Læs også:

Close
killinger, katte, dyr, sød, nuttet

NEWS: Over 45.000 underskrifter indsamlet om ny kattelov

Nyheder  | 

Over 45.000 underskrifter indsamlet om ny kattelov · Ung mand påkører sovende families hus · Forsamling på flere end ti personer er nu tilladt i private haver · Efter grænselukning langer danske butikker litervis af øl og sodavand over disken · Diddedarling, Smiley og Slaven: For mange mærkelige navne bliver godkendt i dag · Coronakrisen: Stort fald i beskæftigelsen i marts · Tidlig behandling med Remdesivir mindsker coronadød markant · Dagens billede: Coronapandemien i billeder fra hele verden: 50 finalister fundet i fotokonkurrencen #StayHome

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Over 45.000 underskrifter indsamlet om ny kattelov

De stigende dyrevelfærdsproblemer fik en koalition på i alt 21 internater og foreninger, heriblandt Anima, Kattens Værn og Inges Kattehjem til at oprette en underskriftindsamling for mærkning og registrering af katte til ny kattelov. Initiativet bakkes op af i alt 45.510 danskere. Og endelig kunne direktør hos dyreværnsforeningen Anima, Joh Vinding, overrække underskrifterne til fødevareministeren.

Fødevareminister Mogens Jensen har allerede fokus på problematikken og fremlagde den 19. maj et forslag om mærkning og registrering af katte til en ny kattelov. Det er blevet modtaget med kritik blandt flere grupper af dyrevenner. Forslaget bliver imidlertid positivt mødt af de fremmødte foreninger og internater, der peger på, at forslaget er muligt at håndhæve, da det vil give øgede beføjelser til internaterne og ændre på de juridiske forhold for uregistrerede katteejere.

– Mærker man ikke sin kat, mister man retten til den, hvis den bliver indleveret på et internat. Katten kan derfor få en ny familie med det samme, i stedet for at internaterne venter tre dage som nu. Det giver katteejere en rigtig god grund til at få deres kat mærket og registreret, og det mener jeg kommer både ejere, katte og internater til gode, siger fødevareminister Mogens Jensen. Det skriver Ritzau.

killinger, katte, dyr, sød, nuttet
45.510 danskere har skrevet under på ønsket om en ny kattelov. (Foto: Pexels)

Læs også: MORNING NEWS: Tusindvis følger fire kattekillinger online

Ung mand påkører sovende families hus

En familie på Hillerupvej i Ribe fik sig noget af en forskrækkelse, da et ordentligt brag forstyrrede deres nattesøvn natten til søndag klokken 02.27. En personbil var nemlig braget gennem muren ind i deres køkken, fortæller vagtchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi Nikolaj Hølmkjær.

Familien er uskadt, da de heldigvis havde soveværelser i den anden ende af huset, siger vagtchefen, som også fortæller, at der er tale om en ung mand født i 1996, som heldigvis også er uskadt. Politiet formoder, at uheldet skete, fordi manden var uopmærksom og kørte med for høj fart. Han var hverken påvirket af alkohol eller narkotika. Det skriver TV 2.

Læs også: NEWS: Corona-virus: Færre uheld og et usædvanligt skadesbillede

Forsamling på flere end ti personer er nu tilladt i private haver

En ny bekendtgørelse fra Sundheds- og Ældreministeriet, som trådte i kraft fredag, giver håb for studenterfester og andre private sommerfester i baghaven. For forbuddet mod at mødes flere end ti personer gælder nemlig ikke længere i private haver.

Personer, der bor i lejlighed, må dog fortsat vente med at holde selskaber udendørs. Den nye bekendtgørelsen inkluderer nemlig ikke baggårde og andre udendørsområder, som flere beboere råder over.

Selv om det ikke længere er forbudt at mødes flere end ti personer i baghaven, så anbefales det stadig at aflyse private sammenkomster med flere end ti deltagere. Det fremgår af politiets hjemmeside om coronavirus. Det skriver TV 2.

veninder, venner, have, vin, fest
En ny bekendtgørelse fra Sundheds- og Ældreministeriet tillader nu forsamlinger på flere end ti personer i private haver. (Foto: Unsplash)

Læs også: Coronaprojekt: Fra karantæne tid til have tid

Efter grænselukning langer danske butikker litervis af øl og sodavand over disken

Brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd har omkring 1.400 supermarkeder og nærbutikker som medlemmer. De seneste tal herfra viser, at ølsalget i Guldborgsund og Lolland Kommune er steget med 20 procent mellem marts og april sammenlignet med samme periode året før.

Også Coops butikker i det danske grænseland oplever en markant stigning i salget af slik, sodavand, øl, vin og spiritus. Butikker i Aabenraa, Tønder, Sønderborg, Haderslev samt Lolland og Guldborgsund Kommune har oplevet en stigning i salget på 39 procent sammenlignet med april 2019. Ligeledes bekræfter Dansk Retursystem også, at de henter mere pant end normalt fra danske yderområder.

Det er netop panten og afgifterne, som De Samvirkende Købmænd håber, at politikerne vil se på efter genåbningen af de danske grænser. De har et ønske om blandt andet, at politikerne skal kæmpe for, at tyske butikker ikke kan sælge pantfrie dåser syd for grænsen. Det skriver DR.

sodavand, dåse, coca-cola, cola
Danske købmand håber at politikerne vil se på panten og afgiften af blandt andet sodavand efter genåbningen af de danske grænser. (Foto: Pexels)

Læs også: NEWS: Nyt studie finder sammenhæng mellem lightsodavand og demens

Diddedarling, Smiley og Slaven: For mange mærkelige navne bliver godkendt i dag

Det seneste halvandet år er navne som Magnusdakki, Amaliatusshaliha, Diddedarling, Smiley og Annakeciia kommet med på listen over tilladte fornavne, og det har de seneste uger fået flere til at stille spørgsmålet om det virkelig kan være lovligt. Og ja, det er det. Men Brigitte Klintskov Jerkel, der er folketingsmedlem og børne- og familieordfører for De Konservative mener, at man skal se på en stramning af navneloven, der blev liberaliseret i 2006, hvor blandt andet kravet om, at et navn ikke må være til ulempe for bæreren, blev fjernet.

Hun efterlyser en bedre definition af, hvad et navn er og mener, at der skal tages mere hensyn til børnene, end der bliver gjort i dag.

– Navne som Slaven, Diddedarling, Rasmusbailey og Smiley er jo navne, der også ligger en anden betydning i. Der skal man tage hensyn til de børn, som skal vokse op med de her mærkelige navne, og som risikerer at blive mobbet i skolen, siger Brigitte Klintskov Jerkel. Det skriver Jyllands-Posten.

baby børn (Foto: Unsplash)
Politikere mener, at man skal se på en stramning af navneloven. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Vi vil have unikke navne

Coronakrisen: Stort fald i beskæftigelsen i marts

Der er normalt tale om en stigning i den faktiske lønmodtagerbeskæftigelse fra februar til marts. Tager man højde for sæsonudsving og forventet efterregistrering, faldt lønmodtagerbeskæftigelsen med 27.600 fuldtidspersoner, svarende til et fald på 1,2 procent.

Målingen fra STAR opgør det samlede antal timer, de enkelte personer har arbejdet. Dermed afviger målingen fra de tal, som Danmarks Statistik offentliggør hver måned, som omfatter alle personer, der har været i job i marts og altså ikke tager højde for antallet timer i beskæftigelse.

– Vi kan se på de daglige tal, at der lige nu er knap 50.000 flere ledige, end da krisen ramte os. Og at arbejdsmarkedet er hårdt ramt, bekræftes igen af de nye beskæftigelsestal. Vi har med hjælpepakkerne for næsten 400 milliarder kroner holdt hånden under økonomien, og foreløbig er over 170.000 sendt hjem med fuld løn i stedet for at få en fyreseddel, siger Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Det skriver Ritzau.

medarbejdere ansatte arbejde job work (Foto: Unsplash)
Knap 50.000 flere er ledige og foreløbig er over 170.000 sendt hjem med fuld løn i stedet for at få en fyreseddel. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Ledigheden er den laveste i ni år

Tidlig behandling med Remdesivir mindsker coronadød markant

Hvis lægemidlet Remdesivir gives på det rigtige tidspunkt, kan det reducere coronadødeligheden med omkring 80 procent. Det viser data fra et nyt studie publiceret i New England Journal of Medicine.

Professor i infektionsmedicin Jens Lundgren fra Rigshospitalet understreger, at der er tale om foreløbige data. Men han er overrasket over, hvor markant effekten af lægemidlet lader til at være. Det gælder dog kun, hvis Remdisivir gives inden patienten ender i respirator, og “på det rigtige tidspunkt”, forklarer han.

Lægemidlet er endnu ikke godkendt til behandling af covid-19-patienter. Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) meddelte dog mandag, at det var tæt på en betinget godkendelse.

Remdesivir blev udviklet i 2009 til behandling af hepatitis C og som muligt middel mod virussygdommen ebola. USA godkendte 1. maj Remdesivir til nødbehandling af coronasyge. Det skriver Jyllands-Posten.

Læs også: NEWS: Alle danskere kan nu blive testet for corona

Dagens billede: Coronapandemien i billeder fra hele verden: 50 finalister fundet i fotokonkurrencen #StayHome

 

· Mere fra samme kategori ·