Læs også:

Close
gulerødder grøntsag vegetar (Foto: Unsplash)

SOMMER NEWS: Gulerødder kan erstatte syntetiske farvestoffer i fødevarer

Nyheder  | 

Gulerødder kan erstatte syntetiske farvestoffer i fødevarer · Genopretningsfond på plads i EU · Permanente tiltag skal reducere fremtidig smitterisiko hos Matas · Hver fjerde dansker efterlyser mere bæredygtig trafik efter corona · Dagens billede: Jennifer Aniston i opråb om Covid-19 · Sommerøjeblikket: Hop i havnen – på Kalvebod Bølge 💦

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Gulerødder kan erstatte syntetiske farvestoffer i fødevarer

En række syntetiske farvestoffer i fødevarer er mistænkt for at have uønskede bivirkninger specielt hos børn. Derfor har EU de seneste ti år krævet, at produkter indeholdende udvalgte syntetiske farvestoffer skal have tydelige advarsler på emballagen. Det har resulteret i en stor efterspørgsel efter naturlige farvestoffer på verdensplan.

Nu har forskere fra Aarhus Universitet fundet en metode, der kan gøre almindelige orange gulerødder sorte, hvorfra man kan udvinde farvestoffer til fødevarer. Det skaber nye muligheder indenfor produktion af naturlige farvestoffer til fødevareindustrien som erstatning for de udskældte syntetiske farvestoffer.

Fødevareindustrien oplever en øget efterspørgsel efter naturlige farvestoffer i stedet for syntetiske efter flere undersøgelser har vist, at syntetiske farvestoffer i fødevarer kan påvirke især børn negativt. Som en følge heraf krævede EU i 2010 advarselsmærker på fødevarer, der indeholder udvalgte syntetiske farvestoffer, og flere og flere fødevareproducenter ønsker at erstatte syntetiske farvestoffer med naturlige. Derfor har forskere fra blandet andet Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet i et femårigt Innovationfondsprojekt udviklet en metode, der kan fremskaffe større mængder af det naturlige farvestof anthocyanin, som blandt andet findes i sorte gulerødder.

– Anthocyaniner er en gruppe af blå, røde og lilla vandopløsellige farvepigmenter, som findes i planter – hovedsageligt i frugt. De vil kunne erstatte de syntetiske farvestoffer i mange forskellige typer fødevarer, så industrien er naturligvis meget interesserede i anthocyanin. Der er dog udfordringer med at få fremstillet farvestofferne både i form af mængde og i form af holdbarhed og forskellige farvemønstre. Vi ved også, at der findes en høj koncentration af anthocyaniner i sorte gulerødder, men sorte gulerødder er svære at dyrke i store mængder, da de er meget små, har en tendens til at gå i blomst og de har en lav resistens overfor sygdom og dårlige vejrforhold, forklarer professor Henrik Brinch-Pedersen fra Institut for Agroøkologi.

I modsætning til sorte gulerødder, kan almindelige orange gulerødder dyrkes i store mængder, og de er meget mere resistente. Derfor fandt forskerne det relevant at se nærmere på, hvorfor den almindelige gulerod er orange og ikke sort eller lilla som sine forfædre.

– Oprindeligt var gulerødder ikke orange eller lyse, som vi kender dem i dag, de var lilla eller sorte. På et tidspunkt i løbet af en selekteringsproces har de mistet evnen til at producere anthocyaniner, og derfor har de mistet den lilla farve. Vi var interesserede i at undersøge, hvordan det var sket, og hvorvidt orange gulerødder stadig har mekanikken til at producere farvestoffet liggende latent i sig, fortæller Henrik Brinch-Pedersen videre.

Ved hjælp af lilla spisegulerødder, der som oftest er lilla udenpå men orange indeni, kunne forskerne identificere de forskellige gener, der fandtes i den lilla del, men manglede i den orange.

– Vi skilte ganske enkelt guleroden ad og kiggede på de gulerodsvæv, der var lilla og dem, der ikke var. Her fandt vi ud af, hvor syntesen af farvestoffer i gulerødder fungerer, og hvad der er gået tabt i den orange variant. Det viser sig, at de orange gulerødder faktisk har hele maskineriet til at lave farvestoffer i sig, afslutter Henrik Brinch-Pedersen.

Forskerne har ganske enkelt fundet frem til en metode, der kan aktivere anthocyanin syntesen, så den orange gulerod kan blive sort. På den måde vil det være muligt at dyrke sorte gulerødder med de orange gulerødders høje udbytte og resistens til produktion af naturlige farvestoffer til fødevareindustrien. Metoden er efterfølgende blevet patenteret i samarbejde med Christian Hansen Holding A/S.

gulerødder grøntsag vegetar (Foto: Unsplash)
Ny forskning viser, at gulerødder kan erstatte syntetiske farvestoffer. (Foto: Unsplash)

Læs også: Fem økotrends du skal holde øje med i 2020

Genopretningsfond på plads i EU

EU-præsident Charles Michel skrev igår på Twitter, at efter fire dages intense forhandlinger er EU-landenes stats- og regeringschefer blevet enige om en genopretningsfond i forbindelse med coronakrisen.

Det er noget af en gigantisk aftale, der lyder på hele 750 milliarder euro svarende til cirka 5.580 milliarder danske kroner. Med et beløb på 390 milliarder euro som tilskud har blandt andre Danmark fået en del af sin vilje. Danmark, Østrig, Sverige, Finland og Holland, den såkaldte sparebande, havde nemlig krævet, at alle pengene skulle gives som lån, mens EU’s forhandlingsleder Charles Michel havde foreslået 500 milliarder euro som tilskud. Dette udmynter sig blandt andet i, at Danmark har fået 377 millioner euro i ‘rabat’ på indbetalingerne til EU-bidraget, hvilket svarer til omkring 2,8 milliarder kroner.

Hjælpepakken er dog særligt målrettet de lande i Europa og sektorer, der har været allerhårdest ramt af coronakrisen som Italien, Grækenland og Spanien.

– Aftalen om genopretningsfonden og budgettet er et signal om, at Europa kan handle. Europa har fantasien og modet til at tænke stort. Dette er et historisk øjeblik for Europa, udtalte Charles Michel på et pressemøde afholdt tidligt i går morges.

Læs også: Ny rapport: Danmark er det dyreste land i EU

Permanente tiltag skal reducere fremtidig smitterisiko hos Matas

Som en af de første store detailkæder gør Matas indsatsen mod smittespredning permanent. Certificering af medarbejdere, nye procedurer og nyt inventar skal sikre koncernens kunder og medarbejdere.

Ekspedienter med visirer, afspritning af testere, ny skiltning og nye håndspritstandere er en del af den nye virkelighed, som Matas’ kunder og medarbejdere fra denne uge møder i landets 270 butikker. Selvom Matas allerede følger myndighedernes anbefalinger, indfører kæden nu en række nye, permanente tiltag, der skal reducere smitterisikoen i butikkerne både nu og i fremtiden.

– Coronavirussen har gjort os alle meget opmærksomme på, hvor stor indflydelse vores adfærd har på risikoen for, at vi smitter hinanden. Med en certificering af vores medarbejdere og de nye tiltag i butikkerne er vores medarbejdere nu klædt endnu bedre på til at sikre en tryg butik, hvor kunder og medarbejdere har de bedste forudsætninger for at undgå at smitte hinanden med corona eller fremtidige smitsomme sygdomme, udtaler retaildirektør Allan Kristoffersen.

Kunderne vil blandt andet opleve, at medarbejderne bærer visirer eller masker, når de får lagt makeup i butikken. Desuden vil der være skilte, der opfordrer til at få ekspedienterne til at spritte testere af før og efter brug, når en kunde for eksempel skal prøve en creme. De 2.500 butiksmedarbejdere har også været en tur på skolebænken, hvor de er blevet certificeret i ”Tryg og sikker butik”.

matas butik (Foto: Matas)
Som en af de første store detailkæder, gør Matas indsatsen mod smittespredning permanent. Certificering af medarbejdere, nye procedurer og nyt inventar skal sikre koncernens kunder og medarbejdere. (Foto: Matas)

Læs også: Fem beautyprodukter der kan redde din sommer

Hver fjerde dansker efterlyser mere bæredygtig trafik efter corona

Flere eldrevne biler, busser og cykler er blandt det efterspurgte fra hver fjerde dansker, viser ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring. Coronatiden har nemlig på godt og ondt tvunget os alle til at tænke alternativt, og for hver fjerde dansker betyder det blandt andet, at de vil have mere fokus på bæredygtig trafik. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

I Gjensidige Forsikring bakker Skadedirektør Henrik Sagild op om den bæredygtige trafik, men han ærgrer sig over, at der ikke er flere, der efterspørger den grønne trafik:

– Vi står over for en seriøs og meget alvorlig udfordring med de klimaforandringer, vi ser på verdensplan. Derfor havde jeg håbet på, at endnu flere danskere, ville efterspørge de grønne alternativer i trafikken. For hvis vi skal løse vores globale udfordringer, kræver det handling, udtaler Henrik Sagild.

Undersøgelsen viser desværre også, at hver fjerde dansker enten ikke er sikker på eller afviser, at klimaforandringer er reelle og virkelige, og ligeså mange mener ikke, at det er mennesker, der er ansvarlige for de globale problemer.

– Vi skal have alle med, hvis vi skal gøre en forskel. Der er overvældende, videnskabelige beviser på, at klimaforandringerne er ægte, og at vi som mennesker har det primære ansvar for, at udviklingen går den forkerte vej. Derfor håber jeg, at vi med gode eksempler kan vise hinanden og resten af verden, at grøn trafik er vejen frem, slutter Henrik Sagild.

bil elbil el gjensidige (Foto: Gjensidige)
Danskerne efterspørger mere bæredygtig trafik. (Foto: Gjensidige)

Læs også: Rekordhøjt salg af grønne biler trods covid-19

Dagens billede: Jennifer Aniston i opråb om Covid-19

Sommerøjeblikket: Hop i havnen – på Kalvebod Bølge 💦

 

· Mere fra samme kategori ·