Læs også:

Close
rengøring indemiljø (Foto: Unsplash)

Plan over rengøring – sådan får du et sundt (og rent) indeklima

Sundhed  | 

Vi kender det alle. Den der “jeg gør det i morgen” intention – om at få gjort rent, altså sådan ordentligt. Men her får du hjælp til at få styr på rengøring og dermed også et sundt indeklima

Mange danskere har i løbet af Corona-krisen vænnet sig til at arbejde hjemmefra, og derfor er der ekstra god grund til at sikre et sundt indeklima og et rent hjem. Ifølge engelske Dyson er det en god ide i og med mange bruger ekstra tid derhjemme at foretage en grundig hovedrengøring, så hjemmet – og mange danskeres nye arbejdsplads – bliver så støvfrit og allergivenligt som muligt.

indeklima rengøring (Foto: Dyson)
Har du styr på rengøring i dit hjem … (Foto: Dyson)

Hjemmet er i forvejen ikke et særlig allergivenligt sted at være. Når vi laver mad, sender det masser af partikler ud i luften; brugen af duft- og stearinlys udleder benzen, nikkel, bly og formaldehyd; vores møbler indeholder formaldehyd og flygtige organiske forbindelser; vores brændeovne afgiver kulstøv og andre skadelige partikler, og mængden af støv, støvmider og ikke mindst afføring fra støvmider kan sammen med rengøringsmidler, mugsporer og pollen, der transporteres ind udefra, gøre hjemmelivet til lidt af en prøvelse. Puhha – det lyder klamt.

hjem computer indretning bord (Foto: Unsplash)
Er der så pænt rent hjemme hos dig … (Foto: Unsplash)

Lige nu sidder ekstra mange endda derhjemme og arbejder, og derfor opfordrer Dyson til, at vi griber rengøringen lidt mere struktureret an. Så tag en uge og “gå amok”, så du får lavet en omgang hovedrengøring. Det er til at overskue, og du behøver ikke gøre det mere end et par gange om året. Altså den helt store version. Rengøring skal der ske hver uge. Du slipper ikke.

Følg denne plan for hovedrengøring:

Mandag:

Vask sengetøjet ved 60 eller 90 grader for at nedbryde allergener.

Vask eller skift mellem flere dyner og puder for at reducere mængden af støvmider og hudflager i sengen.

Støvsug begge sider af madrassen.

Corona, virus, pige, seng, indenfor, karantæne, hjemme. (Foto: Unsplash)
Op af sengen og få den gjort rent. (Foto: Unsplash)

Tirsdag:

Idag er det køkkenenet, der skal have en tur. Fjern støv fra toppen af køkkenskabene – enten ved at bruge en støvsuger med et effektivt filter eller ved at tørre toppen af med en fugtig klud.

Ryd køkkenbordet helt, støvsug overfladen, og vask derefter med varmt vand og et miljøvenligt rengøringsmiddel.

Tøm køleskabet og fryseren, og vask alle overflader med varmt vand og et miljøvenligt rengøringsmiddel. Støvsug bag køleskab og fryser, og husk køleelementet, da det samtidig er med til at forbedre ydeevnen.

quote citat rengøring (Foto: Unsplash)
Hvem kender ikke det … (Foto: Unsplash)

Onsdag:

Støvsug alle de steder, du normalt ikke støvsuger – også for eksempel under møblerne.

Støvsug sofa og lænestole, som kan rumme store mængder skidt, hudflager, madrester og allergener som pollen. Vask puder og aftagelige hynder for at mindske antallet af støvmider.

Og så er det tid til badeværelset. Skrub din bruseniche med rengøringsmiddel, der fjerner kalk. Og giv vask og toilet en omgang også. Vask gulvet grundigt. Der samler sig ofte masser af støv, hår og snavs. Slut af med at pudse spejle.

Torsdag:

Støvsug gardiner og persienner grundigt, da de kan rumme store mængder støv. Vask eventuelt gardinerne.

Generelt er det en god ide, at man støvsuger hyppigt, gerne flere gange om ugen.

dyson støvsuge (Foto: Dyson)
Rengøringen af hjemmet omfatter også støvsugning af persienner og gardiner. Her vist med en Dyson V11 ledningsfri støvsuger. (Foto: Dyson)

Fjern støv fra vægge med en fugtig klud eller en støvsuger med et effektivt filter. Støv på visse vægtyper kan skabe grobund for mug.

Fredag:

Aftør lamper og pærer. Støvet her kan ved opvarmning fra pæren danne VOCs (flygtige organiske forbindelser) og lugt og flyve rundt i luften på grund af den varme luft.

Aftør bag radiatorerne – et skjult sted, der ofte overses ved normal rengøring. Her kan der sidde store mængder støv, der transporteres rundt i luften ved opvarmning.

Lampe. Foto: Zara home)
Husk også Lamperne. (Foto: Zara home)

Dyson opfodrer også til, at man forbedrer indeklimaet ved at rense luften med en luftrenser, der fjerner både støv, partikler og dårlig lugt. Der findes efterhånden mange modeller på markedet, hvoraf Dysons har en dokumenteret evne til at rense 290 liter luft pr. sekund. Maskinerne fanger 99,95 procent af alle partikler i luften ned til 0,1 mikron, hvilket er 300 gange mindre end et menneskehår.

Læs også:

#Lifehacks: 8 retro husmorråd du bør tilføje dine skønhedsrutiner

· Mere fra samme kategori ·