Læs også:

Close
penge pengeseddel pengesedler økonomi (Foto Shutterstock)

NEWS: Aftale på plads om sommerpakke: Tusindvis af kroner udbetales til danskerne

Nyheder  | 

Aftale på plads om sommerpakke: Tusindvis af kroner udbetales til danskerne · Innovativt forsøg med brintbusser koster kun 1 krone · 221 personer fik bøde efter forsamling til bilræs · Ny forskning: Få dagtilbud arbejder med mangfoldighed og ligestilling · Kina oplever største antal coronasmittede i to måneder · HK-ansatte står til at blive opsagt i SAS · FOA vil firdoble andel af pædagogiske assistenter i børnehaver · Danmark har nul døde med corona for fjerde gang på en uge · Dagens billede: Folk samledes ved Wendy’s i Atlanta, Georgia, til minde for Rayshard Brooks, hvor han blev skudt og dræbt af politiet

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Aftale på plads om sommerpakke: Tusindvis af kroner udbetales til danskerne

Regeringen og flere partier nåede i nat frem til en aftale om en såkaldt sommerpakke, hvor dele af danskernes indefrosne feriepenge udbetales. Sommerpakken skal hjælpe erhvervslivet og sende flere penge ud til danskerne for at øge forbruget.

Her er nogle af hovedpunkterne i aftalen:

Skattefri check og feriepenge

  • Tre ugers feriepenge udbetales til oktober. De sidste to af de i alt fem ferieuger skal partierne forhandle om i efteråret.
  • Feriepengetiltaget vil i alt koste 60 milliarder kroner. Pengene er dog indbetalt af modtagerne selv som del af feriepengeordningen.
  • Personer på overførselsindkomst får en skattefri check på 1000 kroner. Det gælder blandt andet pensionister og førtidspensionister.

Forlængelse og udfasning af ordninger

  • En ordning for blandt andet selvstændige og freelancere skal udfases, men forlænges først med en måned til og med 8. august.
  • Dagpengeperioden forlænges med yderligere to måneder. Det sker for at give arbejdsløse bedre tid til jobsøgning, mens virksomhederne er ved at komme i gang med at slå stillinger op efter coronakrisen.
  • Under visse betingelser får selvstændige mulighed for at få ret til dagpenge uden 12 måneders forudgående a-kassemedlemskab.
  • Udvidede SU-lånemuligheder for elever og studerende forlænges med to måneder.
  • Flere kompensationsordninger på kulturområdet forlænges frem til den 8. august 2020.
  • Frist for ansøgninger til garantiordninger for virksomheder forlænges til slutningen af 2020.

Det skriver TV 2.

penge pengeseddel pengesedler økonomi (Foto Shutterstock)
Regeringen nåede i nat frem til en aftale om sommerpakke, hvor dele af danskernes indefrosne feriepenge udbetales. (Foto: Shutterstock)

Læs også: NEWS: Regeringen vedtager ny lov for salg af farlige produkter

Innovativt forsøg med brintbusser koster kun 1 krone

Region Hovedstaden har takket ja til et innovativt tilbud om brintbusser, der skal bidrage til regionens målsætning om at udfase dieselbusser og opnå grønnere busdrift.

Brintbusser har ingen lokal udledning af COeller luftforurening, og busserne har længere rækkevidde end de elbusser, som man i dag kan se på gaden i for eksempel København og Roskilde. Men teknologien er relativt uprøvet, og derfor er et forsøg oplagt for at se, om teknologien er en mulighed for regionens buslinjer, der kører længere distancer end de kommunale busser.

For at få et bedre beslutningsgrundlag valgte Region Hovedstaden i maj 2019 at sende et brintbusforsøg i udbud, og har nu fået et overraskende tilbud fra operatør af kollektiv trafik, Nobina Danmark A/S. Virksomheden vil gerne udføre forsøget for bare én krone.

Forsøget forventes at starte i december 2021 og løbe i to år. Det skriver Ritzau.

Selvkørende bus, bus, gul bus, københavn buslinje (Foto: Unsplash)
Region Hovedstaden har fået et overraskende tilbud fra operatør om at udføre forsøg for bare én krone. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: København får central busterminal ved Dybbølsbro Station

221 personer fik bøde efter forsamling til bilræs

Syd- og Sønderjyllands Politi måtte have den store bødeblok med, da det fredag aften var i Holsted. På en parkeringsplads var der samlet en del mennesker og biler til bilræs. Politiet vurderede i et tweet, at der var mellem 100 og 150 biler og flere personer. Og de ville blive sigtet for overtrædelse af forsamlingsforbuddet, som tillader 50 personer at være samlet.

Politiet havde tidligere været i Varde for at få opløst en forsamling ved bilræs, men det holdt ikke folkene fra at forsøge igen i Holsted. De planlagde et nyt ræs i Holsted, men det opdagede en af betjentene.

– Vi fik oprettet en sluse, som folk var nødt til at køre igennem for at komme væk. Så der var sådan set ingen vej udenom, medmindre man tog den til fods ud over markerne, siger vagtchef Henrik Sønderskov, som vurderer, at kun få slap fra området uden bøde, til Ritzau. Det skriver Jyllands-Posten.

Læs også: NEWS: Tivoli kan endelig byde gæster velkommen til sommersæsonen

Ny forskning: Få dagtilbud arbejder med mangfoldighed og ligestilling

I spidsen af forskningsprojektet ‘Normkritisk og normkreativ evalueringskultur i dagtilbud’ står forskningsleder og ph.d. i pædagogik Marta Padovan-Özdemir. Sammen med VIA-forsker Stine Del Pin Hamilton, står hun også bag rapporten, som BUPLs forskningspulje har støttet med 729.000 kroner.

– Vores undersøgelse viser, at kun få daginstitutioner arbejder målrettet med bryde etablerede normer. Men arbejdet med mangfoldighed og ligestilling kan styrke børn fra minoritetsgrupper og give dem en bredere forståelse for egne muligheder,” fortæller lektor Marta Padovan-Özdemir.

Den nye undersøgelse viser, at mindre end 20 procent af de 778 dagtilbud, der har besvaret undersøgelsen, ikke arbejder aktivt med mangfoldighed. Den viser også, at der ikke er forskel på institutioner i land eller by. Målet med forskningen er nu at integrere det normkritiske perspektiv i evalueringskulturen i daginstitutionerne og dermed målrette arbejdet med at fremme ligestilling. Det skriver Ritzau.

børn, børnehave, skole
Ny undersøgelse viser, at mindre end 20 procent ikke arbejder aktivt med mangfoldighed. (Foto: Ritzau)

Læs også: NEWS: Børnetegninger øger donationerne ved flaskeautomaten

Kina oplever største antal coronasmittede i to måneder

Lørdag er der registreret det højeste antal nye bekræftede coronasmittede i Kina siden 13. april. Det fremgår af en opgørelse fra Kinas Nationale Sundhedskommission (NHC) søndag.

57 nye er smittet, hvoraf 36 af dem kan spores til hovedstaden, Beijing. Hovedstaden har ellers ikke oplevet nye tilfælde af coronasmitte de seneste to måneder. Og det giver bekymring for, at en genopblussen og en decideret anden bølge af virusudbruddet kan være på vej i verdens folkerigeste land, skriver BBC.

Xinfadi-madmarked, i Fengtai-distriktet i den sydvestlige del af Beijing, lukkede natten til lørdag dansk tid, efter to mænd, der tidligere havde besøgt markedet, var blevet testet positive for coronavirus. Det er endnu ikke fastslået, at de to mænd er blevet smittet på markedet. Hundredvis af politibetjente er sat ind for at afspærre det nedlukkede madmarked, og de kinesiske myndigheder er gået i forhøjet alarmberedskab. Ifølge WHO er de smittede personer blevet isoleret, og der er sat gang i kontaktopsporing, så de nye smittekæder kan blive brudt. Det skriver TV 2.

Læs også: NEWS: Kina vil have en offentlig undskyldning efter tegning i Jyllands-Posten

HK-ansatte står til at blive opsagt i SAS

I slutningen af juni bliver 187 fuldtidsstillinger i lufthavnene opsagt og dermed mister minimum 40 procent af de HK-ansatte i SAS deres job. Informationen om, hvor mange, der ville blive ramt blandt HK’erne var forventet, men det gør ikke situationen mindre trist, fortæller næstformand i HK Privat Anja C. Jensen:

– Det her rammer så mange personer og familier, der bare har kunne se til, mens deres job er forsvundet på grund af omstændigheder, som de ikke selv er herre over. Det gør ondt helt ind i knoglerne, når jeg tænker på, hvor mange dygtige HK’ere, der skal forlade en arbejdsplads og kolleger, siger Anja C. Jensen.

Der var ellers et lille håb om, at en del stillinger kunne reddes, da Region Hovedstaden i april meldte ud, at de ville låne omkring 200 administrative medarbejdere hos SAS. Der er stadig kontakt mellem HK og regionen, men indtil videre er kun cirka 30 medarbejdere blevet udlånt. Det skriver Ritzau.

sas, pilot, piloter, strejke, fly, rejse, lufthavn
Minimum 40 procent af HK-ansatte i SAS mister deres job. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: NEWS: Forretningsrejser gøres nemmere med coronacertifikat

FOA vil firdoble andel af pædagogiske assistenter i børnehaver

De første 500 millioner kroner landets dagtilbud får til at indføre minimumsnormeringer i landets dagtilbud, skal bruges til at ansætte langt flere pædagogiske assistenter. Sådan lyder en klar opfordring fra formand for Pædagogisk Sektor i FOA Kim Henriksen til landets lokalpolitikere.

I dag er det kun omtrent otte procent af de ansatte i de kommunale dagtilbud pædagogiske assistenter. Men andelen bør ikke mindre end firdobles til 35 procent. Samtidig bør andelen af pædagoger fastholdes på omkring 60 procent, mens andelen af pædagogmedhjælpere bør sænkes til fem procent. Formålet med minimumsnormeringer er nemlig ikke alene at skaffe flere hænder, påpeger sektorformanden.

– Målet er også at give institutionerne et fagligt løft. Ved at ansætte nogle af de op mod 700 pædagogiske assistenter, der går ledige nu, og ved at efteruddanne erfarne pædagogmedhjælpere til assistenter, kan vi på rekordtid skabe et historisk stort løft, siger Kim Henriksen. Det skriver Ritzau.

Andelen af pædagogiske assistenter bør firdobles, siger formand for Pædagogisk Sektor i FOA Kim Henriksen. (Foto: Ritzau)

Læs også: NEWS: Nye tal fra international rapport – Danskerne bruger flest penge på økologi 

Danmark har nul døde med corona for fjerde gang på en uge

Lars Østergaard, der er professor og overlæge på Aarhus Universitetshospital, hæfter sig ved antallet af nye bekræftede smittede, men er ikke umiddelbart bekymret. Men tallene fortæller ham, at vi stadig skal tage coronavirus seriøst og sørge for god håndhygiejne.

– Det er stadig lavt, så det er ikke på den måde bekymrende. Men det vidner om, at virus ikke er væk. Derfor er der stadig en risiko for at blive smittet, selv om risikoen er meget lav. Der vil også være forskel på, hvor man er i landet, når det gælder smitterisiko, siger han. Det skriver Jyllands-Posten.

For fjerde gang på en uge er der ikke registreret nogen nye dødsfald med coronavirus i Danmark. (Foto: Pexels)

Læs også: NEWS: Robothund skal sikre afstand under corona-krisen

Dagens billede: Folk samledes ved Wendy’s i Atlanta, Georgia, til minde for Rayshard Brooks, hvor han blev skudt og dræbt af politiet

· Mere fra samme kategori ·