Læs også:

Close
black friday, shopping

NEWS: Danskernes forbrug stiger igen

Nyheder  | 

Danskernes forbrug stiger igen · Ensomhed er eksploderet under corona · DUF fylder 80 år i dag · E! fejrer 30 år med gamle interviews med Hollywoods mandlige stjerner · Kokkelandsholdet besøger sommerlejre for sårbare unge · Dagens billede: Krammetunnel i Brasilien er velbesøgt

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskernes forbrug stiger igen

Danskerne svinger igen kortet, men det er stadig lavere end før corona-pandemien. Det viser YouGovs globale COVID-19 tracking-undersøgelse, som undersøger ændringerne i forbrugernes ønsker, indkøbsvaner og levevis på ugebasis.

YouGovs COVID-19 tracker belyser blandt andet, i hvilket omfang danskernes indkøb i fysiske butikker og på nettet ændrer sig uge efter uge. Corona-pandemien har fået danskerne til at holde bedre fast på pengene, men trackeren viser også, at de har løsnet grebet lidt den seneste tid.

Grafen viser den procentdel af danskere, som har reduceret deres generelle personlige forbrug i fysiske butikker og på nettet siden Danmark lukkede ned 11, marts.

Siden slutningen af marts og frem til maj angav i snit 40% af forbrugerne, at de brugte færre penge på personligt forbrug i fysiske butikker på grund af coronavirus, mens omkring 15% brugte mindre på nettet. Anden uge i juni er andelen som forbruger mindre i de fysiske butikker imidlertid faldet fra 40% til 24%. Mens udviklingen i onlineforbruget på trods af en svagt nedadgående udvikling er væsentligt mere stabilt.

Selvom færre danskerne nu forbruger mindre i de fysiske butikker, er tøjbranchen stadig hårdt ramt. Næsten hver tredje dansker (30%) bruger færre penge på tøj, mens kun 7% bruger mere. Det er især de unge, som er begyndt at bruge flere penge på tøj. 16% af de 18-29 årige bruger nu flere penge på tøj sammenlignet med april og maj.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er en del af YouGovs globale tracking-undersøgelse om coronavirus. Undersøgelsen er baseret på interview med 1000 repræsentativt udvalgte personer pr. uge i alderen 18+ år fra YouGov panelet i perioden 11. marts til 10. juni 2020.

forbrug yougov (Illustration: YouGov)
Danskernes forbrug ligger stadig under i forhold til før corona. (Illustration: YouGov)

Læs også: Over halvdelen af danskerne har skruet ned forbruget

Ensomhed er eksploderet under corona

Ny måling foretaget af Voxmeter for Røde Kors viser, at antallet af danskere, der betegner sig selv som svært ensomme er fordoblet under corona og nu udgør en femtedel af hele befolkningen. Inden verden “lukkede ned” var der i forvejen fokus på ensomhed, der er blevet et stigende problem. Men med den totale nedlukning blev dette blot forværret.

– Det kommer ikke bag på os, at ensomheden voksede under corona, men det er chokerende, at der er kommet flere end dobbelt så mange svært ensomme. Tallene viser, at dem der var ensomme i forvejen har følt sig endnu mere isoleret. Problemet rammer hårdest blandt de unge mellem 18 og 29 år, udtaler generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl til Kristeligt Dagblad.

Han pointerer også, at ensomheden ikke går væk, fordi samfundet lukker mere op.

ung pige kvinde græde ked ensom trist ensomhed (Foto: Pexels)
Ensomme mennesker er steget under corona. (Foto: Pexels)

Læs også: Psykolog forklarer hvorfor unge er ensomme

DUF fylder 80 år i dag

I dag torsdag den 25. juni kan DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd – fejre 80-års fødselsdag og dermed 80 år som ungdommens stemme. DUF blev stiftet i 1940 som et modsvar på den ekstremisme og radikalisering, der satte Europa under pres. Målet var at oplyse, engagere og oplære unge til demokrati og politisk deltagelse, hvilket også er grundlaget for DUFs virke den dag i dag. Frem til 1945 var navnet Dansk Ungdomssamvirke, og den første formand var teologen Hal Koch, der stod i spidsen for organisationen frem til 1946. Fællesskabet og samtalen mellem mennesker var ifølge Hal Koch demokratiets grundkerne og dialogen, hvor argumenter flytter holdninger og nedbryder fordomme helt essentiel. Men demokratiet er ikke en selvfølge, og hver generation må tilegne sig de demokratiske værdier på ny. Det var Hal Kochs overbevisning og også den forståelse, som lige siden 1940’erne har været pejlemærke for de forpligtende fællesskaber i DUFs medlemsorganisationer.

I dag er DUF paraplyorganisation for 78 frivillige børne- og ungeorganisationer, der favner cirka 5000 lokalforeninger med 600.000 medlemmer og 100.000 frivillige. Og paletten af medlemmer er bred: både spejdere, studenterorganisationer, kirkelige foreninger, miljøorganisationer, musik- og teaterforeninger, skakspillere, kode-pirater og de politiske ungdomsorganisationer er blandt DUFs medlemmerne.

I 1976 blev Tipsloven indført, og en del af tipsmidlerne blev målrettet til de idébestemte børne- og ungdomsorganisationer. Det betød en fire-femdobling af tilskuddet for de fleste DUF-organisationer. For andre blev det en debut for modtagelsen af statstilskud. I dag uddeler DUF 130 millioner kroner årligt til børne- og ungdomsforeninger. Udover et årligt driftstilskud til foreningerne støtter DUF også projekter og materialer i foreningslivet gennem sine tre mindre puljer: Initiativstøtten, Lokalforeningspuljen og Forundringspuljen.

piger læse bord bænk ungdom unge (Foto: Unsplash)
DUF fylder 80 år i dag. (Foto: Unsplash)

Læs også: Klumme: Det der har formet mig

E! fejrer 30 år med gamle interviews med Hollywoods mandlige stjerner

I denne måned kan Enews fejre 30 års fødselsdag, og derfor tager de os med tilbage på et sjovt gensyn med nogle af de helt store ikoniske stjerner fra da de bare var børn eller spirende skuespillere. Kig med og se hyldesten til vores allesammens favoritdrenge fra Hollywood.

Læs også: Hollywood fun fact

Kokkelandsholdet besøger sommerlejre for sårbare unge

Deltagerne på Blå Kors’ sommerlejre i Hillerød og Bording kan se frem til en stor oplevelse, når kokke fra det danske kokkelandshold kommer forbi og skal lære de unge at lave mad i samarbejde med dagligvarekæden Lidl.

Unge fra sårbare familier får mulighed for at lære tricks i udekøkkenet og få inspiration fra nogle af landets allerbedste kokke, idet deltagerne på to af Blå Kors’ sommerlejre i Hillerød og Bording få besøg af kokke fra det danske kokkelandshold, som vil arrangere en udendørs workshop med madlavning i samarbejde med dagligvarekæden Lidl. Lejrchef Sigrid Blay Steiner er sikker på, at det bliver en oplevelse, som de unge vil huske tilbage på.

– Det er utroligt fedt og dejligt at se, at et kokkelandshold har lyst til at investere tid i at være sammen med de her unge mennesker. De har brug for folk, som kan inspirere dem. Hvem ved om der måske er en af deltagerne, som drømmer om at blive kok,fortæller hun.

Blå Kors afholder i alt otte sommerlejre. Lejrene, som får besøg af Kokkelandsholdet, er for unge i alderen 13-20 år, som kommer fra familier med for eksempel sociale udfordringer, misbrug, sygdom eller som er økonomisk trængte.

– Det er vigtigt for os at udbrede kendskabet til den danske madkultur og danske råvarer. Vi vil inspirere de unge mennesker til at lave ”hjemmelavet mad” og vælge de sunde og friske råvarer frem for ”købepizzaen og kebabben”, og måske er der nogle af de unge, som får appetit på at vælge kokkeuddannelsen, det ville da være helt fantastisk!” siger Christian Wellendorf, forklarer holdkaptajn på Kokkelandsholdet.

Det er dagligvarekæden Lidl sponsorer råvarerne til workshoppen og donerer derudover 5.000 kroner til lejren i Bording og til hver af Blå Kors’ syv øvrige sommerlejre, der gennem flere år har samarbejdet med Blå Kors om at mindske madspild og gøre en forskel for udsatte mennesker i Danmark og har for nyligt indledt et samarbejde med Kokkelandsholdet.

Blå Kors sender i år omkring 200 børn og unge på sommerlejr. Udover lejren i Bording vil Kokkelandsholdet også komme på besøg i Hillerød på Sjælland.

kokkelandsholdet sommerlejre (Foto: PR)
Flere sommerlejre får besøg af kokkelandsholdet (Foto: Jesper Rais)

Læs også: Danske kokke henter guld til Danmark

Dagens billede: Krammetunnel i Brasilien er velbesøgt

 

· Mere fra samme kategori ·