Læs også:

Close
hud, hudsult, skin

Coronaens mange sider: Hudsult

Sundhed  | 

Hudsult og ensomhed er noget, vi i den grad har mærket under corona karantænen. Vi glæder også til at kramme og opleve den fysiske berøring igen, men indtil da giver vi dig en guide til, hvordan du undgår at mærke hudsulten

Hudsult er et allerede kendt fænomen, men har alligevel fundet vejen til de flestes læber i den sidste tid. Og skulle du ikke allerede kende til begrebet, så har du helt sikkert mærket det på egen krop. For fra den ene dag til den anden måtte vi ikke længere være tæt på vores kære, og kunne dermed ikke længere mærke den fysiske berøring fra andre.

Det føltes måske ikke som alverden til at starte med, men coronaens mange sider viser sig i nogle tilfælde først senere – heraf også hudsult. For den kommer snigende sammen med savnet til, at kunne give sine kære et kram.

ung, gammel, kram
Manglen på at føle berøring og kunne kramme sine kære kan føre til hudsult. (Foto: Pexels)

Et fundamentalt behov

Vi har alle et fundamentalt behov for nærhed og omsorgsfuld berøring for at have det godt. Og når vi oplever berøring fra et menneske, vi føler os trygge ved, så er det, at magien opstår. Når huden mærker berøring, opstår der elektriske signaler i nerverne, hvorefter kroppen frigiver det sociale hormon oxytocin – det såkaldte krammehormon.

Hormonet oxytocin gør, at vi knytter os mere til dem vi rører ved, eller dem vi er sammen med, når vi bliver rørt. På den måde er vores følelser altså forbundet med huden. Og det betyder også, at oxytocinen spiller en afgørende rolle i forhold til, hvordan vi har det, og får os ikke bare til at slappe mere af, men dæmper også stress, nedtrykthed, angst og dine aggressioner. Manglen på samme kan derimod føre til en tilstand, som vi kalder for hudsult.

berøring, krop, hud
Når vores huden mærker berøring frigives hormonet oxytocin, der får os til at slappe af og som blandt andet mindsker stress. (Foto: Pexels)

10 ting der mindsker din hudsult

Hudsult betydning: Længsel efter fysisk kontakt med andre mennesker og deraf følgende nedtrykt sindstilstand. (Kilde: Ordnet.dk)

Der er intet, der kan erstatte et godt kram eller anden fysisk kontakt. Men der findes en række ting, der kan være en stor hjælp til at modvirke hudsulten, når den fysiske kontakt som nu ikke er helt som før coronaen.

1. Ring til en du har kær

Du kan starte med at gribe knoglen og ringe til din mor eller en anden, du har kær, og som du ved med garanti kan løfte dit humør. Ord fra andre er nemlig kraftfulde, og kan gennem en kærlig, blid og venlig tone påvirke dit humør og energi. Men det skal altså være en, du har et forhold til i forvejen, en du har en støttende og kærlig forbindelse til, før oxytocinen kan frigives i din krop. Så det vil ikke være lige så effektivt med en snak med din bankrådgiver eller dit telefonselskab.

telefon, telefonsnak, samtale, glad
Ring til din mor, din veninde eller en helt tredje du har kær. Deres kærlige stemme kan nemlig frigive hormonet oxytocin i din krop. (Foto: Pexels)

2. Skru op for generøsiteten

Er du også en af dem, der holder af at give gaver? Måske endda mere end selv at få gaver. Så kan din generøsitet gavne dig i forhold til hudsulten. Studier viser nemlig, at ved at være gavmild og generøs med gaver eller tid, så udløser kroppen store mængder oxytocin. Og det er jo lige hvad, vi har brug for! Så smut forbi dine forældre, veninden eller kollegaen med blomster, en lille hilsen eller andet der vil give godt humør. Og nyd så ellers oxytocinen der udløses i din krop.

3. Tag dig et laaangt bad

For dit eget sind og velværes skyld, så vær lidt ukorrekt og tag dig et langt bad. Du må gerne, for det hjælper dig faktisk igennem den her svære tid. Så hop i karbad, eller tag et varmt brusebad. Gør det afslappende, afstressende med lækkert musik og levende lys. Og glid ned i det varme vand i karbadet eller lad bruserens stråler omslutte og kramme din krop.

bad, badekar
Et varmt bad kan også gavne din hud, så den ikke føler nær så meget sult. (Foto: Unsplash)

4. Giv dig selv en massage

Efter det lange afslappende bad er det tid til at give din krop lidt massage. Og selvom du ikke kan betro denne forkælelse til en massør, så kan du altså sagtens give dig selv en lækker massage. Brug en god lotion eller olie og giv dig god tid og fordyb dig i det. Du vil kunne mærke at forkælelsen og den ekstra omsorg til din krop, giver dig lidt ekstra på hudsult kontoen. 

hud, hudsult, skin
En selvmassage er den perfekte metode til kampen mod hudsult. (Foto: Unsplash)

5. Meditation er vejen frem

Meditation har mange virkningsfulde fordele og kan altså også hjælpe dig, hvis din hud føler sult. Hormonet oxytocin udskilles nemlig også gennem meditation. Så luk øjnene, slip tankerne og bare vær i ét med dig selv for en lille stund. 

meditation, kvinde, træning, mindfuldness
Afslapningen og afstresningen ved meditation kan også gavne dig og din hudsult. (Foto: Pexels)

6. Giv dig selv nydelse

Nydelse kommer i mange forskellige former, men vil du være sikker på, at øge oxytocinniveauet i din krop, er en orgasme en rigtig god idé. Sammen med andre dejlige stoffer ved en orgasme, giver du kroppen omsorg og opmærksomhed. Så forkæl din egen krop og gør det til en kærlig handling at opnå nydelse – om det er på egen hånd eller med en partner. 

7. Brug din krop aktivt

Bruger du din krop aktivt i form af motion øger du både dopamin- og oxytocinniveauet. Men det betyder ikke, at du skal knokle i fitness, til crossfit eller noget helt tredje for at opnå de gode stoffer. Det kan bare være motion hjemme hos dig selv eller en rask gåtur i naturen. Og hvorfor ikke give de forsømte krammere til et træ på din vej.

hud, hud, kram, sult, skin
En rask gåtur i naturen øger oxytocinniveauet i din krop. (Foto: Unsplash)

8. På med musikken

Du kender helt sikkert, hvordan musikken kan få alle slags følelser frem. Så få skruet op for de gode sange, der får humøret i top, når du kan mærke huden er sulten efter berøring. Musik, sang og dans påvirker dine sanseoplevelser og kan også sætte gang i oxytocinen i din krop. 

9. Kæl og kram

Skulle du være så heldig, at have dig et kæledyr. Så brug noget ekstra tid på at kæle lidt med det, så du mærker den fysiske berøring. Dit kæledyr vil sikkert også sætte pris på den ekstra opmærksomhed. Er du ikke så heldig, at have sådan en lille nuttet ven, så put dig ind til en pude, dyne eller bamse. Det er ikke helt det samme som en pjusket ven, men kan altså også give dit en fornemmelse af berøring.

kram, hudsult, kæleedyr, hundKæl lidt ekstra med dit kæledyr eller læg dig tæt ind til en dyne eller bamse. (Foto: Unsplash)

10. Ud med følelserne

Corona tiden har også givet god til at tænke, og mon ikke der er opstået nogle tanker, der ikke før har været plads til. Giv dig tid til at lytte til de tanker, og til de reaktioner der måske medfølger. For holder du dine følelser tilbage, så mindskes oxytocinniveauet. Men græder du derimod, hjælper det dig med at udskille oxytocin, og det får dig til at slippe ophobet energi.

 

Kilde: www.astma-allergi.dk, samvirke.dk, ordnet.dk, sund-forskning.dkdr.dk

 

Læs også: Få her 7 gode hudplejeråd

ansigt pige citrus citron hudpleje (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·