Læs også:

Close
grill, gasgrill, engangsgrill, altan, regler, love, sikkerhed, brand, sommer, sol, mad, grillmad, grillkul, kul, tilladelse, lejlighed, urban living

Gode tips til at undgå at blive syg af sommerens grillmad

Mad  | 

Sommeren banker for alvor på døren. Det tegner derfor til at blive perfekt grillvejr, men inden du smider alle de lækre sager på, anbefaler Fødevarestyrelsen at følge deres fire grillråd for at undgå at blive syg af grillmad

Hvert år bliver flere danskere faktisk syge efter at have spist grillmad, men med fire simple grillråd fra Fødevarestyrelsen kan du nemt komme bakterierne til livs.

grill grillmas sommerhygge barbecue bøffer (Foto: Unsplash)
Smid et par bøffer på grillen og lav din egen hjemmelavede burger.  (Foto: Unsplash)

Hvis du skal stå for grillmaden, så er det en god idé at holde en god hygiejne. I de seneste år har Statens Serum Institut registreret mellem 4.000-5.000 patienter, der er blevet syge af madbakterien campylobacter, der giver mave- og tarminfektion.

Følg de basale hygiejneråd ved grillen

– Vi kan se, at antallet af danskere, der bliver syge af campylobacter, typisk stiger om sommeren. Det skyldes ofte, at ‘grillmesteren’ har glemt at følge de helt basale hygiejneråd ved grillen. Her er det for eksempel vigtigt, at man bruger en ren grilltang, når kødet er færdigstegt, og at man vasker hænder jævnligt, forklarer Gudrun Sandø, specialkonsulent i Fødevarestyrelsen.

Tip til burgerbøffer
– Lav en hjemmerørt fars
– Rør kødet op med krydderier og saucer dagen før
– Frys bøfferne en time inden de skal bruges – det holder på formen.
(Kilde: voresvilla.dk)
Vidste du, at …
du kan grille oliven og urter? Hvis du sætter oliven på et spyd og griller dem et par minutter på hver side, er de super lækre at servere som appetizer.
Rosmarin og timian kan sagtens komme en tur på grillen og giver en god mad til din marinade eller som pynt i en sommerdrink.
(Kilde: Samvirke)

Ligesom vi i øjeblikket har fokus på håndvask og afspritning, er der altså god grund til at tage disse vaner med ud til grillen og have fokus på god grill-hygiejne henover sommeren.

Ifølge Gudrun Sandø kan man heldigvis nemt undgå, at ens gæster bliver syge af grillmaden – hvis man følger Fødevarestyrelsens fire grillråd.

sommerhygge barbeque grill grillmad sommer (photo:unsplash)
Det er hyggeligt at mødes om grillen på en varm sommerdag, men husk Fødevarestyrelsens fire grillråd. (Foto: Unsplash)

Fødevarestyrelsens fire grillråd

1️. Hold råt kød adskilt fra færdig mad, for eksempel salat, brød og færdigstegt kød.

2️. Gennemsteg kylling og hakkebøffer.

3. Vask hænder jævnligt – hvis det ikke er muligt, så brug håndsprit.

4. Brug en ren grilltang eller en ren gaffel samt ren tallerken til færdigstegt kød.

Lækker sommermad til dine gæster

Få inspiration til lækkert kød at smide på grillen lige her. Prøv for eksempel denne flanksteak med citron og timian og server den med en kartoffelsalat med avocadocreme. Du kan finde opskriften på flanksteak her og opskrift på kartoffelsalat her.

Sommermad er lig med hygge og dejlige stunder med venner og familie, lav for eksempel denne ret til dine næste gæster. (Kollage: MY DAILY SPACE)

Læs også:

‘A Table Story fortæller om borddækning

Sensommerbord_A table story (Foto: PR)

· Mere fra samme kategori ·