Læs også:

Close
lejlighed apartment bolig ungdomsbolig stue (Foto: Unsplash)

Boligsøgning: 8 gode råd til dig, der skal finde et sted at bo

Bolig  | 

Boligsøgning kan være en jungle og ekstra presset, hvis du skal starte på studie eller på nyt arbejde inden for kort tid. Der er mange ting, du bør overveje og tage hensyn til, når du skal finde en ny bolig

Mange unge har netop fået svar på, om de er kommet ind på drømmeuddannelsen, og der er rift om boligerne. Det kan være uoverskueligt at finde et sted at bo, hvis man ikke har prøvet det før – og man kan nemt blive snydt. Vi giver dig derfor 8 gode råd for at hjælpe dig i din boligsøgning.

1. Styr på krav og forventninger

Der er mange om buddet, så juster dine krav og forventninger – det gør boligjagten lettere. Udvid eksempelvis søgeområdet eller prøv at starte et bofællesskab, så I er flere om huslejen. Eller flyt sammen med en af dine venner, der også skal flytte til samme by. Søg ungdomsboliger og kollegier – søg bredt. Vær åben for at bo lidt væk fra studiestedet eller arbejdet, hvis du nemt kan komme frem og tilbage med offentlig transport eller en cykel. Det kan hurtigt blive svært at finde en bolig, hvis man kun vil bo midt inde i byen i sin egen 1-værelses lejlighed.

huse boliger by house houses (Foto: Pexels)

Juster dine forventinger og krav for forhøje dine chancer for et at bo. (Foto: Pexels)

2. Vær i god tid

Boligjagten tager til i sommermånederne, hvor ansøgerne til de videregående uddannelser får svar på, om de er kommet ind på drømmeuddannelsen. Hvis du er en af dem, der skal flytte for at studere, er det en god idé at være ude i god tid med boligsøgningen – og skrive dig op til boliger i flere byer, hvis du har søgt uddannelser i hele landet. Det kan øge chancerne at være hurtigt ude, og derfor er det en god ide at sætte søgeagenter op på de sider, hvor du søger efter bolig. Så får du besked, når der dukker relevante boliger op.

timeglas hourglass tid (Foto: Pexels.com)

Start din boligsøgning så hurtig som muligt for at øge din chancer for et boligtilbud. (Foto: Pexels)

3. Skriv en god ansøgning, del dig selv og vink farvel til far og mor

Skriv en god ansøgning, hvor du fortæller om dig selv, og hvorfor det lige netop er dig, der skal have boligen. Del også dine sociale medier med udlejeren, så de kan se, hvem du er. Og så er det vigtigt – særligt for dem, der for første gang træder ud på boligmarkedet – at du viser, at du er selvstændig og kan bo alene. Tag derfor selv kontakt til udlejerne og tak pænt nej til hjælpen fra mor og far.

moving flytning bolig apartment lejlighed(Foto: Unsplash)

Klar så mange af tingene uden mor og fars hjælp – det giver et godt indtryk hos udlejeren. (Foto: Unsplash)

4. Få styr på lejekontrakten

Få helt styr på lejekontrakten. Langt de fleste udlejere bruger en standardkontrakt, men er du i tvivl, så spørg enten din kommende udlejer eller få hjælp fra en med indsigt – eksempelvis Lejernes Landsorganisation, Lejerens Retshjælp eller Digura – til at forstå, hvilken aftale du er ved at indgå. Du skal især være opmærksom på §11, hvor udlejer kan komme med særlige krav til dig som lejer. Hvis du kender andre, der har lejet sig ind hos samme boligforening, kan det være en god idé at høre deres erfaringer.

Du kan læse mere om lejeloven her.

kontrakt lejekontrakt underskrive underskrift (Foto: Pixabay)

Få hjælp til at gennemgå din lejekontrakt. (Foto: Pixabay)

5. Brug din sunde fornuft

Der er altid nogle, der forsøger at udnytte desperate boligsøgende op til studiestart. Vær derfor opmærksom på fupmagere, der er ude på at snyde. Husk derfor at være meget kritisk under din boligsøgning – og pas på med at tage noget, der virker for godt til at være sandt for gode varer. Det vil være som at finde en nål i en høstak, hvis du skulle finde en lejlighed, der ligger perfekt og er super billig.

thinking tanker tankestrøm tænke (Foto: Pexels.com)

Vær kritisk i din boligsøgning. (Foto: Pexels)

6. Accepter at din første bolig kan være midlertidig

Den første bolig behøver ikke at være den, du bliver boende i de næste mange år. Det kan være, at dit første sted at bo er et tidsbegrænset lejemål, eller at du må starte med at bo i udkanten af byen i begyndelsen, indtil du finder det helt rette sted.

key nøgle boligsøgning bolig door dør (Foto: Pexels.com)

Vær åben over for tidsbegrænsede lejemål. (Foto: Pexels)

7. Brug dit netværk

Fortæl venner og familie, at du søger et sted at bo – måske kender de nogle (eller nogle, som kender nogle), som mangler en roommate, eller har en lejlighed, som du kan overtage? Brug dine sociale medier. Lav et opslag på Facebook, hvor du søger efter et sted at bo. I opslaget bør du blandt andet oplyse, hvor du vil flytte hen, dit budget i forhold til huslejen – og fortælle lidt om dig som person (alder, beskæftigelse, om du har været udeboende før og eventuelle fritidsinteresser) for at gøre ansøgningen mere personlig.

social media sociale medier facebook telefon mobile mobil (Foto: Unsplash.com)

Brug de sociale medier i din boligsøgning. (Foto: Unsplash.com)

8. Overvej nøje om du vil bo alene eller sammen med nogen

Der kan være mange fordele og ulemper – både ved at bo selv, men også at bo sammen med nogen. Hvis du bor selv, skal du kunne trives i dit eget selskab. Dine udgifter vil formentlig være lidt højere, fordi du selv står for hele regningen, når der skal betales for tv-pakke og internet. Hvis du hellere vil have, at der er en, du kan hilse på, når du kommer ind ad døren, så skal du overveje et bofællesskab.

En ting, du bør overveje ved at bo sammen med andre, er om du vil bo sammen med en ven eller lære helt nye mennesker at kende. Overvej også, om du vil ind i bofællesskaber, hvor de andre måske allerede kender hinanden fra højskolen eller studiet – eller om du selv vil stå for at opstarte et bofællesskab. Dog er det altid en god idé at have en intern lejekontrakt, hvis der skulle opstå konflikter mellem jer.

bofællesskab unge young people mennesker venner friends apartment lejlighed kollektiv (Foto: Pexel.com)

Mange unge vælger at bo sammen med andre for at deles om huslejen. (Foto: Pexels)

Læs også: Dine rettigheder som lejer

 

Kilde: EjendomDanmark, DEAS

· Mere fra samme kategori ·