Læs også:

Close
vaccine vaccination corona kræft cancer (Foto: Pexels)

SOMMER NEWS: Ny undersøgelse: Tidligere seksuel debut giver flere mænd kræft i svælget

Nyheder  | 

Ny undersøgelse: Tidligere seksuel debut giver flere mænd kræft i svælget · Kanye West vil stille op til præsidentvalget i 2020 · Coronavirus kan hænge længe i luften · Ny epokegørende afgørelse: Esport er en foreningsidræt – og skal fritages for moms · Dagens billede: Global opvarmning truer hundreder af fiskearter · Sommerøjeblikket: Film på Plænen i Tivoli er tilbage 🍿

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ny undersøgelse: Tidligere seksuel debut giver flere mænd kræft i svælget

Kræft i svælg og mandler, som ramte mænd i pensionsalderen, er gået fra en tobakssygdom til en hpv-lidelse. Dette viser en ny undersøgelse fra Rigshospitalet.

Forklaringen lyder på en tidligere seksuel debut, hvorfor langt de fleste mænd i dag får den alvorlige diagnose, fordi de tidligere er blevet smittet med hpv-virus.

Tendensen vokser år for år, og i 2017 kunne 75 procent af tilfældene relateres til hpv.

– Tidligere var patienterne typisk ældre med følgesygdomme som kol og hjerte-kar-sygdomme. I dag er det ellers raske, som har taget fri fra arbejde for at gå til læge. De er ømme i halsen eller har mærket en lille knude, udtaler professor, læge Christian von Buchwald, der er leder af forskningsprojektet.

Hpv-virus overføres seksuelt via slimhinderne, og når det rammer flere, så skyldes det ændrede sexvaner.

– Årsagen er formentlig en tidligere seksuel debut og flere partnere. 1968-miljøet spiller nok en stor rolle, udtaler Buchwald.

Mundsvælgkræft er en alvorlig sygdom, derfor opfordrer forskerne til, at flere drenge tilbydes gratis vaccination. Dette da mange med sygdommen kræver behandling med operation og stråler, og derfor får gener resten af livet.

Sammen med kolleger har Buchwald undersøgt godt 2.200 patienter i Østdanmark i årene fra 2000 til 2017. Gennemsnitlig for de 18 år kan sygdommen hos 55 procent relateres til virusset. Dette oplyser DR.

vaccine vaccination corona kræft cancer (Foto: Pexels)
I dag gives hpv-vaccinationen gratis til alle piger, til de fylder 18 år. Med enkelte undtagelser gælder samme tilbud kun for drenge indtil 12 år. (Foto: Pexels)

Læs også: NEWS: Ny undersøgelse bekræfter effekt af HPV-vaccine

Kanye West vil stille op til præsidentvalget i 2020

Natten til søndag dansk tid skriver Kanye West på sin Twitter-konto, at USA skal stole på Gud og indfri landets potentiale. Her annoncerer den 43-årige musiker også, at han stiller op til præsidentvalget i 2020.

– Vi må realisere USA’s potentiale ved at stole på Gud, forene vores vision og bygge vores fremtid. Jeg stiller op som præsident, skriver han.

Kanye West har tidligere bakket op om USA’s nuværende præsident, Donald Trump, hvor musikeren er kendt for sine aparte udmeldinger. Det er dog ikke klart, om han har tænkt sig at gennemføre det.

Selvom der kun er fire måneder til præsidentvalget, er det dog stadig muligt at stille op som uafhængig i flere delstater. Dette oplyser The Guardian.

Læs også: Sådan er det at arbejde for Kanye West

Coronavirus kan hænge længe i luften

Over 200 forskere mener, at Verdenssundhedsorganisationen, WHO, ignorerer risikoen for, at coronavirus kan sprede sig ved at hænge i luften i bittesmå partikler.

Der er her tale om mikrodråber, som også kaldes aerosoler, som kan hænge længere tid i luften end større dråber. De kan også sprede sig over større distancer, lyder det.

Dermed går forskerne imod den officielle holdning fra WHO og USA’s Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC). Dette skriver Berlingske.

corona, covid-19, virus
Bittesmå dråber spiller en vigtig rolle i smittespredning, siger forskere. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Steno Museet åbner som en af de første en corona-udstilling

Ny epokegørende afgørelse: Esport er en foreningsidræt – og skal fritages for moms

Esport er en foreningsidræt på linje med håndbold, gymnastik og andre foreningsaktiviteter. En ny afgørelse fra Skatterådet slår fast, at esportsforeninger skal fritages for moms.

DGI rejste sagen i Skatterådet og fik medhold. Dermed er der nu sikkerhed for, at esportsforeninger ikke skal have momsregnskaber, og at esport er fritaget for moms ligesom andre frivillige idrætsforeninger. Dette oplyser DGI i en pressemeddelelse.

gamer gamning esport computer nørd (Foto: Unsplash)
Er esport en foreningsidræt og dermed en del af civilsamfundet? Ja, siger Skatterådet i ny afgørelse, som fritager esportsforeninger for moms. (Foto: Unsplash)

Læs også: Flere kvinder end mænd gamer

Dagens billede: Global opvarmning truer hundreder af fiskearter

Læs også: NEWS: Coop lancerer personlig klimaberegner

Sommerøjeblikket: Film på Plænen i Tivoli er tilbage 🍿

Læs også: SOMMER NEWS: Nu er dyre kviklån forbudt

kviklån penge pengepung (Foto: Pexels)

 

· Mere fra samme kategori ·