Læs også:

Close

NEWS: Forretningsrejser gøres nemmere med coronacertifikat

Nyheder  | 

Forretningsrejser gøres nemmere med coronacertifikat · Kunstigt hjerte for første gang indopereret i dansk patient · Folketinget hjælper udsatte børn og unge tilbage på sporet efter coronakrisen · Ekspertgruppe undrer sig over smittespredning ved genåbning · Nye instrukser ved indrejse: Grænsebetjente skal ikke læse kæreste-sms’er · Menneskeknogler dukket op på byggeplads i København · Danskere er de mest tilfredse forsikringskunder i Norden: Vi klager sjældent over forsikringen · Dagens billede: Stine Rex sætter ny europæisk løberekord med 384 kilometer på 48 timer

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Forretningsrejser gøres nemmere med coronacertifikat

Regeringen har netop udsendt nye retningslinjer for, hvordan man som forretningsrejsende til eller fra Danmark begår sig. Blandt de nye tiltag er muligheden for at få et coronacertifikat, der skal bevise, at man ikke har virussen, der er nødvendigt, hvis man vil rejse til visse lande.

Som en del af de nye retningslinjer vil det blive præciseret, at forretningsrejser i vidt omfang også er et anerkendelsesværdigt formål. Det vil dog være et krav, for at man får lov at krydse den danske grænse ind i landet, at man kan dokumentere sit formål.

Man skal også angive, hvorfor rejsen ikke kan udsættes eller afholdes via en virtuel platform, så som Skype. Endelig skal udlændinge, der ønsker at rejse ind i Danmark på forretningsrejse, angive en kontaktperson i forbindelse med deres arbejde i Danmark, som kan bekræfte oplysningerne. Det skriver TV 2.

Regeringen har udsendt nye retningslinjer for, hvordan man begår sig som forretningsrejsende til eller fra Danmark. (Foto: Unsplash)

Læs også: 10 uskrevne regler om at rejse, du bør følge

Kunstigt hjerte for første gang indopereret i dansk patient

Læger på Rigshospitalet har for første gang i Danmark opereret et helt kunstigt hjerte ind i en patient. Rigshospitalet har i årevis indopereret mekaniske pumper i patienter, som støtter det eksisterende hjertes venstre kammer. Men en mekanisk pumpe kan ikke hjælpe patienter, når begge hjertekamre svigter. Det kan det nye elektriske hjerte, Carmat, fordi det erstatter det gamle hjerte fuldstændigt og overtager funktionen for hele hjertet ligesom en hjertetransplantation.

– I Danmark er ventetiden på et donorhjerte omkring et år. Mange patienter er så syge, at de vil nå at dø i mellemtiden. Nu kan vi så implantere det her, uanset hvad der er galt med hjertet. Så vi vil kunne redde livet på mange flere patienter i ventetiden til en transplantation, og vi kan også tilbyde det her som en endelig behandling, siger Finn Gustafsson, der er overlæge på afdelingen og professor med speciale i avanceret hjertesvigt og transplantation. Han vurderer, at op mod nogle hundreder patienter om året kan få gavn af det kunstige hjerte i Danmark. Det skriver TV 2.

Læs også: NEWS: Danskerne gik sig til 300 hjertestartere

Folketinget hjælper udsatte børn og unge tilbage på sporet efter coronakrisen

Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om fordelingen af de 80 millioner kroner fra aftalen, der skal hjælpe udsatte og sårbare børn og unge i forbindelse med coronakrisen på Børne- og Undervisningsministeriets område.

Størstedelen af pengene går til at lukke udsatte elevers faglige huller efter en lang periode uden fysisk skolegang. Derudover afsætter parterne penge til elever på den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU) og til at hjælpe frivillige organisationer med at opsøge og støtte udsatte børn og unge.

– Coronakrisen har vendt op og ned på børn og unges hverdag, og det har i særlig grad ramt vores sårbare og udsatte børn og unge. Nu sætter vi både konkrete indsatser i gang og ruster de frivillige foreninger til at tage fat. For eksempel ved at børn og unge kan komme på sommerskole, og ildsjælene i interesseorganisationer og de frivillige organisationer får flere midler til at gøre det arbejde, som de gør så godt, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. Det skriver Ritzau.

skole, klasse, skoleklasse, drenge, sommer
Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om fordelingen af hjælp til udsatte og sårbare børn og unge i forbindelse med coronakrisen. Foto: My Daily Space)

Læs også: NEWS: Ny UNICEF-Rapport viser: Høje voldtægtstal og manglende skolegang for unge piger

Ekspertgruppe undrer sig over smittespredning ved genåbning

Eksperterne undrer sig og har svært ved at forklare coronasmittens veje og vildveje. Det er konklusionen fra Statens Serum Institut (SSI), som har lavet en sundhedsfaglig vurdering ved at åbne grænserne. Dagens nye SSI-rapport er et tillæg til rapporterne fra 6. og 13. maj. Og her erkender SSI, at den foreløbige genåbning ikke har resulteret i en øget smittespredning, men at man ikke har noget bud på årsagen.

– Det er således fortsat uklart, hvorfor der stadig ikke er registreret øget smitteaktivitet 4-4,5 uger efter første genåbning af Danmark. Vi ved ikke, hvorvidt dette skyldes høj efterlevelse af fysisk afstand og hygiejneråd, eller om det eventuelt skyldes biologiske forhold, som for eksempel svækkelse af virulens (det vil sige sygdomsfremkaldelse ved smitte, red.) eller smitsomhed ved virus, lyder det fra SSI. Det skriver TV 2.

sygeplejerske læge virus COVID 19 corona læger (Foto: Pexels)
Det er fortsat uklart, hvorfor der stadig ikke er registreret øget smitteaktivitet efter første genåbning af Danmark. (Foto: Pexels)

Læs også: NEWS: Alle danskere kan nu blive testet for corona

Nye instrukser ved indrejse: Grænsebetjente skal ikke læse kæreste-sms’er

Ved midnat natten til mandag blev det tilladt for kærester fra udlandet at rejse ind i Danmark. Det blev vedtaget af Folketingets partier ved den seneste udvidelse af genåbningen af Danmark, hvor listen over anderkendelsesværdige formål for indrejse blev udvidet.

Først få timer før ændringen trådte i kraft natten til mandag, var Rigspolitiet klar med de regler, man reelt skulle leve op til. I disse blev det for det for det første gjort klart, at ikke alle kæresteforhold vil udgøre et grundlag for indrejse.

De ellers helt nye instrukser for, hvordan udlændinge skal kunne bevise, at de har et kæresteforhold til en dansker og derfor må rejse ind i Danmark, skal ændres, udtalte justitsminister Nick Hækkerup mandag eftermiddag. Der vil alligevel ikke vil blive tale om, at grænsebetjente skal kunne se igennem folks sms’er for at vurdere forholdets ægthed. Der skal nu udarbejdes nye instrukser, hvor Hækkerup omtaler tro og love-erklæringer som det nye alternativ. Dermed vil det i de fleste tilfælde være tilstrækkeligt med en underskrift for at komme ind i landet. Det skriver Jyllands-Posten.

Læs også: Visum: USA strammer indrejsereglerne og vil screene dine sociale medier

Menneskeknogler dukket op på byggeplads i København

Arkæologer har gjort et uventet fund i forbindelse med byggeriet af det nye Statens Naturhistoriske Museum i København. Gamle knoglerester fra op mod 15 mennesker er dukket op, der stammer fra både kvinder og mænd i forskellige aldre. Mindst en af knoglerne er afsavet, og på flere af knoglerne er der fundet mærker eller hakker. Knoglerne er nu sendt til videre undersøgelse.

Der er ifølge Sigrid Frances Schmidt, udgravningsleder og arkæolog fra Københavns Museum, ikke historiske optegnelser af kirkegårde eller andet i byggeområdet, der kunne antyde, at man ville finde menneskeknogler. Det formodes, at der kan være tale om “restmateriale” fra et af byens tidligere hospitaler. Det skriver TV 2.

Læs også: NEWS: Forbipasserende fandt menneskeskelet i en grøft

Danskere er de mest tilfredse forsikringskunder i Norden: Vi klager sjældent over forsikringen

Den ny klagestatistik fra Ankenævnet for Forsikring følger en trend siden år 2000, hvor klagetallet har vist en nedadgående tendens. I 2019 klagede 1.362 forbrugere over deres forsikringsselskab til Ankenævnet for Forsikring. Det er lidt flere end året før, men forsikringsselskaberne i Danmark har de mest tilfredse kunder i Norden.

– Det er meget positivt, at så få forbrugere har brug for at klage til Ankenævnet for Forsikring. Jeg ser det som et udtryk for, at forbrugerne generelt er tilfredse med deres forsikringsselskab. Og at vi igennem årene er blevet bedre til at forklare, hvad forsikringerne dækker, og hvad de ikke dækker, siger underdirektør Torben Weiss Garne, Forsikring & Pension.

I 2019 indløb der 1.362 klager til Forsikringsankenævnet. Det 22 flere klager end året før. Klagetallet sættes i relief af, at vi som forsikringskunder anmelder ca. 1,5 mio. skader om året. Dermed er det sjældent, at vi bliver så utilfredse med vores forsikringer, at vi vælger at smække med døren og gå i Ankenævnet for at få ret i vores sag. Det skriver Ritzau.

forsikring, livsforsikring, lige insurance, papirer
Ny klagestatistik fra Ankenævnet for Forsikring viser en nedadgående tendens i klagetallet. (Foto: Pexels)

Læs også: NEWS: Corona-virus: Færre uheld og et usædvanligt skadesbillede

Dagens billede: Stine Rex sætter ny europæisk løberekord med 384 kilometer på 48 timer

· Mere fra samme kategori ·