Læs også:

Close
brusebad bad (Foto: Unsplash)

NEWS: Danskerne bruger mindst tid under bruseren

Nyheder  | 

Danskerne bruger mindst tid under bruseren · Flere studerende med dansk baggrund holder sabbatår end elever med indvandrer­baggrund · Tal på skildpadderne · Serien ‘The Rain’ vender tilbage med tredie og sidste sæson · Mayonnaisen der bliver biologisk nedbrydelig · Dagens video: Når man BARE trænger til en lur

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskerne bruger mindst tid under bruseren

Vi er åbenbart ikke så glade for vand i Danmark, for ny undersøgelse viser, at danskerne bruger mindst tid under bruseren – og er også mest villige til at gå mindre i bad til gavn for miljøet i forhold til de øvrige nordiske lande. Det dokumenterer sanitetsleverandøreren GROHE i en undersøgelse de har foretaget af opinions- og markedsundersøgelsesvirksomheden i Danmark, Norge, Sverige og Findland.

For mange er et varmt brusebad en afslappende måde at starte eller slutte dagen på. Noget, der kan føre til et højt vandforbrug. Af sanitetsleverandøren GROHE’s opgørelse ‘Vandbarometeret’ fremgår det, at den gennemsnitlige dansker dagligt bruger mellem tre til fem minutter under bruseren. Dermed er de det folkefærd der bruger mindst tid under bruseren i Norden. Hele seks ud af ti danskere er til trods for dette klar til at tage endnu kortere brusebade for at minimere deres vandforbrug.

Danskerne har den mest positive indstilling til at minimere vandforbruget i Norden. Befolkningen vil gerne ændre flere af deres vaner for at reducere forbruget. Knap halvdelen af alle danskere nøjes med ét brusebad om dagen, og kun to procent oplyser, at de går i bad flere gange i døgnet. Selvom danskerne går mindre i bad end den øvrige nordiske befolkning, vil hver fjerde gerne reducere deres brusebade yderligere for at spare på vandet.

– Det er glædeligt at se, at danskerne har en så positiv indstilling og villighed til at ændre på egen adfærd for at reducere vandforbruget. Vand er en livsvigtig ressource for os alle, og vi har derfor også alle et ansvar for at hjælpe hinanden med at værne om denne ressource ved at reducere vores eget vandforbrug i hjemmet til et rimelig niveau. Hos GROHE arbejder vi hele tiden på at udvikle nye løsninger, der kan hjælpe folk med netop dette, men disse løsninger ville ingen effekt have, hvis ikke danskerne havde den rette indstilling til et bæredygtigt vandforbrug og dermed brugen af disse. Derfor er vi utrolig glade for at se ønsket om et mere bæredygtigt vandforbrug hos befolkningen, fortællerPeter Juul, General Manager Nordic & Baltic hos GROHE.

Således vil danskerne reducere deres vandforbrug:

1. Lukke for vandet, når jeg børster tænder 76 %
2. Tage kortere bade 60 %
3. Lukke for vandet, når jeg sæber mig ind 51 %
4. Bruge opvaskemaskine 50 %
5. Køle postevand i køleskabet 47 %

Om undersøgelsen:
Undersøgelsen er udført af opinions- og markedsundersøgelsesvirksomheden Ipsos Norm på bestilling af GROHE. Undersøgelsen blev gennemført mellem 24.-31. januar 2020 i form af en onlineundersøgelse. Sammenlagt har 4.032 personer i alderen 18 og opefter deltaget. Resultatet er statistisk signifikant og er nationalt repræsentativt i landene Sverige, Norge, Danmark og Finland.

brusebad bad (Foto: Unsplash)
Danskerne går mindst i bad i Norden … (Foto: Unsplash)

Læs også: Danskerne vil hellere drikke kaffe end gå i bad om morgenen

Flere studerende med dansk baggrund holder sabbatår end elever med indvandrer­baggrund

Halvdelen af studenterne med indvandrer- eller efterkommerbaggrund, der færdiggjorde en gymnasial uddannelse i 2015-17, holdt ikke sabbatår, men startede direkte på en videregående uddannelse. Det viser ny analyse. Det samme var kun tilfældet for en femtedel af studenterne med dansk baggrund.

Er du en af de gymnasieelever, der kan sætte en studenterhue på hovedet i denne uge, er der stor sandsynlighed for, at du planlægger et eller flere sabbatår, før du måske skal i gang med et studie. Den sandsynlighed er endnu større, hvis du har dansk baggrund, end hvis du har indvandrer- eller efterkommerrødder, viser en ny analyse fra Danmarks Statistik.

– Cirka  50 procent af studenterne med indvandrer- og efterkommerbaggrund starter direkte på en videregående uddannelse, mens det samme kun gælder for 19 pct. af eleverne med dansk baggrund. Det er primært de yngre studenter, der tager sabbatår, og der er ikke den store forskel på mænd og kvinder,fortæller  Mikkel Jonasson Pedersen, der er fuldmægtig i Danmarks Statistik.

– Analysen viser desuden, at ud af de studenter, hvis forældre havde lange videregående uddannelser, valgte 64 pct. af holde sabbatår. Det samme var tilfældet for 39 pct. af de studenter, hvis forældre havde grundskolen som højest fuldførte uddannelse, slutter Mikkel Jonasson Pedersen.

Hvad lavede studenterne i deres sabbatår? Det dykker analysen også ned i. Studenter, der tog et enkelt sabbatår, arbejdede i cirka 75 procent. af tiden, mens de modtog offentlig forsørgelse eller var under uddannelse (fx højskole eller suppleringskurser) i 5 procent af tiden.

Analysen viser desuden, at:

• Studenter, der holder sabbatår, arbejder især på restauranter, i supermarkeder og varehuse samt daginstitutioner og dagcentre. Ca. en tredjedel har arbejde inden for disse brancher.

• De fleste studenter vælger at læse videre, lige meget om de har taget sabbatår eller ej. Blandt studenter med ét sabbatår er den mest populære enkeltuddannelse HA-almen erhvervsøkonomi, som er en bachelor.

Du kan læse hele analysen fra Danmarks Statistik her.

pige studere uddannelse læs (Foto: Unsplash)
Elever med indvandrerbaggrund holder ikke så ofte sabbatår. (Foto: Unsplash)

Læs også: Ellen: Derfor tager jeg et ekstra sabbatår

Tal på skildpadderne

Hvis du nogensinde har tænkt på, hvordan 64.000 grønne havskildpadder ser ud, så kan du se det her på videoen, som BBC Earth har lagt ud på Instagram.⁣⁣⁣ Ved hjælp af droneteknologi har videnskabsmænd haft mulighed for på Raine Island i Australien at tælle verdens største population af havskildpadder. Et vildt og fascinerende projekt der kan være med til at bevare de fantastiske dyr.
⁣⁣⁣

Læs også: Havspildpadder på Gili-øerne i Indonesien

Serien ‘The Rain’ vender tilbage med tredie og sidste sæson

Tilbage i maj 2018 fik vi den store danske satsning; Original-serien ‘The Rain’ på Netflix. Nu har streamingtjenesten netop meddelt, at 6. august kommer den tredie og også sidste sæson i serien.

‘The Rain’ er en af de mest sete ikke-engelske Netflix Originals, der nu vender tilbage med en tredje og sidste sæson.  Den apokalyptiske serie har en stærk fanbase i Danmark, men den har også fået en varm velkomst af fans fra andre lande som Tyskland, Polen, Frankrig, Brasilien, Mexico og USA. Ikke mindre end 30 millioner seere har set ‘The Rain’.

Sæson 3 fortsætter, hvor sæson 2 slap. Flere år efter, at regnen har nedbragt den Skandinaviske befolkning kraftigt, bliver det tydeligt for Simone og Rasmus, at de er uenige om, hvordan menneskeden skal reddes. Rasmus vil inficere alle med selvsamme beta-version af virusset, der gjorde ham til et overmenneske – mens Simone insisterer på, at der må findes en kur. Vil det mon lykkes dem at lægge deres forskelligheder på hylden for at gøre det rigtige?

the rain netflix
‘The Rain’ sæson 3 bliver sidste sæson, skriver Netflix. (Foto: Netflix)

Læs også: ‘The Rain’ sæson 1

Mayonnaisen der bliver biologisk nedbrydelig

2 milliarder bruger Unilevers Hellmanns mayonnaise. Også mange danskere. Men Unilever står også bag Dove og Ben & Jerry’s is. Ja, rent faktisk har de 70.000 produkter. Og alle disse ønsker det verdensomspændende firma nu at gøre biologisk nedbrydelige – allesammen – over de næste 10 år. Firmaet kom også ud i mandags med information om, at de vil investere 1,1 milliard dollars i “klima og natur”-projekter.

 

Læs også: Heinz ketchup solgt for 1.500 pund på auktion

Dagens video: Når man BARE trænger til en lur. Fredagens sødeste smil

 

· Mere fra samme kategori ·