberg)

4: Rose-is

Ikke alene er de yderst smukke og meget Instagram-venlige, de rosenformede is fra Gelarto Rosa, de smager også virkelig godt.

Isene laves med særlige spatler, der danner små bladlignende isbidder, som så sættes fast på vaflen, så isen ligner en rose. De farverige herligheder er lavet med lokale råvarer, og det er også muligt at få en rose-is, der er veganer-, diabetiker-, eller laktoseintolerantvenlig.

https://www.instagram.com/p/BH9aIX3B6LH/?taken-by=gelartorosa

5: Kage

Ruszwurm bryster sig af at være den ældste café i Budapest. Den åbnede i 1827 og med næsten 200 års erfaring er det ikke så underligt, at de laver nogle udsøgte kager. Og hvis der er én ting, Budapest ved, hvordan man laver, så er det kager.

https://www.instagram.com/p/BSyUh1qlMRp/?taken-at=769629

Frokost og aftensmad i Budapest

Der er virkelig meget lækker mad at sætte tænderne i i Budapest. Der er mange forskellige køkkener at vælge mellem, der alle sammen vidner om de mange nationaliteter, der har beboet Ungarn gennem tiderne.

Den klassiske gullaschsuppe skal selvfølgelig prøves i sit hjemland, men bestil også chicken paprikash bare en enkelt gang på din tur.

szimpla kert, szimply, new york cafe, espresso embassy, cat cafe budapest, chimney cakes, vafler, kage, gelarto rosa, ruszwurm, budapest, rejseguide, mad, restauranter, cocktails, drinks, drikkevarer, kost, ferie, rejse, restaurant, cafe, bar, cocktail, italiensk, akademia italia, morgenmad, vintage garden, es bistro, hummusbar, spiler, a la maison grand,
Budapest bugner af køkkener fra hele verden. (Foto: Camilla Falkenberg og All Over)

1: Hummusbar

Der ligger nogle stykker af dem rundt om i byen, og de serverer salater, falafler, pitabrød og som navnet afslører – hummus. Virkelig lækker hummus.

https://www.instagram.com/p/BYF269-gMyT/?taken-by=hummusbar_official

2: ÉS Bisztró

ÉS Bisztró er et moderne take på det klassiske Østrig-Ungarske køkken. Prøv deres andeburger, som er intet mindre end guddommelig, køb ekstra kartoffelmos med trøfler til, og skyl det hele ned med en lemonade.

https://www.instagram.com/p/BA1lMU4Jts4/?taken-by=esbisztro

3: Akademia Italia

Der er mange italienske spisesteder i Budapest, og med Akademia Italia er du garanteret et lækkert måltid. Med udsigt over St. Stefan Baszilika, udsøgt mad og gode cocktails er du garanteret et lækkert måltid.

budapest, rejseguide, mad, restauranter, cocktails, drinks, drikkevarer, kost, ferie, rejse, restaurant, cafe, bar, cocktail, italiensk, akademia italia
Akademia Italia er flere besøg værd. (Foto: Camilla Falkenberg)

4: Vintage Garden

Hvis du hellere vil spise et andet sted, så skal du slutte aftenen af med cocktails på Vintage Garden. Alene udsmykningen er et besøg værd!

https://www.instagram.com/p/BTrlig0lJKo/?taken-by=vintagegardenbistro

5: Szimpla Kert

Er du mere til bajere, rå beton og ruiner, så skal du ikke snyde dig selv for Budapests absolut mest charmerende bar – Szimpla Kert. En gammel overpyntet ruin i det jødiske kvarter udgør baren, der serverer billige øl, vandpiber og ægte gårdhavestemning.

szimpla kert, szimply, new york cafe, espresso embassy, cat cafe budapest, chimney cakes, vafler, kage, gelarto rosa, ruszwurm, budapest, rejseguide, mad, restauranter, cocktails, drinks, drikkevarer, kost, ferie, rejse, restaurant, cafe, bar, cocktail, italiensk, akademia italia, morgenmad, vintage garden, es bistro, hummusbar, spiler, a la maison grand,
Ruinbaren Szimpla Kert byder på billige øl og gårdhavestemning midt i storbyen. (Foto: Camilla Falkenberg)

 

Bon appetit!

· Mere fra samme kategori ·