Læs også:

Close
unge kram solnedgang venner (Foto: Unsplash)

NEWS: Ekspert advarer de yngre om senfølger fra corona

Nyheder  | 

Ekspert advarer de yngre om senfølger fra corona · Obama kalder Trump’s måde at håndtere præsidentskabet på for et realityshow · Kyssepiger er fortid i Tour de France · Tættere på tidlig diagnostik af bipolar sygdom og psykoser for folk med depression · 69 procent af Spaniens corona-dødsfald er sket på plejehjem · Dagens billede: Skovbrande hærger i Nordcalifornien på grund af lynnedslag · Fredagsfjol: Københavner-cafeen hylder også Pride

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ekspert advarer de yngre om senfølger fra corona

Dansk ekspert advarer nu den yngre del af danskerne og siger, at de risikerer alvorlige senfølger, hvis de ikke passer på. Det sker efter, det er kommet frem, at op til 40 procent af den yngre del af befolkningen, der har været smittet med coronavirus, har oplevet senfølger i flere måneder. Nu advarer WHO de yngre igen.

Siden epidemien med coronavirus brød ud, har budskabet gentagne gange lydt, at det især er de ældre, der skulle passes på, fordi de er i risiko for at dø som følge af smitte med coronavirus. Men nu er det altså de unge, opmærksomheden rettes imod. Det viser sig nemlig, at også de 20- til 40-årige kan blive alvorligt og langvarigt syge. Professor Jens Lundgren udtaler til TV2 Nyhederne:

– Jeg skal ikke løfte pegefingre, men jeg vil være sikker på, at folk forstår, at virussen ikke bare er en banal forkølelse hos yngre.

Han forsætter:

– Det er ikke noget, som vi havde regnet med på forhånd eller havde forventet, men som vi kan konstatere rammer nogen, også yngre personer, der er blevet smittet, siger Jens Lundgren.

Professoren forklarer, at senfølger ikke er livstruende for dem, der bliver ramt. De kan dog alligevel være invaliderende, fordi folk efter overstået virusinfektion har svært ved – både fysisk og mentalt – at komme tilbage til det liv, som de førte, før de blev smittet.

Senfølger består af en bred paraply af forskellige symptomer, hvor infektionen med coronavirus hos nogle personer kan have givet en form for organskade i et eller flere organer, men omvendt kan symptomerne hos andre være ting som koncentrationsbesvær og hovedpine, forklarer han.

unge kram solnedgang venner (Foto: Unsplash)
Unge skal passe på senfølger af corona. (Foto: Unsplash)

Læs også: Coronaens mange ansigter: Hudsult

Obama kalder Trump’s måde at håndtere præsidentskabet på for et realityshow

Natten til torsdag holdt Obama en historisk tale på demokraternes partikonvent. En tale som mange kommentatorer verden over kalder både historisk og usædvanlig.

USA’s tidligere præsident Barack Obama langede ud efter sin efterfølger Donald Trump, da han natten til torsdag talte til demokraternes partikonvent.

Obama udtaler:

– Jeg havde håbet for vores lands skyld, at Donald Trump havde vist en interesse i at tage jobbet alvorligt, lød det fra Barack Obama.

Han beskylder Trump for ikke at bruge sin magt som præsident til andet end at hjælpe sig selv og sine venner.

Og han fortsætter:

– Han har ikke vist interesse i at behandle sit præsidentskab som andet end endnu et realityshow, som han kan bruge til at få den opmærksomhed, han hungrer efter, lød det fra Barack Obama. Donald Trump er ikke vokset ind i jobbet. Fordi det kan han ikke. Konsekvenserne af den fiasko er alvorlig.

Også TV2’s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, har fulgt reaktionerne i USA på Obamas tale og udtaler:

– Fællesnævneren i reaktionerne er, at det er højst opsigtsvækkende, at man har en tidligere præsident, som retter så skarpt et angreb, så personligt et angreb mod sin efterfølger. Der findes ingen fortilfælde i den nyere historie.

Obama (Foto: Unsplash)
Obama retter hård kritik mod Trump. (Foto: Unsplash)

Læs også: Michelle Obamas bog bliver en dokumentar 

Kyssepiger er fortid i Tour de France

Tour de France bryder nu med en årelang traditionen, når løbet begynder her den sidste weekend i august. Fra 2020 vil der ikke længere være kyssepiger på podiet, når trøjer og trofæer bliver overrakt, skriver TV2 Nyhederne.

Løbsdirektør Christian Prudhomme, fortæller:

– Normalt ser man vinderen omgivet af to værtinder, fem delegerede og frem repræsentanter. Det bliver anderledes i år med én delegeret, én repræsentant og så en værtinde og en vært for første gang.

Der har de seneste år været en del kritik også i andre cykelløb, hvor kyssepigerne flere gange er blevet droppet helt eller en er blevet udskiftet af en mand for at undgå seksualisering af et bestemt køn.
tour de france (Foto: Unsplash)
Når vinderne kommer i mål i år, får de formentlig ingen kindkys af smukke kvinder. (Foto: Unsplash)

Læs også: De 16 bedste kyssescener 

Tættere på tidlig diagnostik af bipolar sygdom og psykoser for folk med depression

I et nyt studie fra det danske psykiatriprojekt iPSYCH har forskere identificeret risikofaktorer for at udvikle bipolar sygdom og psykoser blandt personer med depression. Resultaterne skal for fremtiden bidrage til, at den rigtige diagnose stilles hurtigere, så patienterne kan få den rette behandling hurtigst muligt, skriver Aahus Universitet, Health.

Bipolar sygdom og psykoser er alvorlige sygdomme, som har meget stor indflydelse på den enkeltes liv og trivsel. I en del tilfælde diagnosticeres bipolar sygdom og psykose først flere år efter, at sygdommen er opstået. Der forskes nu i om diagnosen kan stilles tidligere, for jo før patienten kommer i behandling des bedre sygdomsforløb.

Studiet er lavet på baggrund af undersøgelser med 16.949 personer i alderen 10-35 år, som er blevet behandlet for depression på et psykiatrisk hospital i Danmark. Målet med studie var, at undersøge om de genetiske faktorer er forbundet med øget risiko for at udvikle psykose eller bipolar sygdom blandt patienter med depression.

Forskerholdet er kommet så langt til at kunne sige, at det kan have en relation til hinanden. Professor Søren Dinesen Østergaard fra Institut for Klinisk Medicin og Aarhus Universitetshospital – Psykiatrien, understreger, at vi skal være forsigtige med tolkningen af resultaterne, han forklarer:

– Som det ser ud nu, kan de genetiske risikoscores ikke anvendes til tidlig diagnostik af bipolar sygdom og skizofreni i klinisk praksis, men det kan ikke udelukkes, at det kan blive tilfældet i fremtiden. Vores undersøgelse bekræfter til gengæld, at det at have en forælder med bipolar sygdom eller en psykose er en stærk markør for udvikling af netop disse sygdomme efter depression. Dette understreger vigtigheden af, at spørge ind til psykisk lidelse i familien som led i vurderingen af mennesker med depression og andre psykiske sygdomme.

depression (Foto: Unsplash)
Forskning viser, at vi kan være tættere diagnostik af sygdomme i forbindelse med depression. (Foto: Unsplash)

Læs også: 10 ting der betyder meget for en med depression 

69 procent af Spaniens corona-dødsfald er sket på plejehjem

Coronapandemien har taget hårdt fat i Spanien, og værst ser det ud på landets plejehjem. Ifølge det spanske sundhedsministerium er i alt 3.059.082 indbyggere testet positive for COVID-19, og 28.646 er døde.

De hårdest ramte er de spanske private og offentlige plejehjem, hvor 19.672 mennesker har mistet livet under COVID-19 eller sygdomme med lignende symptomer. Det svarer til 69 procent af alle de officielle coronadødsfald i landet, viser tal fra Las Comunidades Autónomas (uafhængige regioner, red.).

Organisationen Læger uden Grænser har hjulpet godt 500 plejecentre, da det stod værst til. Her hjalp et hold af sundhedspersonale med at kontrollere og forebygge sygdommen. Det har været en svær opgave, da flere patienter med corona var nødsaget til at blive behandlet på plejecentret fremfor på et hospital, og personalet har ikke været godt nok klædt på til denne opgave.

Der mangler systemer, træning og ressourcer på plejehjemmene til at kunne klare den opgave. Det har ikke været koordineret godt nok mellem hospitaler og plejehjem, så de kunne får den fornødne hjælp, forklarer Ximena Di Lollo, som er læge og koordinator for Læger uden Grænsers indsats på plejehjemmene i Spanien.

gammel mand, (Foto: Unsplash)
Mange døde på plejehjem i Spanien under corona-epidemien. (Foto: Unsplash)

Læs også: Spot en ældre person og gør noget 

Dagens billede: Skovbrande hærger i Nordcalifornien på grund af lynnedslag

Fredagsfjol: Københavner-cafeen hylder også Pride

· Mere fra samme kategori ·