Læs også:

Close
sol sommer solbadning strand (Foto: Unsplash)

NEWS: Sol, sommer og masser af varme i weekenden

Nyheder  | 

Sol, sommer og masser af varme i weekenden · UNIQLO støtter kampen mod COVID-19-epidemi blandt flygtningebørn · Forskningsprojekt: Sunde tarme skal styrke knoglerne · Zac Efron får egen serie på Netflix · Det er Hundens Dag i Tivoli på søndag · Dagens billede: Nyt studie viser, at sommer kan dræbe corona på blot 34 minutter

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Sol, sommer og masser af varme i weekenden

En varmebølge har ramt Danmark her op til weekenden. I morgen lørdag kan temperaturen ramme omkring de 30 grader.

Varm luft strømmer op over det nordlige Europa fra sydvest i de kommende dage, hvilket vil få temperaturen til at stige. Lørdag vil varmen formentlig kulminere.

Allerede de seneste dage har vi mærket høje temperaturer, hvor onsdag og torsdag var årets ottende og niende meteorologiske sommerdag.

Enkelte små regn- og tordenbyger kan dog dukke op lørdag eftermiddag. Også søndag bliver en smuk sommerdag, der dog ser ud til at byde på lidt køligere luft, der vil blæse ind over Danmark fra vestlige retninger, men i den østlige del af landet vil temperaturen fortsat kunne stige til 26 graders sommervarme. Det skriver DMI.

sol sommer solbadning strand (Foto: Unsplash)
Måske får vi varmerekord i weekenden. HUSK solcremen. Masser af den … (Foto: Unsplash)

Læs også: Postkort fra Jylland

UNIQLO støtter kampen mod COVID-19-epidemi blandt flygtningebørn

UNIQLO donerer 100.000 € af deres onlinesalg af babyartikler til UNHCR, der er FN’s Flygtningeagentur. Dette meddelte virksomheden, idet de dermed vil markere Verdens Flygtningedagen den 20. juni. Dette gøres for at hjælpe flygtningebørn, der er særligt sårbare over for COVID-19-epidemien. Initiativet sker på globalt plan, og herunder i hele den europæiske region, hvor UNIQLO er til stede på 9 markeder. Samlet set 10 millioner yen, eller omtrent 100.000 €, fra salget af babyartikler i perioden fra 19. – 26. juni doneres til at støtte kampen mod COVID-19 blandt flygtningebørn og familier.

Donationen kommer til at fungere som hjælp til UNHCR’s kamp mod coronavirus med livreddende støtte, hvilket indebærer rent vand, medicinsk pleje, hygiejne- og toiletartikler samt information til at hjælpe flygtningefamilier i kampen mod infektionen og spredning af virussen.

Ifølge UNHCR’s seneste Global Trends-rapport er 79,5 millioner mennesker i hele verden blevet flygtninge eller internt fordrevne mennesker på grund af konflikt eller forfølgelse. Flygtningelejrene eller de urbane områder, hvor de bor, er steder med overfyldte forhold og uden tilstrækkelige medicinske eller sanitære faciliteter. Ifølge UNHCR var der den 20. maj blevet identificeret tilfælde af COVID-19 i 134 lande, der huser flygtninge. Risikoen for infektion er høj i flygtningelejre, og i forhold til at bremse den globale epidemi er det et presserende problem at hindre spredningen af sygdommen disse steder.

Ud over pengedonationen via All-Product Recycling-programmet har UNIQLO doneret over 1 millioner stykker tøj til flygtninge og andre mennesker i nød i Europa. Butikker i hele UNIQLO Europa fortsætter med at indsamle tøj og støtter dem med behov for det, herunder flygtninge.

Derudover har UNIQLO Europa som en del af virksomhedens overordnede Diversity and Inclusion-program ansat mere end 52 flygtninge, som har fundet et hjem blandt vores 55 UNIQLO-butikker på tværs af den europæiske region.

uniqlo flygtningebørn (Foto: UNIQLO)
UNIQLO støtter flygtningebørn. (Foto: UNIQLO)

Læs også: Marimekko og UNIQLO indgår samarbejde

Forskningsprojekt: Sunde tarme skal styrke knoglerne

Netop nu samarbejder danske og amerikanske forskere med Arla Foods Ingredients om at udvikle et unikt fødevarekoncept, der på en og samme tid tilfører en højeffektiv calciumkilde og stimulerer tarmene for en bedre optagelse og styrkelse af knoglerne.

Med alderen sætter en afkalkning af knoglerne ind, og det skønnes, at hver femte kvinde i Europa over 50 år lider af knogleskørhed. Med en konstant vækst i den aldrende befolkning udgør dette en samfundsmæssig stor udfordring og økonomisk belastning.

Forskningsprojektet har fået bevilling fra Innovationsfonden, og her vil forskere fra Københavns Universitet, Sjællands Universitetshospital, Aarhus Universitet og USDA Western Human Nutrition Center i USA sammen med virksomheden Arla Foods Ingredients udvikle en ny type ingrediens, der kombinerer mælkecalcium med vallepermeat rig på laktose og/eller præbiotiske kostfibre. Præbiotika er kendt for at gavne bakterier i tarmsystemet. Det skal skabe et miljø i tarmen så calcium optages bedre.

Lykkes det at udvikle denne nye ingrediensløsning, vil produktet kunne bidrage til at reducere det store antal af knoglebrud, der hvert år betyder utallige sygehusindlæggelser, sygedage og ikke mindst nedsat livskvalitet hos mange mennesker. Samtidig er det også med til at sikre en optimeret ressourceudnyttelse i mejeriindustrien, da man kan bruge spildprodukter fra osteproduktionen.

– Dette er et klart win-win projekt med et kæmpe potentiale. I Arla Foods Ingredients får vi mulighed for yderligere at udvikle vores biocirkulære forretning, og dermed øge vores potentiale for et større råvaregrundlag. Samtidigt medvirker vi til at løse en stor samfundsmæssigt udfordring ved at udvikle nye fødevareingredienser, som kan bidrage til at styrke knoglerne i udsatte befolkningsgrupper, forklarer Executive R&D Advisor Henrik Jørgen Andersen, Arla Foods Ingredients.

De biofunktionelle ingredienser skal findes i valle, som i dag er en sidestrøm ved produktion af ost, men som har et højt indhold af mælkecalcium, som kan udvindes. Målet er at fødevare-ingredienserne samtidig skal stimulere tarmmiljøet til et optimalt optag af mineraler. På den måde har projektet to målsætninger. Dels at bidrage til cirkulær økonomi, hvor man forsøger at udnytte alle råvarer fuldt ud og dels ny forskning i hvordan en velfungerende tarm er en vigtig faktor for vores sundhed og velbefindende.

Forskningen i tarmmiljøet tager udgangspunkt i et etårigt studie, hvor det undersøges hvordan og i hvilket omfang mælkecalcium optages og styrker knoglerne hos 400 kvinder i overgangsalderen. Dokumentation for dette findes ikke i dag, og den nye viden vil være af stor betydning for at forebygge tabet af knoglemasse.

Ud over dette store interventionsstudie inkluderer projektet også avancerede studier på tarmmiljøet, ved hjælp af såkaldte metabolomics og tarmmikrobiom analyser. Sammen med amerikanske forskere specialiseret i machine learning teknikker forventer projektgruppen, at disse omfattende data kan identificere endnu ukendte sammenhænge omkring livsstil, fødevareindtag og knoglemineralisering, der efterfølgende kan benyttes til at udvikle skræddersyede løsninger for kvinder med risiko for osteoporose.

– Metabolomics analyserne vil give et ”funktionelt read-out” af tarmbakteriernes aktivitet. De skal således være med til at kaste lys over, hvad der er for nogle faktorer og mekanismer i tarmen, der har betydning for hvor godt calcium optages. Og hvordan vi aktivt kan modulere disse faktorer ved at kombinere mælkecalcium med inulin, der er en præbiotisk fiber og som vi formoder vil optimere betingelserne i tarmen, slutter professor ved Institut for Fødevarer Hanne Christine Bertram.

mave, fordøjelse, immunforsvar, krop, kvinde
Nyt forskningsprojekt ser på hvordan sunde tarme kan styrke knoglerne. (Foto: Unsplash)

Læs også: Tarmene har afgørende betydning for din sundhed

Zac Efron får egen serie på Netflix

Det har været meget stille omkring Zac Efron. Men den anden dag annoncerede Enews, at der er godt i vente til alle fans af Zac Efron, for selvom man ikke har hørt meget til ham, så har han rent faktisk rejst verden for at lave hele to reality shows. Blandt andet serien ‘Down to Earth with Zac Efron’, der får premiere i USA i starten af juli på Netflix. Her rejser han rundt i verden for at finde sunde og bæredygtige måder at leve på. Hvornår den kommer til Danmark vides dog ikke.

En anden serie skulle også være på vej; ‘Killing Zac Efron’, der er lavet for Quibi, der er en “mobile-only”-streamning tjeneste.

Læs også: Sådan holdt Zac Efron sommerferie

Det er Hundens Dag i Tivoli på søndag

Overalt på jordkloden opfattes hunden som værende menneskets bedste ven. Det nære venskab hylder Tivoli en gang om året, hvor flinke hunde får adgang til forlystelseshaven i selskab med deres ejere. Hundens Dag ‘bjæffes i gang’ i Tivoli fra på søndag klokken 11.00, hvor hundene er velkomne og det helt store hundtræf, hvor hundeejerne får lov til at gå rundt i forlystelseshaven, sker. Tivoli forventer at man kan opleve mellem 200–300 forskellige hunderacer, der spankulerer rundt i forlystelseshaven med deres ejer på slæb.

Mange hundeejere og gæster uden hund finder tit sammen og udveksler gode råd og erfaringer med hinanden. Hvis man går og pønser på at anskaffe sig en hund og måske er lidt i tvivl om hvilken der skal vælges, så er der mange tips at få sådan en dag i Tivoli. En hyggelig og anderledes dag i Tivoli (for alle hundevenner) venter på søndag.

Hundens Dag_Tivoli (Foto: Claudia Dons)
Elsker du hunde, så er det på søndag, du skal tage i Tivoli. (Foto: Claudia Dons)

Læs også: Tivoli kan endelig byde gæster velkommen igen

Dagens billede: Nyt studie viser, at sommer kan dræbe corona på blot 34 minutter

· Mere fra samme kategori ·