
Hybensuppe med fløde på toppen
Har du nogensinde turde kaste dig ud i at lave noget med hyben … Måske det var nu. Prøv denne opskrift på hybensuppe med fløde på toppen. Den er fra Jasmin Gabays fine bog ‘Klimakløgtigt Kagekalas’
Når man er en ivrig bager følger der desværre ofte et ret stort madspild med. Rester, kagekanter og halvfyldte poser og bøtter med særlige ingredienser, som aldrig bliver brugt igen. Vi smider mere end 700.000 tons mad ud hvert år, svarende til hver femte indkøbsvogn. CO2-bidraget fra søde sager, snacks og diverse drikkevarer er det samme som vores CO2-bidrag fra rødt kød.
Alt dette har fået Jasmin Gabay til at tænke over, hvad vi mon kan gøre for at mindske CO2-udledningen og passe bedre på vores jord, uden at vi skal give afkald på alt for meget af det gode. Kimen til denne bog blev for alvor lagt, da hun i foråret var ambassadør for Folkekirkens Nødhjælps madspildskampagne og fik til opgave at skabe kage- og dessertopskrifter ud fra et miljøhensyn. Bogens mission er således at gøre bæredygtighed tilgængeligt for alle og lokke flere i køkkenet med sjove og nemme opskrifter.

Som barn var jeg ude at plukke hyben med min mor, og vi brugte vildt lang tid på at sidde og fjerne kerner. Men det var det hele værd, når vi om aftenen kunne guffe varm suppe i os.
Opskriften er til 4-6 personer
Det skal du bruge
Ingredienser500 g rensede hyben
8 dl vand
150 g sukker
2 spsk citronsaft
Tilbehør2 dl piskefløde
Sådan gør du
Skær stilkene af hybenfrugterne og skær frugterne midt over på tværs.
Skrab de hvide kerner ud.
Kog hybenskallerne i 30 minutter i vandet under låg.
Kom kogevand og hyben i en foodprocessor og kør det til en ensartet konsistens.
Pres massen gennem en sigte. Kom den siede hybenmasse i en gryde.
Tilsæt sukker og citronsaft, og lad det koge i 5 minutter.
Smag suppen til.
Server den varme suppe med fløde pisket til skum.

TIP: Pluk de hele hyben, halver dem og kom dem på frys i en pose. Når de er gennemfrosne, kan du tage dem ud og banke posen ned i bordet, så ryger de fleste kerner ud, uden at du skal bruge alt for mange timer på at pille.
Læs mere om hyben her – 10 ting du ikke vidste om hyben.
Sådan ser bogen ud:
Læs også: