Læs også:

Close
Nicholas Kawamura influencer blogger patent og varemærkestyrelsen (Foto: PR)

NEWS: Ny kampagne: Dine kopivarer gemmer på en verden af organiseret kriminalitet

Nyheder  | 

Ny kampagne: Dine kopivarer gemmer på en verden af organiseret kriminalitet · Demokraterne på knæ · Ældre fædre øger risiko for psykiske udviklingsforstyrrelser · Oprydning gav bil og scholarship · Dagens video: Danmark er smuk – Lupiner på Lolland

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ny kampagne: Dine kopivarer gemmer på en verden af organiseret kriminalitet

Patent- og Varemærkestyrelsen lancerer sammen med en række kendte influencers en ny digital kampagne; ’Hvad gemmer dine kopivarer på?’, der ved at sætte fokus på risikoen for at støtte organiseret kriminalitet skal få unge til at stoppe med at købe kopivarer.

De færreste ved, at kopivarer gemmer på noget, man ikke kan se med det blotte øje. Men bag det, der ellers for de fleste virker som et uskyldigt køb, kan der gemme sig en verden af organiseret kriminalitet. En ny rapport fra den europæiske politienhed (Europol) og den europæiske varemærkeorganisation (EUIPO) dokumenterer, at de kriminelle grupper bag handlen med kopivarer i vidt omfang også er involveret i andre former for alvorlig kriminalitet – som handel med narkotika, våbenbesiddelse, hvidvask, skatteunddragelse og menneskehandel.

– Kopihandel er et direkte angreb på mange danske virksomheder, der driver en ordentlig og succesrig forretning. Når handlen med kopivarer samtidig viser sig at trække tråde til organiseret kriminalitet, understreger det blot sagens alvor endnu mere. Der er tilsyneladende tale om en skruppelløs jagt efter profit, som ikke kun rammer de danske virksomheder, men også forbrugerne, der ofte ikke er klar over, at de er med til at understøtte kriminelle bagmænd, når de køber kopivarer. Derfor er det vigtigt, at de danske forbrugere får viden om de alvorlige konsekvenser, der er forbundet med kopivarer, og hvad de skal gøre for at undgå dem, forklarer Barbara Suhr-Jessen, sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Det er særligt de unge, der er aktive, når det kommer til køb af kopivarer. Med kampagnen ’Hvad gemmer dine kopivarer på?” sætter Patent- og Varemærkestyrelsen, i et tæt samarbejde med en række af landets kendte unge influencers, heriblandt Astrid Olsen, Julie Hermann, Nicholas Kawamura, Kristine Sloth og Karo Dall, fokus på, at køb af kopivarer er forkert og også indebærer en risiko for at støtte andre former for alvorlig og organiseret kriminalitet. Indsatsen skal få flere unge i alderen 18-24 år til at stoppe med at købe kopivarer og i stedet vælge ægte.

– Med kampagnen viser vi det, som du ikke umiddelbart ser, hvis du køber en kopivare. Når vi køber ægte varer, så ved vi, hvem producenten er. Det bliver straks mere mudret, hvis man køber kopivarer. Kampagnen skal være en øjenåbner for den kobling, der kan være mellem et hurtigt onlinekøb af et falsk produkt og alvorlig organiseret kriminalitet. Du risikerer rent faktisk at støtte kriminalitet som narkotikahandel, våbenbesiddelse, hvidvask, skatteunddragelse og menneskehandel, hvis du køber en kopivare, slutter Barbara Suhr-Jessen.

Ifølge EUIPO køber 17 pct. af de danske unge i alderen 15-24 årbevidst kopivarer, hvilket er en stigning på 7 procentpoint siden 2016. Det er også en større andel end EU-gennemsnittet på 13 pct.

Du kan læse hele rapporten her.

Nicholas Kawamura influencer blogger patent og varemærkestyrelsen (Foto: PR)
Nicholas Kawamura er en af dem, der deltager i kampagnen med dette signende billede. (Foto: PR)

Læs også: En snak med Amalie Wessel om diskrimination

Demokraterne på knæ

Der var nøjagtig 8 minutter og 46 sekunders stilhed på Capitol Hill i Washington den anden dag, hvor en gruppe amerikanske demokrater, med lederen i Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi forrest, holdt 8 minutter og 46 sekunders stilhed på knæ. Overalt i USA, men også i resten af verden, har George Floyds død fået en ekstrem reaktion og sat en bevægelse igang, der forsøger at gøre op med racediskrimination.

Læs også: Københavnerne demonstrede for George Floyd

Ældre fædre øger risiko for psykiske udviklingsforstyrrelser

Ny forskning fastslår, at fædres alder på undfangelsestidspunktet har betydning for børnenes risiko for at have psykiske udviklingsforstyrrelser. Jo ældre fædre, desto højere risiko.

Tidligere studier har fundet en sammenhæng mellem fædres fremskredne alder og deres børns øgede risiko for at have en sindslidelse eller en psykisk udviklingsforstyrrelse. Især psykiske udviklingsforstyrrelser såsom autisme, der er kendetegnet ved sociale og kommunikative udfordringer. Men hvorvidt dette skyldes arv eller miljø har hidtil ikke været muligt at fastslå. Nu bekræfter ny forskning dog, hvor man har studeret rotter, at fædrenes alder på undfangelsestidspunktet spiller den afgørende rolle.

– Blandt mennesker bliver fædrene typisk hos deres børn. Derfor har man ikke kunnet afgøre, om deres børns øgede risiko for at have en sindslidelse eller psykiske udviklingsforstyrrelse skyldes, at man var vokset op med en ældre far, eller om årsagen var biologisk. Samtidig har det været yderst svært for forskere at isolere alder, når man har studeret mennesker, forklarer lektor Markus Wöhr fra Biologisk Institut på Syddansk Universitet.

Sammen med en række andre forskere har han netop publiceret resultaterne fra et forskningsprojekt i det videnskabelige tidsskrift Molecular Autism. I forskningsprojektet har man undersøgt, hvorvidt den øgede risiko er netop biologisk betinget. Gennem forsøg med rotter, har det været muligt at designe et eksperiment, hvor man har kunnet sikre, at den eneste forskel på testgruppen og kontrolgruppen var fædrenes alder på undfangelsestidspunktet.

Her blev rotterne parret i to grupper. I testgruppen var hanrotterne nøjagtigt 12 måneder gamle. I kontrolgruppen var hanrotterne nøjagtigt to måneder gamle. I alle tilfælde var hunrotterne i forsøget to måneder gamle. Da rotteungerne ikke vokser op med deres fædre, har man kunnet udelukke, at den øgede risiko skyldes miljø.

– Vi undersøgte, hvorvidt forekomsten af de sociale og kommunikative udfordringer var større blandt rotteungerne fra den ene gruppe i forhold til den anden, fortæller Markus Wöhr.

Ligesom hos mennesker, var udfordringen her, at man ikke umiddelbart kan måle via en blodprøve eller lignende, hvorvidt en rotte har en sindslidelse eller en psykisk udviklingsforstyrrelse. Til gengæld kunne man se en betydelig forskel på rotteungernes vokale kommunikation med hinanden og dermed vurdere om de har sociale og kommunikative udfordringer.

– Rotter har nogle højfrekvente kald til hinanden, som mennesker ikke kan høre. Men vi ved, at disse er positive og bliver brugt, når rotterne er glade, begejstrede eller endda euforiske, forklarer Markus Wöhr, der beskriver rotter som meget sociale dyr. Det positive kald er så karakteristisk, at forskere kalder det for rotternes latter.

Og her var forskellen tydelig. Rotteungerne med unge fædre benyttede i høj grad, deres positive kald, når de var sammen med hinanden, mens rotteungerne med gamle fædre i væsentligt mindre grad brugte deres positive kald. Forsøgene blev udført gentagne gange. Hver gang med de samme resultater og bevis på, at rotteungerne med gamle fædre ikke nød sociale interaktioner på samme måde, som de andre rotteunger.

– Dette bekræfter, at det er fædrenes alder ved undfangelsen, der betyder en markant forskel, siger Markus Wöhr.

Undersøgelse af hjernevæv fra de to grupper af rotteunger viste også, at der var neurobiologiske forskelle. Her fandt man frem til, at to specifikke såkaldte microRNA’er, der påvirker hjernens plasticitet, blev reguleret meget anderledes i hjernen hos rotteungerne med gamle fædre sammenlignet med hjernen hos rotteungerne med unge fædre.

– Efterfølgende har vi kunnet undersøge de specifikke microRNA’er hos mennesker og fundet frem til, at de også her bliver påvirket betydeligt hos mennesker med ældre fædre sammenlignet med hos mennesker, der har yngre fædre, siger Markus Wöhr.

Den nye viden åbner for en række videnskabelige spørgsmål, som forskningsgruppen ønsker at undersøge.

– Fordi man har identificeret den neurobiologiske forskel hos individer med ældre fædre, opstår et nyt potentiale også for behandling af psykiske udviklingsforstyrrelser, såsom autisme, i fremtiden, afslutter han.

far fædre solnedgang havet forældre (Foto: PR)
Spændende studier omkring ældre fædre har set dagens lys. (Foto: PR)

Læs også: Klumme: Mens vi venter på en almindelig verden

Oprydning gav bil og scholarship

I Buffalo går en meget glad ung mand rundt. Antonio Gwynn Jr. var fortørnet over svineriet efter en demonstration for George Flynn i sin hjemby. Og han tog sagen i egen hånd, indkøbte store skraldesække og en spade og gik igang med at rydde op. I 10 timer … Matt Block så den unges mands indsats i nyhederne og endte med at forære ham sin røde Mustang convertible. Samtidig har Medaille College, hvor Antonio skulle til at starte, nu også tilbudt ham fuldt scholarship. Sådan kan en god gerning også føre endnu flere gode gerninger med sig. Og historien er nu også endt på CNN.

Læs også: Hastagget #blacklivesmatter var allerede i 2016 stort

Dagens video: Danmark er smuk – Lupiner på Lolland

· Mere fra samme kategori ·