Læs også:

Close
lam lammefrikadeller (Foto: Inge Lynggaard Hansen)

Det persiske køkken: Lammefrikadeller

Mad  | 

Eksotisk – eller måske bare anderledes mad er manges favoritter. Vi har fra den lækre bog ‘Det persiske køkken’ fået lov til at give jer en opskrift på lammefrikadeller, der smager fantastisk

Om bogen

Alene det at en persisk kogebog er skrevet af en dansker, gør den anderledes … Men forfatteren ved, hvad hun taler om, og gør det rigtig fint og indbydende.

Silkevejen har uden tvivl påvirket det persiske køkken med de eksotiske varer, som var gemt i lasten på kamelryggene. Der var ris fra Kina, gurkemeje fra Indien – og yoghurt, feta, safran og meget andet fra fjerne lande både i øst og vest – alt sammen noget, der langsomt blev en helt naturlig del af de persiske madtraditioner.

Man har i årtier forfinet sammensætningen i maden, der kombineret med urter og krydderier kan bruges til at hæve og sænke stofskiftet. Den kølige yoghurt til de varme retter hjælper på fordøjelsen sammen med kombinationen af sure og salt- syltede pickles.

Det iranske køkken kaldes ‘det persiske køkken’, og det er netop dette land og køkken, som hun elsker. Bogen og opskrifterne deri er tilrettet, så de har netop den smag og udtryk, som Inge Lyngaard Hansen kan lide. Her kan du selv prøve de lækre lammefrikadeller, som er en fin og mere eksotisk variant at de danske frikadeller.

 

Sådan udtales lammefrikadeller
Sham kabab [ sjårm kabåb ]

 

Der bliver cirka 10-12 styk af denne opskrift.

Det skal du bruge

Ingredienser
1 stort løg
1 dl finthakket frisk koriander
500 g hakket okse- eller lammekød
3 æg
½ dl mel
1 tsk gurkemeje
½ tsk kanel

 

Ingredienser fortsat
1½ spsk salt
¼ tsk peber
olie til stegning
2 dl friskpresset citronsaft
en håndfuld berberis
lam lammefrikadeller (Foto: Inge Lynggaard Hansen)
Sådan ser den lækre ret ud. (Foto: Inge Lynggaard Hansen)

Sådan gør du

Riv et stort løg og dræn væden fra i en si.

Hak den friske koriander fint.

Bland det hakkede kød med det revne løg, koriander, æg, mel, gurkemeje, kanel, salt og peber.

Form runde kugler og lav et hul i midten. Steg dem ved høj varme i olie i ca. 6-8 minutter på hver side.

Læg ‘møllehjulene’ i en gryde, hæld 2 deciliter friskpresset citronsaft over og lad det simre i 15-20 minutter.

Hold øje med, at de har væde nok at simre i. Denne del af opskriften kan undværes, men giver en skøn citrussmag til lammefrikadellerne.

Om forfatteren
Inge Lynggaard Hansen er fotograf og rejseleder i Iran og har gennem mere end 30 års indgående kendskab til iranerne, maden og kulturen knyttet trådene sammen i denne kogebog med smukke billeder og letforståelige opskrifter.

TILBEHØR

Servér for eksempel med løg skåret i både, citroner skåret i både, yoghurtdip, syltede grøntsager, friske krydderurter – bredbladet persille, koriander, mynte, forårsløg, fransk estragon og så videre, drys af sumak over kødet, oliven og persiske fladbrød.

Læs også:

Marrakech – kontrasternes by

marrakech rejse farver afrika rejseguide (Foto: MY DAILY SPACE)

· Mere fra samme kategori ·