Læs også:

Close
gris grise dyrevelfærd svin (Foto: Dyrenes Beskyttelse)

NEWS: Millioner af grise lider på varme dyretransporter

Nyheder  | 

Millioner af grise lider på varme dyretransporter · Salling Group sætter fast lav pris på mundbind · Scott og Kourtney er på ferie sammen · H.K.H. Kronprinsessen sætter sømrokker ud · Kulturnatten er aflyst · Dagens billede: ‘Little White’ og Little grey’ er efter næsten 10 år atter tilbage i havet. Se hvor glad den ene ser ud

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Millioner af grise lider på varme dyretransporter

Høje temperaturer og hundredvis af dyr stuvet sammen på en lastbil uden køleanlæg er en horribel kombination. Ikke desto mindre sker det for millioner af danske grise hvert år.

Varmen hærger over det meste af Europa, og det skaber store problemer for de i forvejen hårdt belastede grise ombord på dyretransporter. Fødevarestyrelsen har netop meddelt, at man i øjeblikket nægter at forhåndsgodkende mange planlagte dyretransporter over 8 timer på grund af utilstrækkeligt hensyn til de varme temperaturer på de planlagte ruter. Danske landmænd eksporterer ellers dagligt tusindvis af levende dyr på lange dyretransporter, særligt smågrise til opfedning i lande som Polen, Tyskland og Italien.

– Lange dyretransporter er i forvejen utroligt stressende og opslidende for dyrene. Op mod 900 smågrise stuves sammen på meget lidt plads og transporteres i op til et døgn på vejene uden hvil. Lægger man dertil høje temperaturer og lastbiler, der ikke er udstyret med køleanlæg, så har man risiko for en reel dyrevelfærdskatastrofe. Jeg forstår ikke, at vi alligevel år efter år ser en branche, som forsøger at gennemføre transporter til områder med meget høje temperaturer vel vidende, at de udsætter dyrene for en ekstrem belastning, udtaler Ditte Erichsen, dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse og uddannet master i vurdering af husdyrvelfærd.

Det er kun transporter af mere end 8 timers varighed, der skal forhåndsgodkendes af Fødevarestyrelsen, og derfor vækker det bekymring hos Dyrenes Beskyttelse, at Fødevarestyrelsen lige nu melder om mange transportører, som ikke viser hensyn til varmen.

– Omkring en tredjedel af de 15 millioner levende grise, som danske landmænd hvert år eksporterer, er på transporter under 8 timer, og de er derfor ikke på samme måde underlagt kravet om, at der skal indsendes logbog til Fødevarestyrelsen over den forventede rute. Jeg er derfor dybt bekymret for dyrevelfærden på de danske dyretransporter i øjeblikket, fortsætter Ditte Erichsen.

Det er ifølge den europæiske lovgivning tilladt at transportere grisene, så længe temperaturen inde i bilen ikke overstiger 35 graders varme. Ifølge Ditte Erichsen kan det dog være meget svært at føre kontrol med, hvordan temperaturen udvikler sig i løbet af en tur ned gennem Europa.

– Vejret kan være omskifteligt, ligesom det kan være køligt tidligt om morgenen, når grisene typisk læsses ombord i Danmark, men blive bagende hedt efterhånden, som dagen skrider frem. Langt de fleste af lastbilerne har ikke noget aktivt køleanlæg, så der vil altid være varmere inde i lastrummet end udenfor, fortæller hun.

Ifølge Ditte Erichsen bliver forholdene ikke meget bedre af, at grise i forvejen er meget følsomme over for varme, da de for eksempel ikke kan svede.

– Grise er meget varmefølsomme dyr, som har svært ved at komme af med overskydende kropsvarme, fordi de ikke har svedkirtler ligesom mennesker. De er derfor tvunget til at søge afkøling på andre måder, for eksempel ved at rulle sig i noget vådt og dermed sænke kropstemperaturen eller ved at lægge sig på siden på et køligt underlag. Dette kan ikke lade sig gøre på en tætpakket lastbil, hvor grisene er stuvet tæt sammen på meget lidt plads med hundredvis af artsfæller, som også afgiver en masse varme, slutter hun.

gris grise dyrevelfærd svin (Foto: Dyrenes Beskyttelse)
Mere end 3,5 millioner danske smågrise blev sidste år læsset på en lastbil og sendt ud i verden i løbet af årets tre sommermåneder. (Foto: Dyrenes Beskyttelse)

Læs også: Danmark er foregangsland med ny dyrevelfærdslov

Salling Group sætter fast lav pris på mundbind

Med udsigt til krav om mundbind i offentlige transportmidler sænkede Salling Group prisen på alle mundbind til  3 kroner stykket. Den nye faste pris slog allerede igennem i løbet af weekenden på tværs af føtex, Netto og Bilka.

– I den aktuelle situation med øget Covid-19 smittetryk er det afgørende, at alle følger myndighedernes anvisninger. Sikkerhed for både kunder og medarbejdere har fra pandemiens start haft højeste prioritet for Salling Group, udtaler  Salling Groups direktør for Kommunikation og CSR, Annette Juhler Kjær.

Med de nye retningslinjer vil mundbind blive et dagligt behov for de fleste danskere. Derfor sælger Salling Group i den nuværende situation mundbind til indkøbspris og dermed uden fortjeneste.

– Vi har taget højde for udviklingen i retning af et stigende Covid-19 smittetryk gennem de sidste uger. Det betyder, at der er opbygget en solid lagerbeholdning, så vi har ekstra mange mundbind til rådighed for kunderne, hvis det skulle blive nødvendigt, fortæller Annette Juhler Kjær.

Salling Group forudser her og nu ingen udfordringer med forsyningssikkerheden, hvis alle handler ansvarligt og løbende køber fornuftigt ind, så hamstring undgås.

mundbind corona hygiejne (Foto: PR)
Salling Group har nu sat fast lav pris på mundbind. (Foto: PR)

Læs også: Det vidste du ikke om mundbind

Scott og Kourtney på ferie sammen

Scott Disick og Kourney Kardashian er netop nu i Idaho på ferie sammen med deres tre fælles børn. På bedste vis er de på ‘road trip’ sammen, hvor Kourney undervejs allerede har lagt en masse billeder op, hvor de hygger ude i naturen og holder en stille og rolig – og meget lidt glam og LA agtig – sommerferie sammen.

Efter Scott og Sofie Richie gik fra hinanden i slutningen af maj har Scott og Kourtney set mere til hinanden, og nu også holder de også ferie sammen, hvor sommerlivet nydes ved smukke søer og med friluftsliv. Om der også er amoriner i luften vides ikke, men flere amerikanske medier har i hvert fald mere end antydet det.

H.K.H. Kronprinsessen sætter sømrokker ud

Danmarkspremiere: H.K.H Kronprinsessen udsatte igår forhistorisk rokke i Kattegat. Det er første gang, at sømrokken udsættes efter de rette forskningsmæssige principper i dansk farvand. Udsætningen er resultatet af et samarbejde mellem WWF Verdensnaturfonden og H&M og bliver den første officielle opgave for Kronprinsessen som nyudnævnt præsident for WWF i Danmark.

Det forhistoriske havdyr findes i 14 forskellige arter alene i Danmark, men er i dag truet af udryddelse. Det er særdeles problematisk, da de som rovdyr spiller en vigtig rolle i at holde det øvrige marine liv i en sund balance.

Derfor indgik H&M og WWF Verdensnaturfonden for knap to år siden i et langsigtet partnerskab, der har resulteret i, at H.K.H. Kronprinsessen nu har udsat de første fem ud af ialt 50 sømrokker i Kattegat.

Projektets formål er at skabe ny viden og opmærksomhed om sømrokken.

– Vi håber at skabe større fascination af nogle af de arter, som har eksisteret i længst tid på vores klode. For med fascination følger begejstring, og det giver en lyst til at beskytte naturen, som der i den grad er behov for i dag, siger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Den nye viden kommer ved hjælp af et lille nummereret mærke, som rokkerne er udstyret med. Det vil fiskere blive honoreret for at indberette i en database, hvis de får rokken i nettet. På den måde kan WWF Verdensnaturfonden og Kattegatcentret løbende blive klogere på rokkernes fangststed, tilvækst og bevægelsesmønstre.

Udover at hjælpe den pressede danske rokkebestand har projektet også reduceret danskernes plastikforbrug i H&M med 60-65 procent, da modekoncernen som en del af projektet har taget betaling for sine poser i butikkerne siden 2018. Overskuddet fra posesalget er gået til grundforskningen i de danske sømrokkearter.

– Beslutningen om, at donationen skulle gøre en forskel for dansk natur, var oplagt for os, og det er spændende at være med til at bringe flere sømrokker tilbage i de danske farvande. H&M arbejder målrettet mod en mere bæredygtig modeverden, og det er kun muligt ved at samarbejde med andre – ikke mindst kunderne. At vi samtidig kan støtte et vigtigt naturbevarende formål i Danmark, er et stort plus for både H&M og vores kunder, udtaler Christel Friis-Mikkelsen, der er administrerende direktør for H&M i Danmark.

Projektet er et godt eksempel på, hvordan ambitiøse samarbejder mellem NGO’er og virksomheder kan gavne naturen – og samtidig sætte fokus på nye forbrugsvaner og udviklingen af mere bæredygtige forretningsmodeller.

mary kronprinsessen wwf sømrokke (Foto: PR WWF)
I går satte Kronprinsessen fem sømrokker ud. (Foto: WWF)

Læs også: Mary er hovedtaler på Pride

Kulturnatten er aflyst

Den 9. oktober skulle Kulturnatten i København og Frederiksberg have være afholdt. Men den bliver ikke til noget, da den er aflyst grundet den nuværende coronasituation. Det meddeler arrangøren i en pressemeddelelse.

I mere end 25 år har Kulturnatten været afholdt i København, og det er ifølge arrangørerne en af Københavns mest afholdte og velbesøgte kulturbegivenheder. Håbet er, at begivenheden vender tilbage næste år i 2021.

nikolaj kirke københavn (Foto: Unsplash)
Det er netop meddelt, at Kulturnatten i København og på Frederiksberg aflyses i år. (Foto: Unsplash)

Læs også: Kulturguide august 

Dagens billede: ‘Little White’ og Little grey’ er efter næsten 10 år atter tilbage i havet. Se hvor glad den ene ser ud

· Mere fra samme kategori ·