Læs også:

Close

NEWS: Aalborg Universitet: Leverer verdens bedste bæredygtige undervisning

Nyheder  | 

Aalborg Universitet: Leverer verdens bedste bæredygtige undervisning · Coop vil øge salg af danske varer med 5 milliarder kroner · Hjælp fra Region Hovedstaden til de fyringstruede SAS-medarbejdere · Forsker fra Aalborg Universitet: Offentligt-privat samarbejde er løsningen på plast i havet · Over 1.000 ansøgere vil hjælpe med rengøring på skoler og institutioner · Et sjældent fænomen: Jordfaldshul ved Mønsted Kalkgruber · Dagens billede: Venskaber kan skabes på tværs af dyrearter – pels eller fjer? Det spiller ingen rolle! Se de søde billeder af et pudsigt vennepar her

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Aalborg Universitet: Leverer verdens bedste bæredygtige undervisning

På Aalborg Universitet (AAU) findes verdens bedste undervisning og forskning i uddannelse. Ifølge en helt ny hitliste over, hvilke universiteter der bidrager allermest og allerbedst, til at opfylde FN’s 17 verdensmål indtager AAU en fornem førsteplads for verdensmål 4, der handler om kvalitetsuddannelse.

Der er tale om ‘Times Higher Education Impact’ rankinglisten, og denne er en af verdens absolut mest anerkendte. AAU ligger nummer ét i arbejdet med at sikre og udbrede kvalitetsuddannelse, som understøtter en bæredygtig udvikling af verden.

– Førstepladsen er en kæmpe anerkendelse af AAU og understreger, at vi på verdensplan er førende inden for uddannelse og forskning i uddannelse. Vi har rigtig stærke forskningsmiljøer inden for problembaseret læring (PBL). Vores unikke pædagogiske model med problem- og projektbaseret læring, hvor studerendes læring tager udgangspunkt i virkelighedsnære problemstillinger, peger direkte ind i FN’s verdensmål, fortæller prorektor for uddannelse Inger Askehave.

Derudover indtager AAU også en flot placering ved verdensmål 7, der omhandler bæredygtig energi. Her er AAU nummer 10 i verden – det vil sige bedst af de europæiske universiteter.

– Godt hver fjerde forsker på AAU beskæftiger sig med forskning inden for bæredygtig energi. Det er et enormt bidrag til den grønne omstilling, både i Danmark og i resten af verden, fortæller rektor Per Michael Johansen.

På AAlborg Universitet findes verdens bedste undervisning og forskning i uddannelse. (Foto: PR)

Læs også: NEWS: 20 milliarder sparet på uddannelse og SU

Coop vil øge salg af danske varer med 5 milliarder kroner

Cooper præsenterer et helt nyt projekt og støtte-aktion – ‘Genstart Danmark’. Under corona-krisen har Coop sammen med sine medlemmer og kunder skabt en plan for, hvordan virksomheden kan yde sit bidrag til at få Danmark genstartet.

Med annoncer i dagblade og på sociale medier er danskerne blevet inviteret til at komme med deres bud. Det har resulteret i flere tusinde tilbagemeldinger. Et af de områder kunderne kommer til at møde først, er en øget indsats for danske varer.

– Vi har lært meget af corona-krisen. De erfaringer vil vi nu gøre til konkrete handlinger, som vi ved, at danskerne efterspørger i højere grad nu end før krisen, udtaler Coops administrerende direktør Peter Høgsted.

Undersøgelsen har omfattet 1.817 adspurgte og ud af disse har 41 procent svaret, at de vil handle mere lokalt ende de gjorde før corona-krisen. Derudover svarer hele 77 procent, at de nu har tænkt sig at støtte en stærkere grøn omstilling.

På baggrund af resultaterne i analysen har Coop besluttet at iværksætte en række handlinger. For det første vil Coop øge og udbyde produktionen af egne varer.

shoppingcart, indkøbsvogn
Cooper præsenterer et helt nyt projekt og støtte-aktion – ‘Genstart Danmark’. (Foto: Unsplash)

Læs osgå: Supermarkedet er indrettet til at lokke dig

Hjælp fra Region Hovedstaden til de fyringstruede SAS-medarbejdere

I øjeblikket ser der forhandlinger mellem Region Hovedstaden og luftfartsselskabet SAS.  Forhandlinger går ud på, at fyringstruede SAS medarbejdere skal ‘lånes’ ud til regionen i en periode, der svarer til seks måneder.

De fyringstruede medarbejdere skal løse administrative opgaver i de hvide testtelte rundt omkring i Danmark, hvor de skal testet borgere for corona-virus. Dette skriver DR-Nyheder.

De medarbejdere der midlertidig skal lånes ud til Region Hovedstaden, er HK’ere der har stået for administrative opgaver i SAS. Der er således ikke tale om piloter eller kabinepersonale. Dette oplyser TV2-Nyheder.

Læs også: NEWS: Nu skrives der luftfartshistorie efter flyrejse på over 19 timer

Forsker fra Aalborg Universitet: Offentligt-privat samarbejde er løsningen på plast i havet

Hvert år stiger mængden af plastaffald og den stor andel ender i verdenshavene. Aalborg Universitet (AAU) har gennem deltagelse i ‘Projekt Ren Kystlinje’ undersøgt løsninger på denne klimaproblematik.

Projektet går ud på, at 28 kystkommuner i Kattegat-Skagerrak-regionen har deltaget i ‘Projekt Ren Kystlinje’. Kommunerne har alle problemer med plast i og ved havet, og ønsker derfor handling. Professor på Aalborg Universitet Kenneth Mølbjerg Jørgensen gør i øjeblikket status på sin deltagelse i projektet. 

Kenneth Mølbjerg Jørgensens rolle har været at undersøge mulighederne for at genanvende plastaffald fra havet som et led i skabelsen af en cirkulær økonomi på området. Fokus har været på, hvilke forretningsmodeller der findes inden for plastgenanvendelse generelt.

– Hvis vi blot beskriver løsningerne på plastaffald som et spørgsmål om indsamling og sortering af plastaffald, vil vi altid vil være bagefter. Plastproduktionen er eksponentielt stigende. Vil vi plastproblematikken til livs, kræver det en mere konsekvent form for privat-offentligt samarbejde, hvor der stilles større krav til producenterne, udtaler Kenneth Mølbjerg Jørgensen.

Kenneth Mølbjerg Jørgensen understreger således, at de private virksomheder derfor er nødt til at deltage i en samlet indsats før, at problemerne med de stigende mængder af plastaffald i havet kan forbedres – og forhåbentligt på længere sigt løses.

Hvordan håndterer vi effektivt de stigende mængder af plastaffald, der driver ind fra havene? (Foto: Colourbox)

Læs også: NEWS: Livet i verdenshavene kan genopbygges på 30 år

Over 1.000 ansøgere vil hjælpe med rengøring på skoler og institutioner

Københavns Kommune har i et jobopslag efterspurgt personer, der uanset uddannelsesbaggrund kan yde praktisk hjælp på de genåbnede skoler og institutioner.

Arbejdsopgaverne består hovedsageligt i at afspritte legetøj og hjælpe med til, at børnene få vasket hænderne hyppigt. 

Københavns Kommune har modtaget over 1.000 ansøgninger og har indtil videre ansat 114 personer til at udføre de nødvendige hygiejne-opgaver. Dette skriver Berlingske.

Læs også: NEWS: Sygeplejerskestuderende vil hjælpe i coronakrise

Et sjældent fænomen: Jordfaldshul ved Mønsted Kalkgruber

Det er et yderst sjældent syn – et jordfaldshul. Men nu er det altså sket igen, nær en natursti ved Mønsted Kalkgruber. Dette oplyser TV2-Nyheder.

– Den egentlige årsag er selvfølgelig, at vi har en kalkmine, men det, der udløser det her, kan være det ekstreme nedbør, vi har haft i en periode. Vand virker som et smøremiddel og gør leret mere blødt. Vådt ler er som smør, forklarer Bo Holm Jacobsen, der er lektor ved Institut for Geoscience på Aarhus Universitet, til TV2-Nyheder.

Dog har et lignende jordfaldshul i Mønsted fundet sted før. I 1989 var der tale om et større og mere faretruende hul, da et stort hul opstod nær Mønsted skole.

Selvom jordfaldshullet denne gang er langt fra bebyggelsesområder mener Claus Clausen, der er formand for Mønsted Kalkgruber, at dette naturfænomen skal tages yderst alvorlig. Derfor bliver der lige nu beregnet på, hvor stort hullet teoretisk kan blive over det næste stykke tid.

Læs også: Der er god plads til alle i naturen

Dagens billede: Venskaber kan skabes på tværs af dyrearter – pels eller fjer? Det spiller ingen rolle! Se de søde billeder af et pudsigt vennepar her

· Mere fra samme kategori ·